Uluslararası Tüzel Kişi Kimlik Kodlarının Türkiye'deki Adresi Takasbank Oldu - Son Dakika
Ekonomi

Uluslararası Tüzel Kişi Kimlik Kodlarının Türkiye'deki Adresi Takasbank Oldu

Uluslararası Tüzel Kişi Kimlik Kodlarının Türkiye\'deki Adresi Takasbank Oldu

Takasbank uluslararası alanda kabul gören tüzel kişi kimlik kodlarını LeiTurkey sitesinden vermeye başladı.

25.02.2014 18:09

Takasbank uluslararası alanda kabul gören tüzel kişi kimlik kodlarını LeiTurkey sitesinden vermeye başladı.

Takasbank'tan yapılan açıklamaya göre, Takasbank, kod üretiminin yanı sıra tüzel kişi kimlik kodlarına ilişkin diğer hizmetlerin gerçekleştirilmesine yönelik olarak, uluslararası otoritelerce belirlenen kurallara uyulması ve hizmetlerde yapılması gereken değişikliklerin ve güncellemelerin yerine getirilmesi hususunda da ülkemizdeki tek sorumlu kuruluş olarak belirlendi.

Takasbank, ön tüzel kişi kimlik kodlarını talep eden yerel ve yabancı tüzel kişiler için ISO 17442 standartlarına uygun olarak bu kodları üretiyor. Bu aşamada öncelikle talepte bulunan tüzel kişinin başka bir ülkeden de benzer bir kod alıp almadığı teyit ediliyor. Daha önce bu kodu başka bir ülkede yerleşik yetkili kuruluşlardan temin eden gerek Türk gerekse yabancı kuruluşlar, istedikleri takdirde bu kodları Takasbank'a taşıyabiliyor.

Takasbank tarafından kodlara yönelik işlemlerin web üzerinden gerçekleştirilmesine ilişkin tüm teknik altyapı tamamlanmıştır. Artık Türkiye'de veya Türkiye dışında yerleşik tüzel kişiler, www.LeiTurkey.com adresli web sitesi üzerinden LEI ile ilgili talep, transfer, sorgulama, izleme, güncelleme, ödeme ve benzeri işlemlerini hızlı ve etkin biçimde gerçekleştirebiliyor.

- Tüzel Kişi Kimlik Kodu (LEI, Legal Entity Identifier) nedir

Yaşanan finansal krizin ardından G-20 Liderleri tarafından yapılan değerlendirmelerde, krizin önceden öngörülememesine ilişkin en önemli nedenin, finansal işlemlere ilişkin riskin merkezi olarak izlenmesine imkan veren raporlama sisteminin bulunmaması olduğu yönünde genel bir görüş birliği sağlandı. Bu problemin ortadan kaldırılması amacıyla da bütün finansal işlemlerde, işleme taraf olan her finansal kuruluşa ortaklık yapıları ve ticari kimliklerini tanımlayan ve tüm dünyada geçerli olacak tek bir kod tahsis edilerek işlem taraflarının izlenmesine karar verildi.

Bu sayede, ilgili kuruluş dünyanın hangi bölgesinde olursa olsun bir finansal işlem gerçekleştirdiğinde, üstlenmiş olduğu mali riskin takibi etkin olarak sağlanabilecek. Uluslararası uygulamalarda ilk etapta tezgah-üstü işlemlere taraf olan tüzel kişilerce, bu işlemlere ilişkin raporlamalarda kullanım zorunluluğu getirilen tüzel kişi kimlik kodu, kendi ülkelerinde henüz herhangi bir zorunluluğa tabi olmayan tüzel kişiler tarafından da uluslararası raporlama standartlarına uyum amacıyla talep edilebiliyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Uluslararası Tüzel Kişi Kimlik Kodlarının Türkiye'deki Adresi Takasbank Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement