Uluslararası Finansal Sistemler Forumu - Son Dakika
Ekonomi

Uluslararası Finansal Sistemler Forumu

Uluslararası Finansal Sistemler Forumu

Harvard Üniversitesi İslami Finans Projesi Direktörü Dr. Ali: "İnsanlar finansal krizle sadece gelir kaynaklarını kaybetmekle kalmadı, yaşam kalitelerini ve akıl sağlıklarını da kaybetti"

12.09.2013 14:31

Harvard Üniversitesi İslami Finans Projesi Direktörü Dr. Nazım Ali, küresel ekonomik krizin dünya üzerinde büyük bir baskı oluşturduğunu belirterek, "İnsanlar finansal krizle sadece gelir kaynaklarını kaybetmekle kalmadı, yaşam kalitelerini ve akıl sağlıklarını da kaybetti" dedi.

Anadolu Ajansı'nın (AA) basın sponsoru olduğu "Uluslararası Finansal Sistemler Forumu" kapsamında düzenlenen, "Finansal Sistemler: İstikrarlı ve Kapsamlı Sürdürülebilir Gelişim" konulu panelde konuşan Ali, 2007 yılında başlayan küresel ekonomik krizin hemen hemen bütün ülke ekonomilerini etkilediğini hatırlattı.

Ali, krizle ilgili bir analiz yapıldığında ileri sürülen önerilerin kısa vadeli önlemler üzerinde yoğunlaştığını belirterek, yapısal bir takım sorunlar ve insan başarısızlığında sorunun, kökenine inilerek çözülebileceğini anlattı.

Küresel ekonomik krizin dünya üzerinde büyük bir baskı oluşturduğunun altını çizen Ali, "İnsanlar finansal krizle sadece gelir kaynaklarını kaybetmekle kalmadı, yaşam kalitelerini ve akıl sağlıklarını da kaybetti" diye konuştu.

Finansal sorunların temelinde yatan göstergelerden birinin para kazanma noktasındaki zaaflar olduğunu ileri süren Ali, konuşmasına şöyle devam etti:

"Herkes krizin sebebini kendine göre açıklıyor. Sorunun kökenine inersek, Allah'a inanmak insan davranışında iyileşme sağlıyor. Bu inanç sayesinde insanlar başkaları için fedakarlık yapmaya yöneliyor. İnsan zaafları da bu şekilde kontrol altına alınmış oluyor. Finansal sistemlerin kapsayıcı ve sürdürülebilir olmamasının nedeni bu düşüncenin ve gerçek bir iradenin olmayışıdır. Toplum olarak daha şefkatli ve anlayışlı olmamız gerekiyor"

Eğitim ve teknoloji alanındaki gelişmeler sayesinde insanların çevreyle dost mekanizmalar sağlayabileceğini kaydeden Ali, "Farklı dinlere mensup olabiliriz ama ortak değerleri kapsayabiliriz" ifadesini kullandı.

Ali, finansal mimari oluşturulurken ticari olmayan bir takım girişimlere yer açılması gerektiğine işaret ederek, zekat vermek, yardım kuruluşları için çalışmak, yoksullara yardım etmek ve insanlara yardım amaçlı borç vermek gibi sistemlerin geliştirilmesi gerektiği görüşünü paylaştı.

-"Finans bugün kendi kendinin efendisi haline geldi"

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Yülek ise, finansın kendi içinde bağımsız bir insan faaliyeti olmadığını ve finansın amacının, ekonomiye ve insanlığa hizmet etmek olduğunu belirterek, "Finans bugün kendi kendinin efendisi haline geldi" dedi.

Yülek, finans sisteminin öncelikle istikrarı sağlaması gerektiğine değinerek, sistemin, insanın ihtiyaçlarına yanıt vermesi ve adaletli olması gerektiğini ifade etti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Uluslararası Finansal Sistemler Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement