DEPREMDEKİ ELEKTRİK SORUNUNDAN ETKİLENİP, MANUEL ŞARJ OLAN JENERATÖR ÜRETTİLER - Son Dakika
Güncel

DEPREMDEKİ ELEKTRİK SORUNUNDAN ETKİLENİP, MANUEL ŞARJ OLAN JENERATÖR ÜRETTİLER

GAZİANTEP Üniversitesi Teknopark'ta 5 yıldır inovasyon çalışmaları yürüten ekip, 11 ili etkileyen depremlerdeki elektrik kesintisi ve enerji sorunundan esinlenip, cep telefonu boyutunda, manuel şarj olan 'yerli jeneratör' üretti.

03.04.2023 11:23  Güncelleme: 11:36

GAZİANTEP Üniversitesi Teknopark'ta 5 yıldır inovasyon çalışmaları yürüten ekip, 11 ili etkileyen depremlerdeki elektrik kesintisi ve enerji sorunundan esinlenip, cep telefonu boyutunda, manuel şarj olan 'yerli jeneratör' üretti. Jeneratörün uzun ömürlü bataryalar ve üzerindeki kolun çevrilmesiyle kullanıldığını anlatan firma sahibi İsmail Ertuğrul Uyasır, Tamamen yerli bir jeneratör ürettik. En büyük özelliği yanına koyduğumuz mekanizma çevrildiğinde kısa sürede şarj olup uzun süre kullanılması dedi.

İsmail Ertuğrul Uyasır, aralarında mühendislerin de bulunduğu bir grup arkadaşıyla 2018'de şirket kurup enerji, havacılık, hava araçları teknolojisi üzerine çalışmalar başlattı. Uyasır ve arkadaşları, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, o süreçte meydana gelen elektrik kesintileri ve enerji sorunu üzerine çalışmaya başladı.

1 SAAT ENERJİ

Uzun ömürlü bataryalar kullanıp cep telefonu büyüklüğünde taşınabilir jeneratör üreten ekip, yaptıkları projeyi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na sunup onay aldıklarını belirtti. Her evde bulunabilecek manuel jeneratörün en büyük özelliği ise elle çalışıp enerji depoluyor olması. Jeneratör üzerindeki kol 20 defa çevrildiğinde yaklaşık 1 saat enerji sağlıyor ve aynı anda 3 cep telefonunu şarj ederek 1 ampulü çalıştırıyor.

Prototipi tamamlanan jeneratör için kısa sürede seri üretime geçeceklerini anlatan İsmail Ertuğrul Uyasır, Gaziantep Üniversitesi Teknopark'ta faaliyet gösteren bir firmayız. Depremle birlikte enerji ihtiyacı ortaya çıktı. Bu konuda ne yapabiliriz diye düşünürken enkaz altında kalan vatandaşlarımızın en büyük sıkıntısının elektrik olduğunu gördük. Daha önceden örnekleri olan elle çevirmeli manüel jeneratörler vardı ve bunlarda depolayıcı kullanılmadığı için 10-15 saniye çevirdiğiniz müddetçe ışık ya da şarj imkanı sağlıyordu. Biz bunu ileri taşıdık ve kullandığımız motorlarla belirli gücü sağlayabilen motorlar oluşturduk. Ayrıca ürettiğimiz pillerimiz çok kısa sürede şarj olduktan sonra enerjiyi 1 saat üzerinde tutabiliyor diye konuştu.

HEM AYDINLATMA HEM ŞARJ

Uyasır, yapılacak cihazın cep telefonu boyutunda olacağını vurgulayarak, Cihazımız hem şarj hem aydınlatma olarak kullanılabilecek. Soketler takılacak. Ampuller takılacak. Aynı anda 3 telefonu şarj edebilecek 1 ampul yakabilecek. Kolu çevirdiğiniz sürece bataryalar dolacak. Yaklaşık 10-20 devirde pillerin şarjı tamamlanacak ve bu piller üzerinde enerji yarım saat ile 1 saat arasında kalabilecek. Yani bu da 1 saat boyunca enerjiye ulaşabileceksiniz anlamına geliyor. Bittiği an yine kolu çevirmeye başlayınca yine bataryalar dolacak. Boyut olarak da estetik bir çalışma yapıyoruz. Taşınabilir boyutta ve yaklaşık 1,5 cep telefonu büyüklüğünde olacak. Her şeyden önce yerli ve milli bir üretimimiz olacak. Çok kısa sürede seri üretime geçmeye çalışacağız. Bakanlık onaylı projemiz için gerekli izinleri aldık ve en kısa sürede vatandaşlarımızın kullanımına sunacağız dedi.

DEPREMDEKİ ELEKTRİK SORUNUNDAN ETKİLENİP, MANUEL ŞARJ OLAN JENERATÖR ÜRETTİLER
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel DEPREMDEKİ ELEKTRİK SORUNUNDAN ETKİLENİP, MANUEL ŞARJ OLAN JENERATÖR ÜRETTİLER - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement