Avustralya ile Endonezya Arasındaki Dinleme Krizi - Son Dakika
Güncel

Avustralya ile Endonezya Arasındaki Dinleme Krizi

Avustralya ile Endonezya Arasındaki Dinleme Krizi

İki ülke arasında dinleme iddiaları yüzünden gerilen ilişkiler yumuşuyor  Endonezya, Avustralya ile işbirliğini sürdürmeye hazır

26.11.2013 15:43

Avustralya ile ilişkileri, dinleme krizi nedeniyle gerilen Endonezya'dan yumuşama sinyalleri geldi.

Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono, gazetecilere yaptığı açıklamada, iki ülkenin, istihbarat paylaşımının da aralarında bulunduğu bazı konularda işbirliğinin sürmesini sağlayacak düzenlemeleri görüşmek üzere Avustralya'ya Dışişleri Bakanı Marty Natalegawa ya da özel bir temsilci göndereceğini söyledi.

Avustralya Başbakanı Tony Abbott'a kaygılarını bir mektupla anlatan Yudhoyono, ivedi bir yanıt aldığı Abbott'un "Gelecekte Endonezya'ya zarar ve rahatsızlık verecek hiçbir şey yapmayacakları" sözünü verdiğini belirtti.

Endonezya, Avustralya'nın Endonezyalı liderleri dinlediğine ilişkin iddialar üzerine, geçen hafta Avustralya ile diplomatik ilişkilerinin seviyesini düşürmüş, insan ticareti gibi bazı konularda işbirliğini askıya almıştı.

Avustralya Başbakanı Abbott ise Endonezya devlet başkanı, eşi ve diğer liderlerin telefon görüşmelerinin dinlendiğine yönelik iddiaları ne reddetmiş ne de doğrulamıştı.

Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden'ın sızdırdığı bazı belgelerde, Avustralya güvenlik ajansının 2009 yılında Devlet Başkanı Yudhoyono'nun yanı sıra Yudhoyono'nun eşi Kristiani Herawati, sekiz bakan ve diğer bazı Endonezyalı yetkililerin telefonlarını hedef aldığı ileri sürülüyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avustralya ile Endonezya Arasındaki Dinleme Krizi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement