Spk Goldaş Kuyumculuk Hakkında Suç Duyurusunda Bulundu, İdari Para Cezası Kesti - Son Dakika
Ekonomi

Spk Goldaş Kuyumculuk Hakkında Suç Duyurusunda Bulundu, İdari Para Cezası Kesti

Spk Goldaş Kuyumculuk Hakkında Suç Duyurusunda Bulundu, İdari Para Cezası Kesti

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Goldaş Kuyumculuk'un 2009, 2010, 2011 ve 2012 yıllarında kamuya açıklanan "2008, 2009, 2010 ve 2011" yıllarına ilişkin yılsonu finansal tablolularının incelenmesi neticesinde tespit edilen mevzuat ihlalleri...

10.12.2013 18:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Goldaş Kuyumculuk'un 2009, 2010, 2011 ve 2012 yıllarında kamuya açıklanan "2008, 2009, 2010 ve 2011" yıllarına ilişkin yılsonu finansal tablolularının incelenmesi neticesinde tespit edilen mevzuat ihlalleri nedeniyle toplam 286 bin 528 TL idari para cezası verdi. Kurul, Gem Global Yield Fund Limeted'e ise sahip olduğu Goldaş Kuyumculuk Sanayi paylarının satışına ilişkin özel durum açıklamalarını yapmaması nedeniyle 271 bin 852 TL cezası kesti. Böylece, Kurul konuya ilişkin yaptığı inceleme sonrasına toplam 558 bin 380 TL idari para cezası kesilmesini karara bağladı.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun bültenine göre Kurul, 29 Kasım 2013 tarihli toplantısında; Goldaş Kuyumculuk Sanayi İthalat İhracat A.Ş.'nin hesap ve işlemleri, şirket tarafından yapılan özel durum açıklamaları, şirketin ilişkili tarafları ile yaptığı işlemler ve 2010 ve 2011 yıllarında Goldart Holding A.Ş. tarafından ödenen sermaye avansları ile sermaye artırımı sonucunda elde edilen hisse senetlerinin 6 ay süreyle satılmamasını öngören Kurul Kararı'na aykırı fiillerin incelenmesini sonuçlandırdı. Buna göre şirketin toplam 10.37 ton miktarındaki Chipgold alım satım kayıtlarını doğuran veya içeren, bu kayıtlara bağlı olarak gerçekleştirilen tüm muhasebe kayıtlarında muhasebe hilesi yapılması ve söz konusu hilelerle 31 Mart 2008 tarihli finansal tablolardan başlamak üzere şirket tarafından 2008, 2009, 2010, 2011 ve 2012 yıllarında yayımlanan tüm finansal tabloların gerçeğe aykırı olması nedeniyle, söz konusu finansal tabloların kabulüne dair kararlarda imzası bulunan Goldaş yönetim kurulu üyeleri Hasan Yalınkaya, Mehmet Sedat Yalınkaya, Kemal Ulutepe, Çetin Binatlı, Mustafa Aykut Akkor, Yavuz Yağcı, Hüsnü Naci Bozkurt, Mustafa Sezayi Hamamcı, Ahmet Ali Çelik ve Osman Saner Seyman ile şirketin muhasebe yetkilisi Memet Yıldız hakkında, belirtilen her bir fiil için, ilgili mevzuat çerçevesinde işlem yapılmak üzere, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 115'inci maddesi uyarınca Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Şirket'e ait olan ve satışı doğrudan veya dolaylı olarak Berr Pazarlama ve Madencilik Ticaret A.Ş. (eski unvanı: Berr Pazarlama A.Ş.) ve Perle Madencilik ve Ticaret A.Ş'ye (eski unvanı: Zer Pazarlama A.Ş.) gerçekleştirilen ve bedelleri tahsil edilmeyen 10.37 ton altının 29 Haziran 2011 tarihinde Berr Pazarlama ve Madencilik Ticaret A.Ş. ve Perle Madencilik ve Ticaret A.Ş. tarafından stoklarında olmadığına dair Maliye Bakanlığı'na beyanda bulunulması ve ne zaman, kime ve hangi bedel karşılığı satıldığına dair açıklama yapılamayan ve gerçekte şirkete ait olan 10.37 ton altının karşılığı olan bedellerin tahsil edilmemesi ve bu altınların ticari faaliyet varmış izlenimi yaratılarak grup içinde alınıp satılmasına ilişkin kayıtların düzenlenmesi, 2010 yılında yapılan tahsisli sermaye artırımı öncesinde 37 milyon 160 bin TL, 2012 yılında yapılan tahsisli sermaye artırımı öncesinde 69 milyon 287 bin TL olmak üzere, iki sermaye artırımı öncesinde Goldart tarafından Şirket'e ödendiğine ilişkin kayıtlar yapılan toplam 106 milyon 447 bin TL tutarında sermaye avansının gerçek olmaması ve şirkete herhangi bir nakit varlık girdiğinde söz konusu nakit bedellerin ticari faaliyet kisvesi altında grup şirketlerine gönderilerek Goldaş dışındaki tüm grup şirketleri lehine ve Goldaş aleyhine kullanılması fiillerinin organize ve kasıtlı olarak şirketin içinin boşaltılması amacıyla yapılmış olması nedeniyle; söz konusu işlemlerde sorumluluğu bulunan Goldaş yönetim kurulu üyeleri hakkında, Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

-GÜVENİ KÖTÜYE KULLANMA-

Güveni kötüye kullanma suçunu işledikleri tespit edilen Goldaş yönetim kurulu üyeleri hakkında, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 128'inci maddesi uyarınca işlem yapılmasının Cumhuriyet Savcılığı'ndan talep edilmesine, Şirket'in 2012 yılı Eylül ayı sonunda ilişkili tarafları Berr Pazarlama ve Madencilik Ticaret A.Ş. ve Perle Madencilik ve Ticaret A.Ş.'den olan toplam 449 milyon 957 bin 423 TL tutarındaki alacaklarının, yasal faizi ile birlikte, fiktif işlemler neticesinde oluşan tutarlar da dikkate alınarak, Berr Pazarlama ve Madencilik Ticaret A.Ş. ve Perle Madencilik ve Ticaret A.Ş. ile bu şirketlerin tek gerçek kişi yetkilisi olan Mehmet Sedat Yalınkaya nezdinde takip ve tahsil edilmesi için gerekli tedbirlerin alınması hususunda Goldaş'ın; söz konusu tutarların yasal faizi ile birlikte Goldaş'a ödenmesi hususunda ise Berr Pazarlama ve Madencilik Ticaret A.Ş. ve Perle Madencilik ve Ticaret A.Ş. ile bu şirketlerin tek gerçek kişi yetkilisi olan Mehmet Sedat Yalınkaya'nın uyarılmasına karar verildi.

Goldart tarafından 14 Ekim 2010 tarihinden 30 Kasım 2010 tarihine kadar şirkete banka yoluyla gönderilen 48 milyon 500 bin TL tutarındaki sermaye avansının fiktif olduğu belirlenen 37 milyon 160 bin TL'sinin, sermaye artırım kararının Kurul tarafından olumlu karşılandığı 20 Aralık 2010 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte Goldart nezdinde takip ve tahsil edilmesi için gerekli tedbirlerin alınması hususunda Goldaş'ın; söz konusu tutarların yasal faizi ile birlikte Goldaş'a ödenmesi hususunda ise Goldart'ın uyarılması karara bağlandı.

Goldart tarafından 2011 yılı içerisinde Şirket'e banka yoluyla gönderilen 80 milyon TL tutarındaki sermaye avansının fiktif olduğu belirlenen 69 milyon 287 bin TL'sinin, sermaye artırım kararının Kurul tarafından olumlu karşılandığı 20 Ocak 2012 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte Goldart nezdinde takip ve tahsil edilmesi için gerekli tedbirlerin alınması hususunda Goldaş'ın; söz konusu tutarların yasal faizi ile birlikte Goldaş'a ödenmesi hususunda ise Goldart'ın uyarılmasına karar verildi.

-GERÇEĞİ YANSITMAYAN HER BİR ÖZEL DURUM AÇIKLAMASI İÇİN AYRI AYRI İŞLEM YAPILMAK ÜZERE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU-

Şirket tarafından yapılan özel durum açıklamalarında yer verilen üretim faaliyetlerinin yurt dışı tedarikçilerle yaşanılan ihtilaflar nedeniyle olumsuz etkilenmediği veya yatırımcıların yatırım kararlarını olumsuz etkileyecek herhangi bir durum olmadığı yönündeki ifadelerin yalan, yanlış veya yanıltıcı olması nedeniyle, söz konusu tarihlerde şirketin yönetim kurulu üyeleri hakkında, gerçeği yansıtmayan her bir özel durum açıklaması için ayrı ayrı işlem yapılmak üzere, Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi. 2010 ve 2012 yıllarında Şirket tarafından gerçekleştirilen sermaye artırımlarında, Kurul'a sunulan belgelerin, sermayenin tam ve nakden ödendiğini gösterir nitelikte olmaması ve Kurul'a istenen şekliyle belge verilmemek suretiyle görevli Kurul meslek personelinin yanıltılması nedeniyle, sermaye artırım başvuru ve eksik yazılarına cevaben gönderilen Şirket yazılarında imzası bulunan Şirket yöneticileri Hasan Yalınkaya Ve Mehmet Sedat Yalınkaya hakkında, her bir sermaye artırımı için ayrı ayrı işlem yapılmak üzere, Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulması karara bağlandı.

Görevli Kurul meslek personelince 27 Ağustos 2013 tarihli yazılarla talep edilen bilgi ve belgelerin Berr Pazarlama ve Madencilik Ticaret A.Ş. ve Perle Madencilik ve Ticaret A.Ş. şirketlerince istenilen şekliyle ve tam verilmemesi nedeniyle, her iki şirketin de tek gerçek kişi yetkilisi olan ve cevap yazılarında imzası bulunan Mehmet Sedat Yalınkaya hakkında, Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

Şirket yetkilileri ile birlikte, Şirket'in üretim faaliyetlerinin devam etmediği tespit edilmesine rağmen şirket tarafından konuya ilişkin herhangi bir özel durum açıklaması yapılmaması nedeniyle, Goldaş Kuyumculuk Sanayi İthalat İhracat A.Ş. hakkında, savunma alınarak işlem yapılmasına hükmedildi.

Goldaş'ın tahsisli sermaye artırımı başvurusunun Kurul tarafından olumlu karşılanmasının ön koşulu olan, kayda alma belgesi tarihini takip eden 6 ay içerisinde Borsa'da Goldaş payı satmayacağına ilişkin olarak Kurul'a verdiği taahhüte ve dolayısıyla Kurul'un konuya ilişkin karara aykırı şekilde, Yavuz Selim İnal ve Öztürk Şerefoğlu isimli şahıslarla birlikte hareket ederek, kayda alma belgesi tarihini takip eden 6 ay içerisinde Borsa'da Goldaş payı sattığı belirlenen Goldart Holding A.Ş. ile Yavuz Selim İnal ve Öztürk Şerefoğlu hakkında, savunmaları alınarak işlem yapılmasına karar verildi.

Kurul tarafından tespit edilen suç ve kabahatler nedeniyle varsa zarara uğrayan yatırımcıların, genel hukuk hükümleri çerçevesinde, yasal koşulların oluşması halinde, mevzuata aykırılık teşkil eden bahse konu işlemlerde sorumluluğu bulunan Goldaş Kuyumculuk Sanayi İthalat İhracat A.Ş. yöneticileri aleyhine dava açabilecekler.

-İDARİ PARA CEZASI VERİLDİ-

SPK, Goldaş Kuyumculuk Sanayi İthalat İhracat A.Ş.'nin 2009, 2010, 2011 ve 2012 yıllarında kamuya açıklanan "2008, 2009, 2010 ve 2011" yıllarına ilişkin yılsonu finansal tablolularının incelenmesi neticesinde tespit edilen mevzuat ihlalleri nedeniyle toplam 286 bin 528 idari para cezası verdi. Kurul, Gem Global Yield Fund Limeted'e ise sahip olduğu Goldaş Kuyumculuk Sanayi paylarının satışına ilişkin özel durum açıklamalarını yapmaması nedeniyle 271 bin 852 TL ceza verildi. Böylece, Kurul konuya ilişkin yaptığı inceleme sonrasına toplam 558 bin 380 TL idari para cezası kesilmesini karara bağladı.

-VERİLEN İDARİ PARA CEZALARI-

İncele sonrasında verilen idari para cezaları şöyle:

"Hasan Yalınkaya, Mehmet Sedat Yalınkaya ve Hüsnü Naci Bozkurt'a, Şirket'in 2008, 2009, 2010 ve 2011 yıllarına ilişkin yılsonu finansal tablolarının kurul düzenlemelerine aykırılık içermesi nedeniyle 61 bin 167 TL para cezası verildi.

Ahmet Ali Çelik ile Mustafa Sezai Hamamcı'ya Şirket'in 2010 ve 2011 yıllarına ilişkin yılsonu finansal tablolarının kurulumu düzenlemelerine aykırılıklar içermesi nedeniyle, 38 bin 881 TL, Mustafa Aykut Akkor'a ise, Şirket'in 2008, 2009 ve 2010 yıllarına ilişkin yılsonu finansal tablolarının kurulumu düzenlemelerine aykırılıklar içermesi dolayısıyla 52 bin 462 TL para cezasına verildi.

Yavuz Yağcı'ya, Şirket'in 2009,2010 ve 2011 yıllarına ilişkin yılsonu finansal tablolarının kurulumu düzenlemelerine aykırılıklar içermesi nedeniyle 56 bin 51 TL para cezası verilmesi öngörüldü.

Kemal Ulutepe, Şirket'in 2008 yılına ilişkin yılsonu finansal tablolarının kurulumu düzenlemelerine aykırılıklar içermesi nedeniyle 16 bin 800 TL, Osman Saner Seyman Şirket'in 2011 yılına ilişkin yıl sonu finansal tablolarının kurulumu düzenlemelerine aykırılıklar içermesi sebebiyle 20 bin 389 TL para cezası verildi.

Goldaş Kuyumculuk Sanayi ithalat İhracat A.Ş'ye, sermaye artırımına ve merkez adres değişikliğine ilişkin yönetim kurulu kararlarının gecikmeli açıklanması nedeniyle 40 bin 778 TL, Gem Global Yield Fund Limited ise, Gem Global Yield Fund Limited'in sahip olduğu Goldaş Kuyumculuk Sanayi İthalat İhracat A.Ş paylarının satışına ilişkin özel durum açıklamalarının yapılmaması dolayısıyla 271 bin 852 TL para cezası verildi."

(HGS-AR/ÖZK)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Spk Goldaş Kuyumculuk Hakkında Suç Duyurusunda Bulundu, İdari Para Cezası Kesti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement