Atatürk'ün Rize'ye Gelişinin 89. Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

Atatürk'ün Rize'ye Gelişinin 89. Yıl Dönümü

Atatürk\'ün Rize\'ye Gelişinin 89. Yıl Dönümü

Atatürk'ün Rize'ye gelişinin 89. yıl dönümü düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

18.09.2013 16:55

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı'nın ardından Atatürk Anıtı'na çelenkler bırakıldı.

Törene Rize Valisi Nurullah Çakır, Garnizon Komutanı Kd. Albay İsmet Cansaran, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Yenice, kamu kurum ve kuruluşları, Siyasi Parti temsilcileri Sivil Toplum Kuruluşları öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Rize'liler, Kurtuluş savaşının her safhasında Mustafa Kemal paşa ve yüce Meclisimizin yanında yer almış, milli mücadelenin başarıya ulaşması için her cephede vatana hizmet etmiştir. Türk'ün ateşle imtihan edildiği bu zor dönemde, Kuva-i milliyecilere takaları ile silah taşıyan Dursun Kaptan gibi denizci Karadeniz uşakları, İpsiz Recepler Atatürk'ün takdirini kazanmıştır.

Aslında 1923 yılında kendisine hemşehrilik teklifinde bulunan Rizeliler'in isteğini olumlu karşılayan Atatürk, Milli Mücadelenin kaznılmasının ardından, 17-18 Eylül 1924 tarihinde Latife hanım ve yakın arkadaşları ile birlikte Hamidiye zırhlısıyla Rize'ye gelmiştir.

Sahilde Ata'yı görmek için toplanan Rizeliler, gemiden yapılan top atışına silahları ile karşılık vererek sevgi ve coşkularını dile getirmiş, o günü bayram ilan etmiştir.

Atatürk Rize meydanına geldiğinde Rizeliler onu büyük bir coşkuyla karşıladılar, mermi ve kemençe sesinden kulaklar sağır olmuştu.

Şehirde çeşitli ziyaretlerde bulunan Atatürk istirahatini dostu Mataracı Mehmet efendinin konağında geçirir. Müftü mahallesinde olan bu konak şimdi Müze olarak kullanılmaktadır.

ATATÜRK'ÜN RİZE'DE AÇILIŞINI YAPTIĞI ÇEŞMELER NEREDE BİLİNMİYOR.

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı sözlerine ; O gün Rize'de yaptırılan iki çeşmenin açılışı yaptırıldı. Özellikle Çeşmelerin yerini bilene rastlamadık Arşivlerde araştırdık bulamadık. Buradan tekrar Rizeli hemşehrilerimize sesleniyorum söz konusu Çeşmelerin yerlerini bilen varsa muhtemelen yerleri müsaitse yenisini yapmayı düşünüyoruz. Bu konuda bilgisi olan vatandaşlarımızın Belediyeye müracaat etmelerini rica ediyoruz dedi.

Bu duygularla, Cumhuriyetimizin kurucusu Rizelilerin Hemşehrisi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, Rizeli isimsiz kahramanlarımızı ve aziz şehitlerimizi rahmetle minnetle anıyor, hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum. Diyerek sözlerini tamamladı.

Bakırcı'nın konuşmasının ardından Atatürk ile ilgili şiir ve Gençlerin Ata'ya saygı gösterisi ve halk oyunları gösterisi yapıldı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Rize ziyaretinde konakladığı Rize evi ziyaret edildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Atatürk'ün Rize'ye Gelişinin 89. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement