Vakıfbank: Suçlamalar Kabul Edilemez - Son Dakika
Ekonomi

Vakıfbank: Suçlamalar Kabul Edilemez

Vakıfbank: Suçlamalar Kabul Edilemez

Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, Rekabet Kurumu'nun centilmenlik anlaşması iddialarını yalanladı.

26.02.2013 10:48  Güncelleme: 11:05

Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, rekabet kurallarına aykırı anlaşmalara taraf olmak veya hukuka aykırı davranışlarda bulunmak suretiyle karlılıklarını artırma gayreti içinde olmadıklarını bildirdi.

Kalkan, Rekabet Kurumu'nda 12 bankaya ilişkin soruşturmanın sözlü savunmasında, bir başka bankanın iç yazışmalarında geçen 'piyasa yapıcı büyük bankalar' ve 'kamu bankaları da dahilmiş' ifadelerinden yola çıkılarak, sözü edilen centilmenlik anlaşmasına Vakıfbank'ın da dahil olduğunun iddia edildiğini, bu ifadelere dayanarak Vakıfbank'ın bir ihlale taraf olduğu sonucuna varılmasının hukuki olarak kabul edilebilir nitelikte olmadığını söyledi.

Diğer taraftan, soruşturma belgelerinde ifade edilenin aksine, Vakıfbank'ın uyguladığı faiz oranlarının belirli tarihlerde diğer bankaların oranları ile aynılık veya yakınlık göstermesinin de anlaşmaya taraf olduğunu göstermek için yeterli olmadığını belirten Kalkan, zira Vakıfbank'ın, rekabet kurallarını ihlal etmeden de rakiplerinin piyasa davranışlarını gözlemleyebileceği ve buna göre faiz oranlarını rakipleriyle aynı veya yakın olacak şekilde değiştirebileceğini kaydetti. Kalkan, bu durumun, oligopolist piyasada faaliyet gösteren teşebbüslerin olağan rekabetçi davranışı olarak kabul edilmesi gerektiğini bildirdi.

-İkinci iddia-

Soruşturma belgelerinde yer verilen ikinci ihlal iddiasının ise kamu mevduatı pazarında rekabetin mevduat sahibi kurumlar aleyhine kısıtlandığı yönünde olduğuna işaret eden Kalkan, şöyle konuştu:

"Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halk Bankası kamu kontrolünde olan bankalardır. Ayrı tüzel kişiliklere sahip olsalar dahi, aynı çatı altında faaliyet gösteren teşebbüsler arası davranışların rekabetin ihlali olarak değerlendirilmediği bilinmektedir. Bu çerçevede, rekabet hukuku anlamında tek ekonomik bütünlük arz eden üç kamu bankasının kendi aralarında rekabeti ihlal etmeleri söz konusu olamayacaktır.

Bir kamu bankası olan ve dolayısıyla kamu denetimi altında faaliyet gösteren Vakıfbank, hukuka ve kamu düzenlemelerine riayet hususunda azami dikkat ve özen göstermektedir. Bir başka deyişle, rekabet kurallarına aykırı anlaşmalara taraf olmak veya benzeri hukuka aykırı davranışlarda bulunmak suretiyle karlılığımızı artırma gayreti içinde olmamız ihtimal dahilinde değildir."

Kalkan, 2010 yılından beri Vakıfbank genel müdürlüğü yaptığını, bu dönemde iddia konusu anlaşmayı ne duyduğunu ne de böyle bir bilginin kendisine ulaştığını belirterek, "İddia edildiği gibi bir anlaşma varsa, bu durumdan haberdar olmadığım ve Vakıfbank'ın kesinlikle bir anlaşmaya taraf olmadığı hususlarında sizleri temin ederim. Bu çerçevede, soruşturma kapsamında herhangi bir ihlale taraf olmadığımızın tespit edilmesini saygılarımla arz ve talep ederim" diye konuştu.

(Bitti)

Muhabir: Bülent Karaaslan/ Göksel Yıldırım

Yayıncı: Hamdi Ateş - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Vakıfbank: Suçlamalar Kabul Edilemez - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement