Emekli Orgeneral Yalman'ın Açıklamaları - Son Dakika
Güncel

Emekli Orgeneral Yalman'ın Açıklamaları

Emekli Orgeneral Yalman\'ın Açıklamaları

Emekli Orgeneral Çetin Doğan: (1) "Bu tahlisiz beyanın gerçekle hiçbir ilgisi yoktur. Yalman'ın bazı konularda hafıza kaybına uğradığı görülüyor. Hafıza kaybı bir bakıma kişinin içgüdüsel olara...

05.11.2013 16:41

28 Şubat Davasının tutuklu sanıklarından emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın açıklamalarına yönelik, "Bu tahlisiz beyanın gerçekle hiçbir ilgisi yoktur. Yalman'ın bazı konularda hafıza kaybına uğradığı görülüyor. Hafıza kaybı bir bakıma kişinin içgüdüsel olarak kendini koruma çabasından kaynaklanır" dedi.

Doğan, avukatı Hüseyin Ersöz aracılığıyla, kendi el yazısı ile yaptığı yazılı açıklamada, Yalman'ın gazetelerde yer alan açıklamalarını, üzüntü ve şaşkınlıkla okuduğunu belirtti.

Anlamsız bir tartışmayı sürdürme niyetinde olmadığını ifade eden Doğan, açıklamasında şunlara yer verdi:

"Eğer böyle bir niyetim olsaydı, Ağustos 2003'te emekli olduktan sonra Yalman'ın, 2003 Ağustos-2004 Ağustos döneminde sürdürdüğü Kara Kuvetleri Komutanlığı görevi esnasındaki gayretlerini ve çok yakından tanıdığım saygın bir gazeteciye söylediklerini gündeme getirirdim. Bu aşamada bunlara yine de değinme ihtiyacı duymamakla beraber, gerçeklerin çarpıtılmasına ve doğru olmayan beyanlara sessiz kalamazdım.

Yalman'ın açıklamalarında yer alan 'taşıdığı sorumluluk ve sahip olduğu terbiye gereği susmayı ve acıları ile birlikte yaşamayı tercih ettiği' sözleri bana kadim Türk filmlerindeki nostaljik 'merhamet' yakarmalarını anımsatmıştır. Adı geçenin yakarma ve ithamları, gerçekleri örtmekten çok uzaktır."

-"Hastalıktan dolayı mı sesi kesildi?"

Balyoz iddianamesinde, "darbenin, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman tarafından önlendiğinin" yazıldığını belirten Doğan, şu ifadeleri kullandı:

"Yalman'ın bu bilgiden haberdar olmaması olanaksızdır. Bu iddia karşısında uzunca süre susması, bir kahraman olarak zuhur etme hevesinden mi, yoksa dönemin Kara Kuvvetleri Komutanlığı esnasında yakalandığı bir hastalıktan dolayı mı sesi soluğu kesilmiştir? En doğru cevabı amirinin vereceği kuşkusuzdur. Görülüyor ki değneğin her iki ucu pek gönül acısı değildir."

Doğan, bu suskunluğun sonucunda, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin dalga dalga tutuklamalara devam ettiğini, verdiği hükümde de "yüklenen suça yönelik icra hareketinin tamamlanmamasına" ilişkin, "Karargahın karşı çıkması ve engellemek için çaba göstermesini" belirttiğini aktardı.

-Balyoz Davasının gerekçesi

Yargıtay 9. Dairesinin verdiği kararın 17. sayfasının 7. maddesinde de bu gerekçenin kabul gördüğünün anlaşıldığını ifade eden Doğan, şunları belirtti:

"Buna rağmen, dönemin genelkurmay başkanı ile Yalman'ın dinlenmesine gerek olmadığı yolundaki kararına başka delillerin de varlığı gerekçe olarak gösterilmiştir.

Her ne kadar başka delillerden kastın ne olduğu Yargıtay kararında belirtilmemiş ise de 10. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği hükmün gerekçesinde, 'benim kalp ameliyatı olmam ve 30 Ağustos 2003'te emekli olmam ve diğer sanıkların tayinleri' gösterilmiştir. Oysa ben ameliyat olduktan kısa süre sonra sağlığıma kavuştum. Tayin olan sanık konumundaki arkadaşların önemli bölümü bir üst rütbeye terfi etmişlerdir. Bunlar içerisinde orgeneral rütbesine terfi eden olduğu gibi, iki arkadaş da deniz ve hava kuvvetleri komutanlığına getirilmiştir."

-"Sadece acırız"

Emekli Orgeneral Yalman'ın, gazeteye yaptığı açıklamada, "plan seminerinden 'EMASYA' planının görüşüldüğünü, seminere gönderdiği müşahit generalden öğrendiğini, bunun üzerine bu emre itaatsizliği sorgulamak ve ilgilileri ikaz etmek için birinci ordu bölgesine gittiğini ve gereken ikazları yaptığını" söylediğini hatırlatan Doğan, şunları kaydetti:

"Bu tahlihsiz beyanın gerçekle hiçbir ilgisi yoktur. Yalman'ın bazı konularda hafıza kaybına uğradığı görülüyor. Hafıza kaybı bir bakıma kişinin içgüdüsel olarak kendini koruma çabasından kaynaklanır. Geçmişle yüzleşme güç ve cesareti olmayanlar için 'değerli yalnızlığın', hayaller içinde yaşamanın, hayatta kalabilmek için yararlı olduğu da söylenebilir. Ancak  unutulmaması gereken, bu süreçte hafızalardan silinenlerin yerine, sanal dünyada fabrikasyonlar üretilmesi, kişinin onulmaz bir hastalığa yakalandığının işaretidir. Biz bu hastalıklara düçar olanlara kızmaz, sadece acırız."

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Emekli Orgeneral Yalman'ın Açıklamaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement