Eğitim Bir-Sen: YÖK İlahiyat Fakültelerinin Üzerinden Elini Derhal Çekmeli - Son Dakika
Güncel

Eğitim Bir-Sen: YÖK İlahiyat Fakültelerinin Üzerinden Elini Derhal Çekmeli

Eğitim Bir-Sen: YÖK İlahiyat Fakültelerinin Üzerinden Elini Derhal Çekmeli

Eğitim-Bir-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Mustafa Kır, YÖK'ün ilahiyat fakültelerinin üzerinden elini derhal çekmesi gerektiğini vurgulayarak, "İlahiyat Fakültelerinde müfredat programının değiştirilip, değiştirilmeyeceği, hangi derslerin ders"...

16.09.2013 09:45

Eğitim-Bir-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Mustafa Kır, YÖK'ün ilahiyat fakültelerinin üzerinden elini derhal çekmesi gerektiğini vurgulayarak, "İlahiyat Fakültelerinde müfredat programının değiştirilip, değiştirilmeyeceği, hangi derslerin ders saatlerinin azaltılıp azaltılmayacağı, hangi derslerin kaldırılıp kaldırılmayacağı YÖK kararıyla değil; İlahiyat Fakültelerinin dekan, öğretim üyesi ve öğretim görevlilerinin kararıyla alınabilir" dedi Eğitim-Bir-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Mustafa Kır, YÖK'ün ilahiyat fakültelerinin üzerinden elini derhal çekmesi gerektiğini vurgulayarak, "İlahiyat Fakültelerinde müfredat programının değiştirilip, değiştirilmeyeceği, hangi derslerin ders saatlerinin azaltılıp azaltılmayacağı, hangi derslerin kaldırılıp kaldırılmayacağı YÖK kararıyla değil; İlahiyat Fakültelerinin dekan, öğretim üyesi ve öğretim görevlilerinin kararıyla alınabilir" dedi.

Eğitim-Bir-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Mustafa Kır yaptığı açıklamada, Yüksek Öğretim Genel Kurulu (YÖK)'ün 15 Ağustos tarihinde yaptığı toplantısında Akla ve düşünceye dayalı derslerin müfredattan çıkarılması, Felsefe ve Din Bilimleri Bölümüyle ilgili derslerin sembolik hale getirilmesi, gibi İlahiyatların genlerini bozacak az bir çoğunlukla uzun yıllar çokça tartışılacak bir kararın altına imza attığını ifade etti.

-"BAZI DERSLERİN LÜZUMSUZ GÖRÜLEREK KALDIRILMASI KARARI AKLA ZİYAN BİR KARAR"-

YÖK'ün İlahiyat Fakültelerinin müfredat programında az bir oy çokluğu ile büyük bir değişiklik yaptığını belirten Kır şunları kaydetti:

"İlahiyat Fakültelerinde halen okutulan Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü derslerini azaltma, Sosyolojiye Giriş, Psikolojiye Giriş, Felsefe Tarihi, Felsefeye Giriş, Eğitim ve Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri derslerini kaldırma; Din Eğitimi, Din Sosyolojisi, Din Psikolojisi, Din Felsefesi derslerinin kredisini düşürme, Kelam Tarihi, Sistematik Kelam ve İslam Mezhepleri tarihi derslerinin saatlerini azaltarak "Kelam ve İslam Mezhepleri" adıyla tek derste birleştirme kararı almıştır. Ayrıca kararla İslam Sanatları ve Dini Musikisi dersleri "İslam Sanatları ve Dini Musiki" adı altında tek ders haline getirmiştir. Bütün dünyada branşlaşmaya gidilirken, YÖK'ün birbirine yakın gibi gösterilen bazı derslerin birleştirilerek tek isimde toplanması, bazı derslerin kredisinin düşürülmesi ve bazı derslerin önemsiz ve lüzumsuz görülerek kaldırılması kararı akla ziyan bir karardır."

-"YÖK'ÜN İLAHİYAT FAKÜLTELERİNİN MÜFREDATINI DEĞİŞTİRMEYE KALKIŞMASI LÜZUMSUZLUK VE İŞGÜZARLIK"-

Akla ve düşünceye dayalı felsefe derslerinin müfredattan çıkarılması, Felsefe ve Din Bilimleri Bölümüyle ilgili derslerin sembolik hale getirilmesi kararını ancak YÖK alabileceğini vurgulayan Kır şunları ifade etti:

"Birey ve toplum yapısını iyi tanıyan ve analiz edebilen İlahiyatçıların yetişmesinin önünde engel teşkil edecek bu kararı YÖK Genelkurulu değil de Çetinsaya'nın başında bulunduğu YÖK genel Kurulu tarafından alınması son derece düşündürücüdür. Sosyal, kültürel, ekonomik sınai ve ticari alanda bir ülkenin ufkunu açması, geleceğine yön vermesi gereken Üniversitelerin ancak her devirde darbelere çanak tutan, statükonun öncülüğünü yapan özgürlüklere kapalı olan, akademik çalışmalarda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin bile gerisinde kalan üniversitelerin önünü açması gereken YÖK'ün üzerine vazife olmayan İlahiyat Fakültelerinin müfredatını değiştirmeye kalkışması en hafif tabiriyle lüzumsuzluk ve işgüzarlıktan başka bir şey değildir."

-"İLAHİYAT CAMİASI BU KARARI İÇİNE SİNDİREMİYOR"-

Kır, İlahiyat Fakültelerinde müfredat programının değiştirilip, değiştirilmeyeceği, hangi derslerin ders saatlerinin azaltılıp azaltılmayacağı, hangi derslerin kaldırılıp kaldırılmayacağını YÖK kararıyla olmayacağına dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Ülkemizdeki tüm İlahiyat Fakültelerinin dekan, öğretim üyesi ve öğretim görevlilerinin kararıyla alınabilir. İlahiyat fakültelerini kuşa çevirecek medrese görünümünden bile uzaklaştıracak bu karar başta İlahiyat hocaları ve ilahiyat mezunları olmak üzere tüm inanan insanlar içlerine sindirememektedir. İlahiyatları ve İmam-Hatip Liselerini kalıcı kılan ve halkın gönlünde yücelten özellik mensuplarının manevi bilimleri öğrenmelerinin yanında müspet ilimleri de öğrenerek mezun olmalarıdır. YÖK'ün kendilerinin tasarladıkları şekilde başka bir oku açma hakları olabilir. Ancak mevcut İlahiyat Fakültelerinin eğitimine darbe vuracak bir kararı uygulama hakları yoktur. YÖK'ü İlahiyat fakültelerinin haline ve geleceğine darbe anlamına gelen Yüksek Öğretim Genel Kurulunun 15 Ağustos 2013 tarihli tehlikeli kararından derhal vazgeçmeye çağırıyorum. Aksi takdirde bütün İlahiyat camiası ve inanan insanlar bu kararın altında imzası olan YÖK Yönetim Kurulu üyelerinin yakasını bu dünyada ve kıyamet gününde bırakmayacaktır. Bu karardan dönülmediği takdir YÖK Başkanlığı önünü eylem alanı yaparız." - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Eğitim Bir-Sen: YÖK İlahiyat Fakültelerinin Üzerinden Elini Derhal Çekmeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement