Yabancı Ekonomistler "Tcmb Enflasyon Raporu"Nu Değerlendirdi - Son Dakika
Ekonomi

Yabancı Ekonomistler "Tcmb Enflasyon Raporu"Nu Değerlendirdi

Yabancı Ekonomistler "Tcmb Enflasyon Raporu"Nu Değerlendirdi

IHS Global Insight Türkiye Ekonomisti Andy Birch: "TCMB'nin yayınladığı enflasyon raporu ümit verici" TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Christian Maggio: "TCMB, parasal ...

02.11.2013 11:11

BURHAN SANSARLIOĞLU - -IHS Global Insight Türkiye Ekonomisti Andy Birch, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yayınladığı enflasyon raporunun ümit verici olduğunu belirtti.

TCMB'nin yayınladığı enflasyon raporuna ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Birch, TCMB'nin 2013 ve 2014 enflasyon tahminlerini yükselterek Türk Lirası'ndaki (TL) istikrarsızlığı düzeltme ve ayarlama yoluna girdiğini ifade etti.

Bu iki tahminin düşük kaldığını bildiren Birch, ancak yine de daha makul seviyelerde olduğunu bildirdi.

Birch, diğer ümit verici durumun ise TCMB'nin parasal sıkılaşmayı devam ettirmeye yönelik politika yürütmesi olduğunu belirterek,  bu politikanın en azından yakın dönem için TL'yi destekleyici nitelikte olacağını dile getirdi.

Ancak TCMB'nin parasal politikada sıkılaşma konusunda yeterince "saldırgan" davranmadığına dikkati çeken Birch, TCMB'nin kredi büyümesinin şu anda yüzde 25 olduğunu ve bu büyümenin 2014'ün ortalarına kadar yüzde 15 olacağını, ancak parasal sıkılaşma konusunda faizlerin artırılmasının söz konusu olmadığının altını çizdi.

Birch, parasal araçların ilerideki dönemde şu anki kredi büyümesine ulaşacak yeterlilikte olmayacağını vurguladı.

Türkiye'de cari açığın önemli konular arasında yer aldığını hatırlatan Birch, Fed'in erteleme yapmasına rağmen parasal genişlemede azalmaya gitme ihtimalinin de endişe verici konular arasında yer aldığını kaydetti.

Birch, Türkiye'de enflasyonun TCMB'nin tahmininden daha yüksek geleceğini ileri sürdü.

"Gelişmekte olan piyasalardaki varlıklar gelecek yıl büyük bir baskıya maruz kalacak"

TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Christian Maggio ise TCMB'nin enflasyon tahmininin "normal seviyenin" altında olduğunu belirtti.

Fed'in parasal genişlemeyi azaltma ihtimalinin TCMB için önemli konuların arasında yer aldığını ifade eden Maggio, şu an için olmasa bile gelişmekte olan piyasalardaki varlıkların gelecek yıl büyük bir baskıya maruz kalacağını bildirdi.

Maggio cari açığı geniş olan ülkelerin rezervleri sınırlandırdıklarını ve kaynak için portföy akışlarına güvendiklerini belirterek, Türkiye'nin de bu ülkeler arasında yer aldığını ifade etti.

2014 yılında da Türk ekonomisinde parasal sıkılaşmanın kaçınılmaz olduğunu dile getiren Maggio, TCMB'nin parasal politika konusunda biraz daha sıkılaşmaya gitmesi gerektiğini ve TL'nin istikrarlı bir hale gelmesi  için faiz oranlarının yeterince yüksek olduğunu sözlerine ekledi.

Capital Economics Gelişen Piyasalar Ekonomisti William Jackson da şu anki ekonomik veriler göz önünde bulundurulduğunda TCMB'nin para politikasında daha da sıkılaşmaya gideceğini savundu.

Standard Bank Gelişmekte Olan Piyasalar Ekonomisti Timothy Ash ise TCMB'nin raporunun ümit verici olduğunu yineledi.

TCMB'nin daha sıkı para politikasına yönelik politikalar yürüttüğünü belirten Ash, ancak Türk ekonomisinde bu kadar yüksek enflasyon ve cari açık varken  para politikasında daha fazla sıkılaşmaya gidilmesinin gerekebileceğini ifade etti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Yabancı Ekonomistler 'Tcmb Enflasyon Raporu'Nu Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement