Ağrı Dağı'nda Yangın - Son Dakika
Güncel

Ağrı Dağı'nda Yangın

Ağrı Dağı\'nda Yangın

Türkiye'nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı'nın Iğdır'a bakan yüzünde çobanların dikkatsizliği yüzünden yangın çıktı.

13.09.2011 18:26

Türkiye'nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı'nın Iğdır'a bakan yüzünde çobanların dikkatsizliği yüzünden yangın çıktı. Ağrı Dağının eteklerinde başlayan yangın, yüksek kesimlere doğru yayılarak devam ediyor. Iğdır Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Süleyman Temel ise "Yangın Ağrı Dağı'nda doğa dengesini bozacak türdendir. Bitkileri canlı varlıkları yok ediyor" dedi.

Deniz seviyesinden 5 bin 137 metre yükseklikteki Ağrı Dağı'nın Iğdır'a bakan eteklerindeki Korhan Yaylası civarında çobanların çıkardığı tahmin edilen ateş, kuru otları sarıp kısa sürede büyüdü. Bulakbaşı, Yazlık, Aktaş, Erhacı, Suveren, Karakuyu köylerine ait yaylalara sıçrayan yangına, ilk müdahaleyi yaylacılar yaptı. İtfaiye araçları dağlık alana çıkamadığı için araçlarla müdahalede bulunulamadı.

Dumanlar Iğdır kent merkezinden görülürken, Su ve Çevre İl Müdürü Taner Tazegün, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Nuri Turan kurumlarına ait işçileri bölgeye götürerek yangına müdahale etmeye başladı.

Akşam saatlerine kadar yer yer 2 bin 500 rakıma kadar ulaşan alevlerin meralarla birlikte binlerce canlıyı da yok ettiğine işaret eden Su ve Çevre İl Müdürü Taner Tazegün, "Yaklaşık 1500 hektarlık alanda yangın rüzgarın da etkisiyle artarak devam ediyor. Yangını sorumsuz kişilerin çıkardığını tahmin ediyoruz. Yangından dolayı buralarda yaşayan binlerce canlı etkilenmiş ve ölmüştür. Yok, olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmışlardır" diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Nuri Turan da yangının mera olarak kullanılan alanda çıktığını bildirdi. Turan, "Muhtemelen çobanlar ateş yaktığı için rüzgarın etkisiyle çıkmış olabilir. Yangın bazı yerlerde kontrol altına aldık. İtfaiye araçları çıkamadığı için çoğu yerde çaresiz kaldık" dedi.

Iğdır Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Süleyman Temel ise "Yangın Ağrı Dağı'nda doğa dengesini bozacak türdendir. Bitkileri canlı varlıkları yok ediyor" diye konuştu. - Iğdır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ağrı Dağı'nda Yangın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement