Aslı Nemutlu'nun Ölümünde Federasyon Asli Kusurlu - Son Dakika
Güncel

Aslı Nemutlu'nun Ölümünde Federasyon Asli Kusurlu

Aslı Nemutlu\'nun Ölümünde Federasyon Asli Kusurlu

Erzurum'da kayak merkezinde antrenman yaparken hayatını kaybeden 17 yaşındaki Aslı Nemutlu'nun ölümünde son bilirkişi raporu açıklandı.

11.03.2015 12:18  Güncelleme: 14:24

Erzurum'un Konaklı Kayak Merkezinde antrenman yaparken pist kenarındaki tahta kar perdelerine çarparak hayatını kaybeden 17 yaşındaki Aslı Nemutlu'nun ölümünde son bilirkişi raporuna göre, Türkiye Kayak Federasyonu (TKF) eski Başkanı Özer Ayık asli kusurlu bulundu.

Konaklı Kayak Merkezindeki Alp Disiplini yarışlarına katılmak için Erzurum'a gelen Milli kayakçı Aslı Nemutlu, 12 Ocak 2012 günü antrenman yaparken pist kenarındaki tahta kar perdelere çarparak öldü. Nemutlu'nun ölümü ile ilgili, aralarında Türkiye Kayak Federasyonu eski Başkanı Özer Ayık, Gençlik Hizmetleri ve Spor eski İl Müdürü Fatih Çintimar, İl Sağlık Müdürü Serhat Vançelik'in de bulunduğu toplam 16 görevli hakkında Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Sanıkların bir bölümü için 'Taksirle ölüme neden olmak' suçundan 3- 6 yıl, diğer bölümü için de 'Görevi kötüye kullanmak' suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istendi.

KAYAK MERKEZLERİNDEN FEDERASYON SORUMLU

Ankara 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nin görevlendirmesiyle, 3 kişilik bilirkişi tarafından hazırlanan 5 sayfalık raporda, birbiri ile çelişen bilirkişi raporlarının dosyada bulunduğuna dikkat çekildi.

Daha önceki bilirkişi raporları arasındaki çelişkileri gidermek için hazırlanan 3'üncü bilirkişi raporunda, Konaklı Kayak Tesislerinin genellikle turistik olmaktan çok sportif amaçlı kullanıldığına işaret edilerek, kayak merkeziyle ilgili tüm mekanik tesisler ile pist düzenlemelerinin fiili olarak TKF'nın sorumluğunda olduğu bildirildi.

Yine raporda, Aslı Nemutlu'nun çarparak öldüğü kar perdelerin federasyon tarafından planlandığı ve Konaklı'daki kadınlar pistine 21 Ekim 2010'da monte ettirildiği anımsatıldı. Aslı Nemutlu'nun uygun ekipman ve donamına sahip olarak pistte çıktığı anlatılan raporun değerlendirme kısmında, olay yerinin, Bayanlar Süper-G yarışlarının yapılacağı pistin ortasında bulunduğuna vurgu yapıldı. Pistin iniş istikametinde sol tarafta kar toplamak amacıyla ahşap malzemeden yapılmış bariyerlerde ağ benzeri bir güvenlik tedbirin mevcut olmadığı, tahta bariyerler ile pist arasında bulunan yapay kar püskürtme direklerinin alt kesiminde elastik koruyucu malzeme ile çarpmalara karşı önlem alındığı belirtildi.

Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinden Halim Şener, Spor Genel Müdürlüğü Spor Hukuk Uzmanı İlhami Şahin, ODTÜ Spor Müdürü Şahin Oğuz tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, şu görüşlere yer verildi:

"ANTRENMANDA, YARIŞLARDA ALINAN KORUYUCU ÖNLEMLERE İHTİYAÇ DUYULUR"

"Pistlerin kurulumu ve bunlarda uluslararası standartlara uygun olarak oluşturulacak yapılar ile özellikle yarışlarda ve antrenmanlarda teknik ayrıntılara hakim olması sebebiyle tedbirler konusunda inisiyatif almak Kayak Federasyonundan beklenmelidir. Zira Kayak Federasyonu dolayısıyla yetkilileri, kendi spor branşlarında en üst karar organdır.

Diğer taraftan, yarışma ve benzeri sportif kayak faaliyetlerinde sağlık ve yaralanan kayakçıların ilk yardımı ve taşınması gibi işlerin organizasyonu düzenleyen yani faaliyetin sahibi kuruluş tarafından yerine getirilmesi gerekmektedir. Gençlik Spor İl Müdürlüğünün Federasyonun talebi üzerine 13-18 Ocak 2012 arasında 2 ayrı yarış için sağlık ekibi teminiyle ilgili olarak Sağlık Müdürlüğüyle yazışmaları yaptığı, ancak kazanın yarışlardan bir gün önce vuku bulduğu anlaşılmaktadır. Burada dikkate alınması gereken husus, özellikle kayak ya da hızın ön plana çıktığı diğer sporlarda yarışmanın provası niteliğinde olan antrenmanlarda yarış derecelerine çok yakın dereceler elde edilmekte ve hatla bazen de yarış derecelerinin üzerinde performanslar ortaya konabilmektedir. Dolayısıyla organizasyonu düzenleyen Federasyonun bilgisi dahilinde ve antrenör gözetiminde yapılan antrenmanlarda yarışlarda alınan koruyucu önlemlerin aynısına ihtiyaç duyulacağı açıktır. TKF'nın kullanımında bulunan tesislerde; kazanın ölümle sonuçlanmış olmasının nedeni, piste olması gerekenden yakın olarak konumlandırılmış ahşap kar perdelerinin işlevinden çok, sporcuların 13 metre kottan düşmelerini önlemeye yönelik bir amaç gözetilerek yapılmasıdır.

Teknik rapordan anlaşıldığı gibi söz konusu yapının en azından kalın profil ahşap direklerinin dahi sünger veya benzeri bir malzeme ile kaplanması yoluna gidilmemesi, piste uluslararası standartlara uygun olmayan bir şekilde ve mesafede konumlandırılması, kar perdesinin önünde A ve B tipi güvenlik ağları önlemi alınmayarak yarışmanın bir unsuru olan antrenmanda kayakçı güvenliğinin sağlanması gereğinin yerine getirilmediği kanaati oluştu."

ASLİ VE TALİ KUSURLULAR BELİRLENDİ

Raporun kanaat ve sonuç bölümünde ise FIS genel güvenlik kuralları ve pistlerin işletilmesiyle ilgili sorumlulukların, yarışma öncesi sporcu ve kulüplere uygun yer gösterme zorunluluğunun, karar alma ve müdahalede bulunma imkanlarına sahip olan TKF Başkanı Özer Ayık'ın birinci derece kusurlu olduğu bildirildi. Raporda, ısınma amaçlı olarak uzunluğu yeterli olmayan pistin bir tarafında Süper-G parkuru, diğer tarafında Büyük Slalom parkuru olduğu halde sporcularına serbest kayma talimatı veren antrenörler Fidan Kırbaç Özbakır ile Recep Süleyman Dilik de tali kusurlu bulundu. Bilirkişi heyeti, yarışmalar öncesi antrenman için gerekli güvenlik önlemlerin alınmasında muhtemel tehlikeleri analiz ederek uyarılarda bulunmak, gerekirse antrenman, hatta yarışların iptali ve pistlerin açılıp kapatılması gibi öneriler getirebilecek bilgi tecrübe ve yetkiye sahip oldukları halde, yeterli dikkat ve özeni göstermeyen TKF tarafından resmi olarak görevlendirilen pist şefi, federasyon gözlemcisi ve yarışma müdürünün tali kusurlu olduğunu işaret etti. - Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Aslı Nemutlu'nun Ölümünde Federasyon Asli Kusurlu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement