Dirinler'den "Akıllı" Makina - Son Dakika
Güncel

Dirinler'den "Akıllı" Makina

Dirinler\'den "Akıllı" Makina

Dirinler, Türk Makine sanayiinde devrime imza attı. Arızasını önceden bildiren, kendi kendine öğrenen DirinSmart 4.0 kamuoyuna tanıtıldığı Maktek Fuarı'na damga vurdu.

05.10.2017 08:40  Güncelleme: 08:41

Dirinler Makina ve Pilz işbirliğinde Endüstri 4.0 kapsamında geçtiğimiz ocak ayında başlatılan çalışma sonucunda Türkiye'nin akıllı makinası DirinSmart 4.0 altı ayda üretildi. Maktek Fuarı'nda düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Dirinler Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş Genel Müdürü Halil Akgül, "smart" kelimesinin İngilizce "Akıllı" anlamına geldiğine dikkat çekerek, "Adı üzerinde bu makina, 'akıllı' bir makinadır ve Endüstri 4.0 uyumludur. Elbette diğer Dirin makinaları da akıl yönünden iyidir. Örneğin sıcaklığı artınca ya da yağı azalınca ekranından uyarı verir. Ancak DirinSmart 4.0, sıcaklık artmadan ya da yağı azalmadan oluşabilecek arızaları ekranında göstermekle kalmıyor, aynı zamanında amirine haber de veriyor. E- Posta atarak uyarı görevini yerine getiriyor, üstelik arızanın nedenini ve nasıl düzeltileceğini anlatıyor" dedi.

KENDİNE İYİ BAKAN MAKİNA

Sağlıklı bir insan olabilmek için kişinin kendine çok iyi bakması gerektiğini ifade eden Akgül, "İşte DirinSmart 4.0 da kendine çok iyi bakan bir makinadır. Bakım zamanı geldiğinde huysuzlanır, bakımcısını arar, gelmezse tekrar arar, üst amirine haber gönderir, gerektiğinde yedek parçasını kendisi sipariş eder. Bakımı yapıldıktan sonra da kendisinden emin olmadıkça çalışmaya başlamaz. İşini çok sever. Eğer operatör çalışmaz, makinayı boşta bırakır ve üretim yavaşlarsa bu durumu hemen bildirir. Zekidir, öğrenme yeteneği vardır. Bu özelliği zaten onu farklı kılıyor. Geçmişteki çalışma alışkanlıkları ve oluşan arızalardan ders çıkarır" dedi.

DİRİNLER VE PİLZ İŞBİRLİĞİ

Türk sanayi sektörünün bu yeni nesil makinalarla üretimdeki tüm kayıpları geride bırakacağına dikkat çeken Akgül şöyle devam etti:

"Müthiş hafızası vardır. Bulut sistemiyle makinanın her organından gelen veriyi aylarca hafızasında tutabilir. Bazen, bunlar beni kıskandırıyor. Keşke biz de organlarımızdan gelen verileri anlık takip edebilsek ve bir hastalık oluşmadan önlemini alabilsek. Ancak DirinSmart 4.0 bunu yapabiliyor. Dirinler ve Pilz mühendislerinin birlikte geliştirdiği bu makinayı Türk sanayine kazandırdığımız için gurur duyuyoruz"

ÖĞRENEN MAKİNA

Pilz Türkiye Genel Müdürü Yavuz Çopur da Dirinler ile işbirlikleri sayesinde zeka ile donatılmış bir yapıyı başarıyla sanayinin hizmetine sunduklarını söyledi. DirinSmart 4.0'ın sanayinin ihtiyaç duyduğu endüstri 4.0 yaklaşımı ile akıllı, kendi işlevlerini konuşan ve arızalarını önceden bildiren makineler üretmek için geliştirilmiş teknolojik bir çözüm ve Ar-Ge programı olduğunu belirten Çopur, "Bakım, üretim, kalite, iş sağlığı güvenliği süreçlerini anlık olarak takip etmek, kayıt altına almak ve raporlamakla kalmayıp olası arızaların, beklenmedik durumların önceden tespitini yapan ve öğrenen bir makinamız artık var" dedi.

SANAYİCİ KAZANACAK

Otonom Toplam Üretken Bakım yazılımı olan MOP App ile dünyanın dört bir yanına satılan DirinSmart 4.0 makinelerinin anlık olarak takip edildiğini belirten Çopur bu özelliklerle Türk sanayisinin işgücündeki olası kayıplarının önüne geçileceğini söyledi. Çopur, "Türkiye'nin kaybedecek zamanı yok. Bu yüzden biz de sanayiciye zaman, iş, ve maliyette kazandıracak, sonuçta verimliliği artıracak teknolojiyle hizmet veriyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Dirinler'den 'Akıllı' Makina - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement