Barış İçin Nöbet Tutacaklar - Son Dakika
Güncel

Barış İçin Nöbet Tutacaklar

Barış İçin Nöbet Tutacaklar

İnsan Hakları Derneğinin 25 kişilik İzleme Komisyonu,Kasrik Boğazı'na bugün basın açıklaması yaptı.

08.05.2013 15:46  Güncelleme: 10:44

PKK'lıların çekilme sürecini izlemek amacıyla İnsan Hakları Derneği bünyesinde kurulan 25 kişilik İzleme Komisyonu, geçmişte şiddetli çatışmaların olduğu Cudi ve Küpeli dağlarının kesiştiği Kasrik Boğazı'na bugün basın açıklaması yaptı. Komisyon, çekilme ile ilgili 4 maddelik bir bildiri yayınladı.

İzleme Komisyonu adına konuşan İHD Bölge Temsilcisi Şevket Aydemir, "Sadece son 30 yıla değil, binlerce canın yitirimine mal olan, insanlığa karşı en ağır olan suçların işlendiği tarihi dönemlerden geçtik ve bugünlere geldik. Şüphesiz ki bizler her zaman Kürt sorunun onurlu ve adil bir barışla çözülmesi için çaba sarf ettik, bedel ödedik" dedi.

Sadece PKK'lıların çekilmesiyle ilgili değil aynı zamanda her koşulda yaşam hakkının korunmasından sorumlu olduklarının bilinciyle buraya geldiklerini belirten Aydemir, "Tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmeler açık ve nettir. Silahlı güçlerini sınır dışına çekme kararı almış ve bunu uygulamaya başlamış Kürt tarafının, güvenli bir şekilde geri çekilmelerinin sağlanması, yaşam hakkının ihlal edilmemesi için gerekli tüm önlemlerin alınması son derece hayattirdir, elzemdir" dedi.

"PROVOKASYONLARDAN UZAK DURMALI"

Geri çekilme sırasında yaşanacak en ufak bir tedbirsizliğin, barışa ciddi zarar vereceğini savunan Aydemir şunları söyledi:

"PKK'lıların veya askeri görevlilerin, yaşam hakkının korunmasında yaşanacak en ufak bir tedbirsizlik milyonlarca halkın, 10 yıldır ekmek kadar, su kadar ihtiyaç duyduğu barış özlemine, çözüm umuduna ciddi zarar verecektir. Bu temelde; çekilmenin tamamen sonlandığı ana kadar bölgede görev yapan tüm askeri ve idari yetkililer, sorumlu davranmalı, olası her türlü provokasyonlardan uzak durmalıdır. Geçici köy korucularının ve askeri personelin hareketliliği biz insan hakları savunucuları tarafından izlenecektir. Bu sürecin en az birkaç ay süreceği de göz önüne alındığında barışçıl çözüm konusunda devletin ne kadar kararlı olduğu, yaşam hakkının korunmasındaki hassasiyetten anlaşılacaktır. Çekilme boyunca sürece zarar verecek her türlü eylemsel hareketliliğin sorumluları ile ilgili İHD eleştirilerini sunacak ve konunun takipçisi olacaktır. Görevlendirilen tüm arkadaşlarımızla birlikte tüm bölgede çekilme sürecinde barış nöbetini yerinde tutacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz."

Yapılan konuşmadan sonra 22 yıldan beri oğlu dağda olan Abdullah Ürgen adlı bir kişi de kısa bir konuşma yaparak, "Bu kanı durduranı ve bu barış sürecini getireni selamlıyoruz. Artık ne Kürt ne Arap ne de Türklerin ölmesini istemiyoruz. Barışın devam etmesini istiyoruz" dedi.

Şırnak

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Barış İçin Nöbet Tutacaklar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement