Gönüllü Bekçisinin "Kaz Gölü" Üzüntüsü - Son Dakika
Güncel

Gönüllü Bekçisinin "Kaz Gölü" Üzüntüsü

Gönüllü Bekçisinin "Kaz Gölü" Üzüntüsü

Tokat'ın Pazar ilçesinde yaşayan ve 14 yaşından beri "kuş cenneti" olarak adlandırılan Kaz Gölü'nün korunmasına gönüllü olarak yardımcı olan Hüseyin Dönmez (54), gölün kamışlarla kaplanmasından ve suyunun azalmasından dert yanıyor Dönmez: "Buranın bu halini gördükçe de içim kan ağlıyor.

27.12.2013 10:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EKBER TÜRKOĞLU - RECEP BİLEK - Tokat'ın Pazar ilçesinde yaşayan ve 14 yaşından beri "kuş cenneti" olarak anılan Kaz Gölü'nün korunmasına gönüllü olarak yardımcı olan Hüseyin Dönmez (54), gölün kamışlarla kaplanmasından ve suyunun azalmasından dert yanıyor.

Kuşların göç yolu üzerinde bulunması nedeniyle önem taşıyan, yeniden düzenlenerek turizme kazandırılan Kaz Gölü Kuş Cenneti, 108 kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce yeniden değerlendirilen gölü, kaçak avcılara ve zarar verebilecek kişilere karşı, Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü'nde görevli 4 bekçinin yanı sıra, çiftçilikle uğraşan, 4 çocuk babası Hüseyin Dönmez koruyor.

Üzümören Beldesi Hacıpınarı Mahallesi'nde yaşayan Dönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gençlik yıllarında göl yakınlarında çalıştığını söyledi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne geçmeden önce gölün sazlık alanlarındaki kamışları keserek değerlendirdiklerini belirten Dönmez, "Biz buranın kamışını kesip yastık, semer yapım işlerinde kullananlara veriyorduk, öyle faydalanıyorduk. Sonradan burası koruma altına alınınca yetkililer de biz burada yıllardır buranın içini dışını bildiğimizden yardım istediler. İşte bu şekilde gönüllü olduk" diye konuştu.

Kaz Gölü'ne çocukluktan beri hayran olduğunu vurgulayan Dönmez, şunları kaydetti:

"Gölümüzün durumu çok vahim. 40 yıl önceki manzarası, o canlı hayatı gözümün önüne geldiği an şimdiki durumuna çok üzülüyorum. Ne bir kuş var, ne bir canlı hayvan var. Su seviyesi bitti. Her tarafı kamış kapladı. Bu kamışların belli bir bölümünün kesilip sulak alan haline getirilmesi lazım. Gönüllü olarak her sene yaşam alanı için yollar ve göller açıyoruz. Burada yetkili arkadaşlar katkı istediğinde gelip yardımcı oluyorum. Ama buranın yeniden göl haline getirilmesini, gelecek nesillere aktarılmasını istiyorum. Zamanın Çevre ve Orman Müdürü İhsan İkinci buraya kuleler yaptı, kayıklar getirdi. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Her gün buraya gelip kuşlar için yaşam alanlarını açıyorum. Zaman  zaman ben de burada görevlilere hem yardım ediyorum, hem de burayı gezmek isteyen turistleri 2 kayıkla gezdiriyorum, 3'ü Kaz Gölü'ne, 2'si bize ait 5 kayık var."

"Buranın bu halini gördükçe de içim kan ağlıyor"

Yaklaşık 20 yıl önce bir arkadaşıyla buraya ağaç dikip Milli Parklara bıraktıklarını dile getiren Sönmez, sazlıkların her tarafı kaplamasından ve suyun azlığından dert yandı.

Sönmez, "Bazen buraya gelip ağaçlarımızın bakımını görevlilerle yapıyorum. Buradan hiçbir zaman kopamıyorum. İnşallah yetkililer buraya el atıp eskisi gibi yaparlar. Burada su seviyesinin yükselmesi lazım, bu da inşallah olacak. Kaz Gölü'nde 40 yıldır gönüllü bekçilik yapıyorum. Buranın bu halini gördükçe de içim kan ağlıyor. Şu manzarayı görünce üzülmemek elde değil. Bir an evvel yetkililerin buna el atıp çözüme kavuşturmalarını bekliyorum" ifadesini kullandı. - Tokat

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gönüllü Bekçisinin 'Kaz Gölü' Üzüntüsü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement