Sünger Üretimiyle Üç Fabrikaya Çıktı, Şimdi Londra'ya Gidiyor - Son Dakika
Ekonomi

Sünger Üretimiyle Üç Fabrikaya Çıktı, Şimdi Londra'ya Gidiyor

Sünger Üretimiyle Üç Fabrikaya Çıktı, Şimdi Londra\'ya Gidiyor

Yedi Yıl Gazetecilik Ten Sonra Yayıncılık Şirketi Kuran Yıldırım Ulkat, Sanayici Olarak da Başarıyı Yakaladı. Şu Anda Çerkezköy, Bursa ve İzmir'de Otomotiv ve Temizlik Sektörüne Poliüretan Sünger Tabanlı Ürün Üreten Ulkat'ın Şirketi Sanifoam, Yakında Londra'da da Üretim Yapacak.

16.06.2009 06:05

Yedi yıl gazetecilik ten sonra yayıncılık şirketi kuran Yıldırım Ulkat, sanayici olarak da başarıyı yakaladı. Şu anda Çerkezköy, Bursa ve İzmir’de otomotiv ve temizlik sektörüne poliüretan sünger tabanlı ürün üreten Ulkat’ın şirketi Sanifoam, yakında Londra’da da üretim yapacak.

BANKA memuru bir babanın çocuğu olarak ’gazetecilik’ eğitimi alan ve 7 yıl gazetecilik mesleğini icra eden Yıldırım Ulkat, sanayici olarak da başarıyı yakaladı. Gazetecilik sonrası kurduğu bir ’baskılı işler yapan ajans’ ile iyi sermaye yaptığını söyleyen Ulkat’ın şirketi Sanifoam Sünger Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Sanifoam), yakında Londra’da da üretime başlayacak. Şu anda Çerkezköy, Bursa ve İzmir’deki tesislerinde otomotiv ve temizlik sektörü için poliüretan sünger tabanlı ürünler üreten Sanifoam, geçen yıl 15 milyon dolar ciro yakaladı.

Gazetenin de sanayisi

Sanifoam Genel Müdürü Yıldırım Ulkat, şöyle başlıyor öyküsünü anlatmaya: "1960 Nevşehir doğumluyum. Banka memuru bir babanın çocuğu olarak Anadolu’nun birçok yöresinde yaşadım. 1976’da üniversite okumak için tek başıma İstanbul’a geldim. Okulum Basın Yayın Yüksekokuluydu. 1980’de mezun oldum ve Ses-Hayat Grubu’nun dergisinde mesleğe başladım. Sonra Güneş, Dünya ve Günaydın derken 7 yıl gazetecilik yaptım. Mesleği yaparken işin matbaa kısmına da, imalat tarafına da çok meraklıydım."

1987’de bir gazetecilik bursu için İngiltere’ye gittiğini anlatan Yıldırım Ulkat, döndüğünde çalıştığı gazetenin satılmış olması yüzünden tekrar gazeteciliğe başlayamaz. Bu aşamada "Hep içimde olan kendi işimi kurmaya yöneldim" diyen Ulkat, şöyle devam ediyor: "Bir ajans kurdum ve baskılı işler yapmaya başladım. İş hızlı büyüdü. Gazete, dergi çıkarttık, broşürler, kataloglar yayınladık. Ancak Birinci Körfez Krizi’ne rastladık ve işler bir anda durdu. Ben de başka iş arayışına girdim."

Hastane yatağıyla süngere

Yıldırım Ulkat, ’ne iş yapsam’ diye düşünürken, Almanya’daki bir arkadaşı ile "Türkiye’de hastane yatakları üretip ihraç etme" kararı aldıklarını söylüyor. Ulkat, şöyle devam ediyor: "Güçlü bir makine yatırımı yaptık, mühendisler aldık. Birkaç yıl sonra Almanya’da da fabrika kurduk. Ayrıca yatak için üretilen süngere odaklandım. Almanya’daki arkadaş ile ortaklıktan ayrıldık. Ben başta otomotiv sanayi olmak üzere sanayi için sünger tabanlı ’ara mal’ üretmeye başladım."

Otobüs ve kamyonların akustikçisi olduk, yanmaz süngeri de ürettik

FARKLI formlarla poliüretan, sünger, köpük, polietilen, üretimiyle sanayi ara malı ve pek çok ürün üretebilir hale geldiğini belirten Yıldırım Ulkat, şöyle konuşuyor: "Birkaç sektör seçtik. Bir tanesi otomotivdi ki burada akustik izolasyon ürünleri yapıyoruz. Kamyon ve otobüs üreticilerine motor ses izolasyon malzemelerini yani akustik süngerleri yapıyoruz. Otobüs karkas halde, motor kabine konulmadan, kabin bizim ürünlerimizle kaplanıyor. Sonra motor konuluyor ve çalışmaya başlayınca motor sesi kabine gelmiyor. Otobüslerin duvar ve tavan izolasyon ürünlerini de üretiyoruz. Şu anda bu konudaki en iyi test laboratuarı da bizde. Mercedes, Temsa, Isuzu, BMC müşterimiz. Başka sektörlere de sünger üretiyoruz. Örneğin, yanmaz süngeri Türkiye’de ilk biz ürettik. Bulaşık süngerleri ve temizlik bezleri yapıyoruz. Böyle yüzlerce ürünümüz var. Otomobil ya da ayakkabı cila süngeri bile üretiyoruz."

Üretimi Anadolu’ya Avrupa’ya yayıyoruz

SADECE temizlik grubunda 140 civarında farklı ürünleri olduğunu söyleyen Yıldırım Ulkat, "Ana üretim merkezimiz Çerkezköy OSB’de. Şimdi Bursa’da temizlik bezi fabrikası kurduk. İzmir’de 1 yıldır üretimimiz var. Ankara’da ve Adana’da da yakında açacağız. Bizde üretimi pazara yaymak daha doğru bir yol. Şu anda 150 kişilik istihdamımız var ve geçen yıl 15 milyon dolar ciro yaptık. Bunun yüzde 22’sini ihracattan sağladık. Londra’da bir şirketimiz var ve bu yıl sonuna kadar Londra yakınlarında da bir üretim tesisi kurmayı planladık. Avrupa’da başka bölgelere de üretim tesisleri kurmayı düşünüyoruz. Avrupa’da özellikle temizlik grubu markamız zaten çok iyi tanınıyor" diyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Sünger Üretimiyle Üç Fabrikaya Çıktı, Şimdi Londra'ya Gidiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement