Sürdürülebilir ve Yenilikçi Tarım Konferansı Yapıldı - Son Dakika
Ekonomi

Sürdürülebilir ve Yenilikçi Tarım Konferansı Yapıldı

Sürdürülebilir ve Yenilikçi Tarım Konferansı Yapıldı

BIAC-TUSİAD'ın organize ettiği ve Toros Tarımın desteklediği Sürdürülebilir ve Yenilikçi Tarım Konferansı İstanbul'da yapıldı.

14.11.2013 09:49  Güncelleme: 09:50

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), İş ve Sanayi Danışma Komitesi (BIAC) ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın katkılarıyla, 4 Kasım 2013 günü "Sürdürülebilir ve Yenilikçi Tarım Konferansı" adlı uluslararası katılımlı bir toplantı düzenlendi.

Toros Tarım'ın da sponsorları arasında yer aldığı; sürdürülebilir ve yenilikçi tarım konusuna odaklanılan konferansta, gıda güvenliği ve gıda güvenilirliği konusu ile Türkiye'nin 2015'te başkanlığını üstleneceği G20 gündemi başta olmak üzere, gıda ve tarım sektörünün geleceğini ilgilendiren konular ele alındı. Toplantıda TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Uluslararası Gübre Sanayi Birliği Başkanı Esin Mete ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları birer açılış konuşması yaptı.

Muharrem Yılmaz konuşmasında, Türkiye'de tarım sektörünün ekonomi içinde doğal olarak azalan payına rağmen, gıda güvenliği ve kırsal kalkınma açısından stratejik bir konumda olduğunu ifade etti. Yılmaz, Türkiye'nin dünyada yedinci büyük tarım ürünleri üreticisi olduğunu belirterek, "Tarım sektörü GSYH'da yüzde 7,9, istihdamda yüzde 24,6 ve ihracatta yüzde 3,5 pay ile ekonomi içinde önemini korumaktadır" dedi.

Uluslararası Gübre Sanayi Birliği (IFA) Başkanı ve Toros Tarım Yönetim kurulu Başkanı Esin Mete ise, tahminlere göre gübre endüstrisinin 2008-2016 arasında artan gıda üretimi ihtiyacını karşılamak için 120 milyon doların üzerinde yatırım yapacağını söyledi. Mete, Türkiye'nin G20 başkanlığı için plan yaparken, hükümet yetkililerinin tarım, gıda güvenliği ve beslenme konularını öncelikli başlıklar olarak belirlemelerinin önemine dikkat çekti . 2015'in uluslararası gelişme politikalarında dönüm noktası olacağını belirten Mete, "Açlık ve kötü beslenmenin biz hayattayken ortadan kaldırılması, sürdürülebilir gelişme hedefi olarak benimsenmelidir," dedi.

Esin Mete, konuşmasını şöyle tamamladı: "Çevrenin korunmasıyla birlikte tarımsal verimliliğin artması ve gelişmenin desteklenmesi sayesinde sürdürülebilir tarım uygulamalarının hayata geçirilmesi sağlanmalıdır.

Önümüzdeki bu zorlukların üstesinden gelmenin tek yolu bence özel sektör, araştırma enstitüleri, çiftçi organizasyonları, kamu sektörü ve bölgesel, ulusal ve uluslar üstü yönetişim arasındaki işbirliğidir. Toros Tarım olarak, Türkiye'nin G20 başkanlığını gurur ve büyük umutlarla bekliyoruz; ülke ve endüstri olarak bizim de bu uluslararası çabaya büyük katkıda bulunabileceğimize eminim."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Ekonomi Sürdürülebilir ve Yenilikçi Tarım Konferansı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement