Baz İstasyonlarının Seyrek Olması Tehdit Oluşturuyor - Son Dakika
Güncel

Baz İstasyonlarının Seyrek Olması Tehdit Oluşturuyor

Baz İstasyonlarının Seyrek Olması Tehdit Oluşturuyor

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Tunaya Kalkan, baz istasyonlarının şehir dışına konulması halinde cep telefonu ile baz istasyonunun arasındaki mesafenin artacağını belirterek, "Bu durumda ya baz istasyonunun"...

06.12.2012 13:14

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan, baz istasyonlarının şehir dışına konulması halinde cep telefonu ile baz istasyonunun arasındaki mesafenin artacağını belirterek, "Bu durumda ya baz istasyonunun şiddetini artıracaksın ya da cep telefonunuz oraya ulaşmak için zorluk çekecek. O zaman baz istasyonunun seyrek olması ve uzak olması tehdittir. Baz istasyonlarının yakın olması çok daha olumludur" dedi.

'Çevre ve İnsan Sağlığı Sempozyumu', Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Müşaviri Dr. Mehmet Küçük, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Vekili Muhammet Ecel'in katılımıyla Rixos Otel'de gerçekleştirildi. Sempozyumda, 'baz istasyonlarının çevre ve insan sağlığına etkileri ve cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik dalganın niteliklerinin neler olduğu' ele alındı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan, yaptığı açıklamada, iletişim frekanslarında zararlı kabul edilen sınırın 2 bin volt/metre olduğunu belirterek, "Zararlı olan 2 bindir. Dünya Sağlık Teşkilatı'nın önerileri doğrultusunda bunun zararlı olmayan değerinin 40 volt/metre olarak kabul etmiştir. Dünya ülkelerini, 40'ın üzerine çıkmayın diye uyarmıştır. Ülkeleri bunun altına inmek üzere serbest bırakmıştır" dedi.

Türkiye'de şu anda izin verilen değerin 10 volt/metre olduğunu bildiren Kalkan, 15 sene önce bu değerin oldukça yüksek olduğunu söyledi. Kalkan, teknolojinin ilerlemesiyle sistemlerin yenilendiğine dikkati çekerek, şu anda ölçülen değerlerin 1 volt/metrenin altında olduğunu ifade etti. 10 volt/metrenin zararlı olmadığını söyleyen Kalkan, "Bugün bir evdeki telsiz telefonlar bile 10-20 volt/metrenin üzerine çıkarken, bugün ne cep telefonu ne de baz istasyonlarının hiçbiri 10 volt/metrenin üzerine çıkmıyor. Ancak, baz istasyonları için bu değer 1 volt/metrenin de altında artık. Çok çok düşük. Standarda indirdiğimiz zaman başka bir sorun çıkacak karşımıza. Biz, optimum değerlerdeyiz artık, indirdiğimiz anda cep telefonu baz istasyonuna ulaşamayacak" şeklinde konuştu.

Baz istasyonlarının şehir dışına konulması halinde, cep telefonu ile baz istasyonu arasındaki mesafenin artacağını belirten Kalkan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bu durumda ya baz istasyonunun şiddetini artıracaksın ya da cep telefonunuz oraya ulaşmak için zorluk çekecek. Yüksek şiddetle bağırmaya başlayacak baz istasyonuna, 'Ben buradayım, hala duymuyor musun beni' diye sinyal gönderecek. O sırada da cep telefonunuz tabii kafanıza dayalı. O zaman baz istasyonunun seyrek olması ve uzak olması tehdittir. Baz istasyonlarının yakın ve zayıf olması çok daha olumludur. O zaman cep telefonumuzu da düşük şiddette, baz istasyonunu da düşük şiddette kullanabiliriz. Onun için seyrek değil, sık sık kurulmalı. Baz istasyonları tehdit olmaktan çoktan çıktı. Biz, artık yavaş yavaş baz istasyonlarının, cep telefonlarının zararlı etkilerinden uzaklaşıyoruz. Biz artık, radyo frekanslarının ve mikrodalgaların teşhiste ve tedavide nasıl kullanılacağı üzerine enerjimizi harcıyoruz. Tahlillerimizi bile cep telefonları üzerinden nasıl yaparız' diye düşünüp bunlar üzerinde enerjilerimizi harcamalıyız."

Baz istasyonlarıın artık şehir dışına atılamayacağına dikkati çeken Kalkan, baz istasyonlarını kaldırılmasıyla cep telefonu teknolojisinin kullanılamayacağını hatırlattı.

Elindeki cihazı gösteren Kalkan, cihazın ortamdaki baz istasyonunu ve ona yakın elektromanyetik alanları ölçtüğünü belirterek, "Volt-metre cinsinden ölçüyor. Türkiye'de izin verilen 10 volt/metre, şu anda biz 1 volt/metre olarak ölçüyoruz. Ölçtüğümüz değer telsiz yayınları, televizyon yayınları, baz istasyonları, çevredeki diğer elektrikli cihazların toplamı. Onların hepsini birden kaldırırsanız, bu değer bunun bile altına gelir. Yani baz istasyonu tehdit olmaktan çoktan çıktı" dedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Baz İstasyonlarının Seyrek Olması Tehdit Oluşturuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement