Tcmb Başkanı Başçı'nın Açıklamaları - Son Dakika
Ekonomi

Tcmb Başkanı Başçı'nın Açıklamaları

Tcmb Başkanı Başçı\'nın Açıklamaları

Halk Yatırım Stratejisti Ökte: "TCMB Başkanı Başçı’nın kafasında sürpriz enstrümanlar var, sürpriz etkisinin oluşması için söylememeyi seçiyor"

27.08.2013 13:11

Halk Yatırım Stratejisti Işık Ökte, "TCMB Başkanı Başçı'nın kafasında sürpriz enstrümanlar var, sürpriz etkisinin oluşması için söylememeyi seçiyor" dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Erdem Başçı'nın AA Finans Masası'nda yaptığı açıklamaları değerlendiren Ökte, "Erdem Başçı'nın kafasında sürpriz bir enstrüman/enstrümanlar var; ama söylememeyi seçiyor. Haklı olarak sürpriz etkisinin oluşmasını istiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasa oyuncularının, kur tarafında Başçı'nın elini zorlamaya devam edttiğini ifade eden Ökte, 14 Ağustos'ta 2,2450 olan döviz sepetinin bugün Başçı'nın konuşması esnasında 2,3735'e satın alındığını, dolar/TL'de ise sabah 2.0050'den 2.0350'e yaşanan harekette Başçı'ya "'Kafanızdaki sürpriz enstrüman ne ise, bir an evvel ortaya çıkartmanız için elinizi zorlayacağız" mesajının verildiğini belirtti.

Dolar/TL paritesinde kısa vade de beklentisinin 2,02'de dolar ve uzun pozisyonunun yüzde 50'sinde kar realizasyonu önerdiğini söyleyen Ökte, şunları aktardı:

"Bu konjonktürde iki konu üzerinde durmak lazım. İlki global belirsizliklerin her gün arttığı ortamda Erdem Başçı'yı bu kadar güle oynaya, rahat bir ortamda röportaj vermeye iten gerçek 'kafasındaki sürpriz' nedir? İkinci olarak  Başçı'nın 'Dolar/TL'de 1,92'ye gideceğiz sene sonu, bundan eminim. Bize güvenin' tipi açıklamalarla ve ilk defa bir hedef söyleyerek ne yaratmaya çalışıyor? İki sorunun da cevabı basit. Oayların içindeyiz, çok iyi izliyoruz, önlemimizi aldık, korkmayın güveni aşılanmaya çalışılıyor."

Başçı'nın açıklamalarını pozitif bir çaba olarak yorumladığını vurgulayan Ökte, ancak bu konjonktürde güveni yaratmanın o kadar kolay olmadığını, TCMB'nin şu dakikadan itibaren bu sürpriz enstrümanları ortaya çıkarması için -Eylül Fed toplantısını beklemeden- piyasa oyuncularının TL'de satış ağırlıklı işlem yapacaklarını söyledi.

Öte yandan döviz borcu olan ve kısa vadede oynaklığın her gün artmasıyla zor durumda kalan şirketler olduğunu ifade eden Ökte, "Dolar/TL paritesini 1,92 yıl sonu hedefinin telaffuz edilip, 2,02 seviyesinde yarın borcun vadesi dolan şirketlere nasıl bir mesaj yollanıyor? TCMB bu kadar kendine güverniyorsa, neden forward piyasasında işlem geçirmiyor? Bunun da sorulması gereklidir. Yakın vadede TCMB'den yüksek montanlı döviz satış ihaleleri bekliyorum. Lehman Brothers'ın battığı gün 15 Eylül 2008'den itibaren dolara karşı yüzde 37,5 değer kaybıyla 24 gelişmekte olan ülke para birimi karşısında 23. sırada, 22 Mayıs Bernanke Kongre konuşması sonrası ise yüzde 8,6 değer kaybıyla 20. sırada bulunan Türk Lirası'nın yakın vade relatif performansı Başçı'nın "sürprizinin' gücüne bağımlı kalacaktır. Suriye'de yaşanan gelişmelerin, ABD tarafında askeri müdahaleye dönüşmesi durumunda TL'nin negatif ayrışmasının devam etmesini beklerim" ifadelerini kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tcmb Başkanı Başçı'nın Açıklamaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement