Alkollü Sürücüyü Engelleyecek Proje - Son Dakika
Güncel

Alkollü Sürücüyü Engelleyecek Proje

Alkollü Sürücüyü Engelleyecek Proje

Denizli'deki Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Eğitim Fakültesi öğrencileri, alkollü araç kullanımını engelleyen proje geliştirdi.

07.05.2013 12:32

Denizli'deki Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Eğitim Fakültesi öğrencileri, alkollü araç kullanımını engelleyen proje geliştirdi. Pamukkale Üniversitesi 7. Bilimsel Projeler Şenliği'nde öğretmen adayları Ece Kıro, Zafer Güzel, Sevil Yıldırım ve Muhammet İnan'ın geliştirdiği projeyle direksiyon kenarına yerleştirilen sensör, sürücü otomobile bindiğinde nefesinden alkol alıp almadığını tespit ediyor, alındığını tespit ederse motoru çalıştırmıyor.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi 3. sınıf öğrencilerinin her yıl hazırladığı 7. Bilimsel Projeler Şenliği, Teknokent'te düzenlenen törenle başladı. Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahittin Özçelik, Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Hasalettin Deligöz ile öğrencilerin katıldığı şenlikte 14 proje sergilendi. Tek tuşla tasarruf, Akıllı Kuvöz, Akıllı Baston, Diyet Saati, Aktif Zamanlı Masaj Ayakkabısı, Mıknatıslı Araba, Çok Amaçlı Sandalye gibi projelerin yer aldığı şenlikte en dikkat çeken proje ise Trafikte Alkol, Ölüme Açık Yol Projesi oldu.

Fen Bilgisi Eğitimi Bölümü 3. sınıf öğrencileri Ece Kıro, Zafer Güzel, Sevil Yıldırım ve Muhammet İnan'ın tasarladığı proje alkollü araç kullanımının önüne geçiyor. Otomobilin direksiyonunun yanına yerleştirilen sensör otomobile binen sürücünün nefesinden alkol alıp almadığını tespit ediyor. Sürücü alkollü ise elektronik sistem devreye girerek aracı durduruyor. Projeyi hazırlayan öğretmen adayları alkolü araç kullanımı nedeniyle her yıl çok sayıda kaza meydana geldiğini, pek çok kişinin yaşamını yitirip, yaralandığına dikkati çekip, "Alkollü araç kullanımı trafikte en tehlikeli konulardan biri. Alkollü araç kullananlar kendilerinin hayatına kastettikleri gibi masum binlerce insanın ölümüne ve yaralanmasına da yol açıyor. Bunun önüne geçmek için böyle bir proje geliştirdik" dedi. Projeyi çok beğenen Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Gökoğlan ise daha da geliştirilmesi halinde alkollü araç kullanımının önüne geçilebileceğini belirtti.

Bilim Şenliği'nde dikkat çeken bir diğer proje ise 'Engellerimiz Sevgiye Asla Engel Olamaz' isimli işitme engelli annelerin bebeklerinin ağladığını fark etmelerini sağlayan proje oldu. Projeyi hazırlayan Fatoş Batmaz ve Şadiye Erbaş isimli öğrenciler, "Yaptığımız araştırmalarda, işitme engellilerimizin en büyük sorunlarından birinin çocuklarını büyütürken onların ağladığını duyamamak olduğunu gördük. Bu sistemle işitme engelli bir anne bebeği ağladığında titreşim yoluyla, evin neresinde olursa olsun haberdar oluyor" dedi.

ONB(İÖ/SS) - Denizli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Alkollü Sürücüyü Engelleyecek Proje - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement