Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Yapılan Yatırımlar Türkiye'de Bir Başarı Hikayesine Dönüştü - Son Dakika
Ekonomi

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Yapılan Yatırımlar Türkiye'de Bir Başarı Hikayesine Dönüştü

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Yapılan Yatırımlar Türkiye\'de Bir Başarı Hikayesine Dönüştü

Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Akten, Türkiye'deki enerji sektörünün geçmişten bugüne gelişimini ve geleceğini değerlendirerek, ülkemizin rüzgar ve güneş enerjisi kurulu gücünün 4'te 1'ine yakınını finanse ettiklerini ve 2022 sonu itibarıyla yenilenebilir enerji projelerine 6 milyar doları aşan finansman sağladıklarını belirtti. Akten, mevcut potansiyel ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2035 hedefleri doğrultusunda en az 60 GW daha yenilenebilir enerji yatırımı yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, elektrik üretimindeki yenilenebilir enerjinin payının artmasıyla birlikte enerji depolama konusunun da önem kazandığını ve hidrojen gibi alanlarda yapılacak yeni yatırımlara odaklanılması gerektiğini ifade etti.

13.07.2023 11:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
Yenilenebilir enerji alanında yaptıkları çalışmaları anlatarak Türkiye'deki enerji sektörünün geçmişten bugüne gelişimini ve geleceğini değerlendiren Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Akten, "Ülkemizin rüzgar ve güneş enerjisi kurulu gücünün 4'te 1'ine yakınını finanse ediyoruz. 2022 sonu itibarıyla yenilenebilir enerji projelerine 6 milyar doları aşan finansman sağladık" dedi.

Enerji yatırımlarında ülkenin mevcut potansiyeline dikkat çeken Akten, "Ülkemizin elektrik tüketimi kWh başına 480g karbon emisyonuna sebep olurken, bu rakam Avrupa'da ortalama 300g seviyelerinde gerçekleşiyor. Elektrik üretimi kaynaklı yüksek ithalat payını ve karbon emisyonumuzu azaltabilmek adına yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandırmamız gerekiyor. Mevcut potansiyelimiz ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın koyduğu 2035 hedefleri doğrultusunda en az 60 GW daha yenilenebilir enerji yatırımı yapılabilir. Böylece, 2035 yılında toplam kurulu gücümüzün en az yüzde 74'lük kısmının yenilenebilir enerji santrallerinden oluşmasını ve en geç 2053 yılında net sıfır emisyon hedeflerine ulaşılmasını öngörüyoruz" diye konuştu.

"YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINA YAPILAN YATIRIMLAR TÜRKİYE'DE BİR BAŞARI HİKAYESİNE DÖNÜŞTÜ"

2022'de gerçekleşen elektrik üretiminin yüzde 42'sinin yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edildiğini aktaran Akten, bu üretimde güneşin payının yüzde 5, rüzgarın payının ise yüzde 11 olduğunu ifade etti. Akten, "2005 yılından beri uygulanan YEKDEM sayesinde yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlar Türkiye açısından bir başarı hikayesine dönüştü. Bu sayede yenilenebilir enerji kaynaklı kurulu gücümüz hızla 55 GW'a yükseldi ve yatırımların finansmana erişimi daha kolaylaştı. Fakat son yıllarda yenilenebilir enerji potansiyelimizin yakın olduğu ülkelere baktığımızda kurulu gücümüzü artırmakta biraz geride kaldığımızı söyleyebiliriz. Mayıs ayı itibarıyla YEKDEM uygulamasında elektrik alımlarına getirilen döviz bazlı taban fiyat uygulamasını ve aylık eskalasyon mekanizmasını projelerin uzun vadeli ve daha uygun maliyetli yabancı para finansmana erişebilmesi adına değerli buluyoruz ve güçlü potansiyelimizle gidecek daha çok yolumuz olduğunu düşünüyoruz" dedi.

"HİDROJEN VE DEPOLAMA ALANINDA YAPILACAK YATIRIMLARA DA ODAKLANILMALI"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın hidrojeni ve depolamalı elektrik üretimini öncelikli yatırım alanlarından biri olarak ilan ettiğini kaydeden Akten, "Önümüzdeki dönemde ülkemizde depolamalı rüzgar ve güneş enerjisi santralleri ihaleleriyle batarya yatırımlarının da artmasını bekliyoruz. Yatırımcıların yoğun lisans başvurularından ve bizlere ulaşan finansman taleplerinden bu alanda ciddi bir potansiyel olduğunu görüyoruz. Türkiye'de elektrik üretimindeki yenilenebilir enerjinin payı artıyor ve bu enerji kaynaklarının kesintili üretim sağlamasından dolayı enerji depolama konusu gündeme geliyor. Bu noktada, hidrojen de alternatif bir enerji depolama aracı olarak karşımıza çıkıyor ve Türkiye'nin karbon emisyonlarını düşürme hedefleri doğrultusunda yenilenebilir enerjinin yanında depolama, hidrojen gibi alanlarda yapılacak yeni yatırımlara da odaklanmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.


Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Yapılan Yatırımlar Türkiye'de Bir Başarı Hikayesine Dönüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement