Baba Mesleği Arzuhalciliği Yaşatmaya Çalışıyor - Son Dakika
Güncel

Baba Mesleği Arzuhalciliği Yaşatmaya Çalışıyor

Baba Mesleği Arzuhalciliği Yaşatmaya Çalışıyor

Gaziantep'te, babasından aldığı emaneti yaşatmaya çalışan arzuhalci, 35 yıldır daktiloda yazdığı dilekçelerle ailesinin geçimini sağlıyor.

08.02.2014 11:54  Güncelleme: 12:10

İSA TERLİ - Gaziantep'te, babasından aldığı emaneti yaşatmaya çalışan arzuhalci, 35 yıldır daktiloda yazdığı dilekçelerle hem vatandaşlara yardımcı oluyor hem de ailesinin geçimini sağlıyor.

Bilim ve teknolojide yaşanan gelişmeler bir yandan yaşamı kolaylaştırırken, diğer yandan da bazı meslekleri olumsuz etkiliyor. Dönemin ihtiyaçlarına göre ortaya çıkan bazı meslekler de yıllar geçtikçe adeta unutulmaya yüz tutuyor. Kamu kurumu önüne kurdukları bir masa bir sandalyeden oluşan tezgahlarında daktilolarıyla dilekçe yazan arzuhalcilik de bu mesleklerin başında geliyor.

Yaz kış demeden mesleğini icra etmeye çalışan arzuhalcilerin sayısı ise giderek azalıyor. Değişime direnen bu meslek, bilgisayarların hayatın bir parçası olduğu günümüzde ayakta kalma mücadelesi veriyor.

Gaziantepli Seyfettin Yıldırım da 2 milyona ulaşan şehrin neredeyse parmakla sayılan arzuhalcilerden biri. Mesleğini küçük yaşlarda babasından öğrenen Yıldırım, tam 35 yıldır daktilosunu yanından ayırmıyor. Sabah erken saatlerde kamu kurumlarına yakın İncilipınar Mahallesi'ne gelen Yıldırım, küçük iskemle ve masasından oluşan tezgahını kurarak az da olsa müşterilerine yazdığı dilekçelerden elde ettiği kazançla ailesinin geçimini sağlıyor.

Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daktilosunu ve baba mesleği arzuhalciliği çok sevdiğini söyledi. Babasının 40 yıl arzuhalcilik yaptığını ifade eden Yıldırım, kendisinin de ilkokul yıllarında babasının yanında mesleği öğrendiğini dile getirdi.

"Artık adres tarif ediyorum"

Geçmiş yıllarda işlerinin daha yoğun olduğunu anlatan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Şimdi ise günde 3-5 dilekçe yazıyorum. İyi kötü geçiniyorum. Artık toplumun yüzde 90'ı okur yazar. Çoğu kişi dilekçesini kendi yazabiliyor. Bizden sonra arzuhalciliğin sonu gelecek. Sabah 8'de işimin başındayım ve akşam 17.30'da eve dönüyorum. Bizler devlet dairelerinin çalışma saatlerinde mesaimizi tamamlıyoruz. İşimiz dışarıda olduğu için yoldan geçenlere adres tarif ederek zamanımızı dolduruyoruz. Arzuhalcilik bir şekilde devam etmeli. Çok cüzi paralara vatandaşın işi görülüyor."

35 yılda 15 daktilo eskitti

Mesleğe ilk başladığı yıllarda çok yoğun çalıştığını söyleyen Yıldırım, 35 yılda 15 daktilo eskittiğini vurguladı.

Günde ancak 4-5 kişinin dilekçesini yazdığını aktaran Yıldırım, "Bir dönem işlerimiz gerçekten çok yoğundu. İnsanlar dilekçe yazdırmak için sırada beklerdi. Şimdi günün büyük bölümünde boş oturuyoruz. Geçimimi bu işten sağlıyorum. Ortopedik engelli olduğum için 3 ayda bir devletten maaş alıyorum. Arzuhalciliği seviyorum ama artık para kazanamıyorum" diye konuştu. - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Baba Mesleği Arzuhalciliği Yaşatmaya Çalışıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement