ATAER'de 2014 Hedefi : "Daha Çok Başarı" - Son Dakika
Güncel

ATAER'de 2014 Hedefi : "Daha Çok Başarı"

ATAER\'de 2014 Hedefi : "Daha Çok Başarı"

2012 yılı başındaki beklenti elektrik fiyatlarının artacağı ve ATAER Enerji'nin eskisi gibi kar edeceği yönündeydi.

22.01.2014 12:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye' deki doğalgaz ile çalışan diğer elektrik santralleri gibi, 2011 yılında doğalgaz ve elektrik fiyatlarına yapılan zamlardan etkilenen ATAER Enerji Santrali, sıkıntılı geçen 2012' nin ardından, 2013' te toparlanma dönemi geçirerek, bu yıl için önemli başarı hedefleri koydu.

2012 yılı başındaki beklenti elektrik fiyatlarının artacağı ve ATAER Enerji' nin eskisi gibi kar edeceği yönündeydi. Ancak 2012 sonlarına doğru böyle bir beklentinin gerçekleşmeyeceği ortaya çıktı. 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren Elektrik Piyasası Borsası ile piyasa tamamen rekabete açıldı. Böylece elektrik fiyatları; bir gün öncesinden her saat için ' Gün öncesi' ve 'Dengesizlik' piyasasına teklif olarak verildiği ayrıca 'Primer Frekans Kontrolü' ve 'Sekonder Frekans Kontrolü' nden oluşan onlarca fiyatın teklif edildiği komplike bir sistemin devreye girmesiyle yönetilmesi güç bir piyasayla karşı karşıya kaldı. ATAER Yönetim Kurulu bu güç durumdan çıkabilmek için tüm organizasyonunu oluşan yeni duruma göre yeniden dizayn etti. Bu güç dönemi "zorluklardan fırsat çıkarılacak dönem" olarak adlandırdıklarını ve bu amaca uygun yeni bir yol haritası belirlediklerini söyleyen ATAER Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Atılgan; "Hedefe yönelik yapılan çalışmalar ve alınan danışmanlıklar sonucu varılan nokta, kısa dönemde elektrik fiyatlarının artmayacağı ve doğalgaz fiyatlarının düşmeyeceğiydi. Eğer piyasalar çok iyi takip edilip doğru yönetilirse bu şartlarda bile kar edilebileceğini göz önüne alarak ATAER Enerji' nin tüm organizasyonunun buna göre dizayn edilmesi kararını aldık" dedi.

ATAER Enerji' nin kurulduğu günden bu yana o günkü piyasalar gereği rekabetten uzak, sadece yapmış olduğu üretimden para kazanan bir kurum olduğunu ifade eden Atılgan; bundan sonra üretmenin yanında ticareti ve rekabeti de başarması gerekiyordu" diyerek hedefe yönelik adımlarını şu şekilde kaydetti:

"İlk olarak ATAER Enerji, İAOSB' nin elektrik yükümlülüğünü tekrar üzerine aldı. Elektrik piyasalarını analiz edecek, yorumlayacak ve iyi yönetebilecek kadrolar oluşturuldu. Yeni sistemde fiyatların düşük olduğu saatlerde elektrik satın alacak, fiyatların yüksek olduğu saatlerde ise üretim yapacak bir yapı oluşturdu. Tüm bu çalışmaların sonucunda ATAER Enerji, piyasalarda çok yeni olmasına ve birçok olumsuz etkene rağmen, 2013 yılını hedeflenenin üstünde kapatmayı başardı."
Yeni piyasa koşullarında ATAER' in başarıyla var olmasını sağlayan yeni sistem, bu sisteme uygun uzman kadrosu ve organizasyonel yapısıyla çok yoğun bir rekabetin oluştuğu elektrik piyasasında, başarılı olma hedefiyle yola devam edeceğini ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Atılgan, 2014 yılında bu hedeflerle çalışmalarını yürüteceklerinin altını çizdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel ATAER'de 2014 Hedefi : 'Daha Çok Başarı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement