ABD'den Refah'a saldırmaya hazırlanan İsrail'e veto: Askeri operasyon istemiyoruz - Son Dakika
Güncel

ABD'den Refah'a saldırmaya hazırlanan İsrail'e veto: Askeri operasyon istemiyoruz

İsrail'in, Gazze Şeridi'ndeki insanlık dışı saldırılardan kaçan 1,4 milyon Filistinlilerin sığındığı Refah kentine tehditleri sürerken ABD'den kritik bir açıklama geldi. Beyaz Saray'dan, İsrail'in bölgeye olası operasyonuyla ilgili, ''Refah'ta sivilleri korumaya yönelik bir plan görmeden 'askeri operasyon' istemiyoruz.'' açıklaması yapıldı.

25.02.2024 21:44  Güncelleme: 21:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsrailli yetkililerle görüşmelerinde açık şekilde Gazze Şeridi'ndeki Refah'ta sivilleri korumaya yönelik bir plan görmeden "askeri operasyon" istemediklerini söylediklerini aktardı.

Sullivan, NBC ve CNN'e röportaj verdi. ABD Başkanı Joe Biden'a Refah'taki sivillerin korunmasına ilişkin bir plan sunulmadığını kaydeden Sullivan, "Gazze'nin diğer tarafında yürütülen operasyonlar nedeniyle küçücük bir alana sıkıştırılmış 1 milyon kişiden bahsediyoruz. Aynı zamanda tüm insani yardım sistemi de burada." dedi.

ABD'den Refah'a saldırmaya hazırlanan İsrail'e veto: Askeri operasyon istemiyoruz
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan

"ASKERİ OPERASYON İSTEMİYORUZ"

Sullivan, sivilleri koruyacak, güvenlik, gıda, kıyafet ve barınak sağlayacak bir plan olmadan Refah'ta ilave "askeri operasyon" istemediklerini İsrailli yetkililerle tüm görüşmelerinde açık bir şekilde dile getirdiklerini belirtti. Planı görene kadar Biden'ın İsrail'e silah satışını askıya alma ihtimali bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Sullivan, varsayımda bulunmak istemediğini, görüşlerini İsrail'e net bir şekilde aktardıklarını, bu çerçevede Tel Aviv'in dönüş yapmasını beklediklerini bildirdi.

"ATEŞKES GÖRÜŞMELERİNDE GENEL BİR ANLAYIŞ SAĞLANDI"

Sullivan, Paris'te ABD, İsrail, Mısır ve Katar arasında yürütülen görüşmelerle ilgili ise detaya girmeyeceğini ancak esir takası ve çatışmalara aranın nasıl yürütüleceği konusunda "genel bir anlayış" sağlandığını dile getirdi. Mısır ve Hamas yetkililerinin Katar'da ilave görüşmeler yapacağını aktaran Sullivan, konuya ilişkin nihai anlaşma sağlanması için çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, "Bekleyip, göreceğiz." dedi.

ABD'den Refah'a saldırmaya hazırlanan İsrail'e veto: Askeri operasyon istemiyoruz

NETANYAHU: REFAH'A SALDIRI GECİKEBİLİR

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD'li televizyon kanalı CBS News'e İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarına ilişkin açıklamada bulundu."Hamas'ın 24 taburundan 18'ini yok ettiklerini" savunan Netanyahu, Refah kentine saldırı başladığında, saldırının "yoğun aşamasının aylar değil, haftalar içinde tamamlanacağını" iddia etti.

Netanyahu, Refah'a saldırı ve buradaki sivillerin tahliyesi için ordudan ikili bir plan sunmasını istediğini belirterek, "Eğer bir (esir takası mutabakatı) anlaşma yaparsak, (Refah'a saldırı) biraz gecikecek. Ama (saldırı) olacak. Anlaşma olmazsa yine yaparız. Yapılmalı." ifadelerini kullandı. Netanyahu ayrıca, Genelkurmay Başkanı ile bugün Refah'a saldırı planını görüşeceklerini kaydetti.

ABD'den Refah'a saldırmaya hazırlanan İsrail'e veto: Askeri operasyon istemiyoruz
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu

YERİNDEN EDİLMİŞ FİLİSTİNLİLERİN SIĞINDIĞI REFAH

Gazze'nin güneyinde Mısır sınırında yer alan Refah şehri, İsrail saldırılarından önce yaklaşık 280 bin Filistinliye ev sahipliği yapıyordu. İsrail'in 7 Ekim'deki saldırıları nedeniyle 2,3 milyon nüfusa sahip Gazze Şeridi'nde 1,9 milyon kişi yerinden oldu. Yerinden edilen Filistinlilerin büyük bölümü, İsrail'in daha önce "güvenli olduğunu" iddia ettiği Refah'a sığındı. Kuzey bölgelerden gelenlerle Refah'ın nüfusu 4 katından fazla artarak 1,4 milyona ulaştı. Yeterli konut olmaması nedeniyle Refah'a sığınan Filistinlilerin büyük bir bölümü derme çatma çadırlardan oluşan kamplarda yaşam mücadelesi veriyor.

İSRAİL'İN REFAH PLANI

İsrail güçleri, Refah kentini sık sık hava saldırılarıyla hedef alıyor. İsrail'in Refah kentine kara saldırısı başlatması halinde sivillerin Gazze Şeridi'nde sığınacak bir yerinin kalmayacağından endişe ediliyor. Netanyahu, 9 Şubat'ta İsrail ordusu ve güvenlik teşkilatına "Refah'a saldırı planı hazırlanması" talimatını vermişti.

ABD'den Refah'a saldırmaya hazırlanan İsrail'e veto: Askeri operasyon istemiyoruz
Refah kenti

İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

GAZZE'DEKİ CAN KAYBI 30 BİNE YAKLAŞTI

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bin 660'ı çocuk, 8 bin 570'i kadın olmak üzere 29 bin 692 Filistinli öldürüldü, 69 bin 879 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 403 Filistinli hayatını kaybetti.

ABD'den Refah'a saldırmaya hazırlanan İsrail'e veto: Askeri operasyon istemiyoruz

579 İSRAİL ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 240'ı karadan işgal sürecinde olmak üzere 579 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

24 KASIM'DAKİ ATEŞKES

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

ABD'den Refah'a saldırmaya hazırlanan İsrail'e veto: Askeri operasyon istemiyoruz

LÜBNAN SINIRI DA HAREKETLİ

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana yaşanan çatışmalarda 212 Hizbullah mensubu, 11 Emel mensubu, 12 Filistin İslami Cihad Hareketi ve 12 Hamas Hareketi mensubunun yanı sıra 43 Lübnanlı sivil, 1'i asker 2 Lübnan güvenlik görevlisi, 6 İsrailli sivil ve 11 İsrail askeri hayatını kaybetti.

ABD\'den Refah\'a saldırmaya hazırlanan İsrail\'e veto: Askeri operasyon istemiyoruz
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD'den Refah'a saldırmaya hazırlanan İsrail'e veto: Askeri operasyon istemiyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • Gursel kalen: ABD nin söylemleri hiç bir zaman inandırıcı değil. Çok yakında İsrail saldırıyı başlatırsa şaşırmamak gerekir 2 0 Yanıtla
  • Ertan Çelik: Körler sağırlar birbirini ağırlar. 0 0 Yanıtla
  • Zafer Bekler: Önden boyle soylıyımde sen yıne bıldığini yap deemıştır israile 0 0 Yanıtla

Advertisement