Dedeler Torunlarıyla Topaç Oynuyor - Son Dakika
Güncel

Dedeler Torunlarıyla Topaç Oynuyor

Dedeler Torunlarıyla Topaç Oynuyor

Topaç oyununun yaygın olduğu Kütahya Simav'da çocuklarla yetişkinlerin sokak ortasında birbiriyle yarışması ilginç görüntülere sahne oluyor.

23.01.2013 13:13  Güncelleme: 13:18

Topaç oyununun yaygın olduğu Kütahya'nın Simav ilçesine bağlı Çitgöl beldesinde çocuklarla yetişkinlerin sokak ortasında birbiriyle yarışması ilginç görüntülere sahne oluyor.

Yetişkinlerle çocuklar arasında sokak ortasında geçen topaç yarışı adeta şenliğe dönüşüyor. Topaç yarışında çocuklara üstünlük sağlayabilmek için ilginç taktiklere başvuran yetişkinlerin görüntüleri izleyenleri gülmekten kırıp geçiriyor.

3 bin 700 nüfuslu Çitgöl beldesinde topaç oyununun yaygın olduğunu ifade eden Çitgöl İlköğretim Okulu 3-A sınıfı öğretmeni İsmail Birgül, eğitimciler ve yetişkinler olarak destekledikleri topaç oyunu ile sağlıklı bir nesil yetiştirmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Belediye Başkanı Recep Yalçın da, mazisi çok eskilere dayanan topaç oyununun beldede en yaygın ve en sevilen oyunlardan biri olduğunu söyledi. Topaç'ı gelecek nesillere aktarmak maksadıyla çocuklarla yetişkinler arasında sokak ortasında şenlik havasında gerçekleşen yarışmaları desteklediklerini dile getiren Başkan Yalçın, "Topacı çevirmeyi atalarımızdan öğrendik. Teknolojinin baş döndürdüğü, çok fazla oyuncağın sahne aldığı günümüzde bizler Çitgöl halkı olarak topaç çevirmeyi seviyoruz. Zira topaç ağaçtan yapıldığı için çocukların sağlığını bozmadığı gibi kırılmıyor, eskimiyor, deforme olmuyor. Üstelik çocuklarla yetişkinlerin nerede denk gelirlerse gelsinler birbirleriyle yarışması stres atmalarını da sağlıyor" şeklinde konuştu.

Köy halkından 70 yaşındaki İsmail Kurul, torunu ve diğer çocuklarla topaç oynarken eski günlerine döndüğünü ve duygusallaştığını söyledi. Topaç oynamayı torununa da öğrettiğini ifade eden Kurul, çocukların yetişkinlerden daha iyi topaç çevirdiğini kaydetti.

64 yaşındaki Süleyman Türk ise, "Topaç oyunu çok iyi bir şey. Kötü alışkanlıkları önlüyor. Çocukların hoşça vakit geçirmesini sağlıyor" dedi.

Çitgöl İlköğretim Okulu 5 sınıfı öğrencisi Sudenaz Çetinkaya, Çitgöl'de en iyi topaçı kendisinin çevirdiğini, yarışmalarda birinciliği kimseye kaptırmadığını söyledi. - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Dedeler Torunlarıyla Topaç Oynuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement