FETÖ'cü Kurumların BM Statüleri Düşürüldü - Son Dakika
Güncel

FETÖ'cü Kurumların BM Statüleri Düşürüldü

FETÖ ile ilişkileri nedeniyle kapatılan 3 kurumun Birleşmiş Milletler'deki "istişari statüleri" düşürüldü.

19.04.2017 22:54  Güncelleme: 00:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Terör örgütü FETÖ ile ilişkili oldukları için KHK ile kapatılan Kimse Yok mu Derneği, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı ve Türkiye İş adamları ve Sanayiciler Konfederasyonunun (TUSKON) Birleşmiş Milletler'deki "istişari statüleri" düşürüldü.

Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen FETÖ/PDY ile ilişkili olan bu üç kuruluşun BM Ekonomik ve Sosyal İşler Konseyi (EKOSOK) nezdindeki istişari statülerinin geri alınmasına ilişkin tavsiye kararları bugün yapılan oturumda oydaşmayla kabul edildi.

Ayrıca yine 667 sayılı KHK ile kapatılmış olan İstanbul Fikir Araştırmaları Derneğinin ve Hazar Strateji Enstitüsü Derneğinin BM'ye istişari statü başvurularının da iptal edilmesi yönünde karar alındı.

ÖNEMLİ BİR BAŞARI

EKOSOK'un bu kararının, FETÖ ile mücadele konusunda uluslararası örgütler nezdinde elde edilen önemli başarılardan biri olma özelliği bildirildi.

BM'DE SÖZ HAKKI ALABİLİYORLAR

Sivil toplum kuruluşları, istişari statü ile BM nezdindeki uluslararası toplantılara katılım ve devletlerle STK'ların buluştuğu toplantılarda söz hakkı elde ediyor ve BM üyesi ülkelere çalışma alanlarıyla ilgili görüş ve önerilerini taşıyabiliyor.

TÜRKİYE ŞUBAT AYINDA TALEP ETMİŞTİ

Türkiye Subat ayında, 54 üyeli BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi'nde (EKOSOK) istişari statüsü bulunan, FETÖ ile bağlantılı Kimse Yok Mu Derneği'nin, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı ile TUSKON'un BM'deki "istişari statüsünün" iptal edilmesi talebinde bulunmuştu.

ABD, İSRAİL VE URUGUAY DESTEK VERMEMİŞTİ

Türkiye'de kapatılan yasa dışı bu örgütlerin BM'de de faaliyet gösteremeyeceği ve "istişari statülerinin" iptal edilmesine ilişkin talep, BM Sivil Toplum Kuruluşları Komitesinde değerlendirildikten sonra oylamaya sunuldu. 16 ülke destek verdi Oylamada 19 üyeli komiteden 16 ülke Türkiye'nin talebine destek verdi. ABD, İsrail ve Uruguay ise her örgüt için ayrı ayrı yapılan oylamalarda "hayır" ve "çekimser" oyları kullandı.

TAVSİYE KARARI ALINMIŞTI

Şubat ayındaki oylama sonucunda BM Sivil Toplum Kuruluşları Komitesi, EKOSOK'a FETÖ ile bağlantılı örgütlerin BM'deki "istişari statüsünün" iptal edilmesine ilişkin tavsiyede bulunma kararı aldı.

Komitenin 3 örgütün statülerinin iptaline ilişkin tavsiye kararı, bugün 54 üyeli EKOSOK'ta oylandı. Ve 3 FETÖ'cü kurumun Birleşmiş Milletler'deki "istişari statüleri" düşürüldü.

FETÖ\'cü Kurumların BM Statüleri Düşürüldü
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel FETÖ'cü Kurumların BM Statüleri Düşürüldü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement