Gümrük Bakanı Yazıcı'ya Marmarabirlik'ten Ziyaret - Son Dakika
Güncel

Gümrük Bakanı Yazıcı'ya Marmarabirlik'ten Ziyaret

Gümrük Bakanı Yazıcı\'ya Marmarabirlik\'ten Ziyaret

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “16 birliğin Destekleme Fiyat İstikrar Fonu (DİFİT) kullanımı var olan borçlarını yapılandırma sonucu 618 milyona indirdik” dedi.

17.12.2013 17:24

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "16 birliğin Destekleme Fiyat İstikrar Fonu (DİFİT) kullanımı var olan borçlarını yapılandırma sonucu 618 milyona indirdik" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa ve beraberindeki heyeti bakanlık binasında kabul etti. Uzun bir aradan sonra Marmara Birlik yöneticileriyle bir araya geldiklerini söyleyen Bakan Yazıcı, "Marmarabirlik Türkiye'de yetiştirilen zeytin üretimiyle ilişkili olarak baktığımızda İstanbul Sanayi Odası'nın belirlediği 500 büyük sanayi kuruluşu içerisinde yer alan, o büyüklükte bir işletme" diye konuştu.

Marmarabirlik'in, 800 kooperatif ve 29 bin 414 üreticisi bulunduğunu hatırlatan Bakan Yazıcı, şunları kaydetti:

"Bizimde çalışmalarımız kapsamında, Türkiye'deki hem birlik şeklinde faaliyet yürüten yani kooperatif birliklerinin hem bunun ötesinde diğer tüm kooperatiflerin, tarım kooperatifleri, Tarım Bakanlığı ile belki faaliyetleri itibariyle bağlantılı. İnşaat kooperatifleri, yapı kooperatifleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ama o kooperatiflerin tüm sorunlarının çözümüyle ilgili doğrudan 'Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü' ismini taşıyan yapı bizim Bakanlığımız bünyesinde bulunuyor. Bu çerçevede özellikle kooperatif birliklerinin DİFİT kapsamında yıllar önce bu alandaki sorunları tasfiye etmek amacıyla hazineden aktarılan kaynağın bu birlikler üzerinde oluşturduğu büyük yükü her daim eriterek, ödeyebilecek imkanları da devreye sokmak suretiyle tasfiyesini hedefledik. Giderek büyüdü ve geçen sene başlarında 1 milyar 290 milyon TL'ye ulaşmıştı. Bunlar bütün faizleri ile birlikte. Bunu hazine ile koordineli olarak yeniden yapılandırılmasını sağladık. Dolayısıyla 16 birliğin Destekleme Fiyat İstikrar Fonu kullanımı dolayısıyla var olan borçlarını yapılandırma sonucu 618 milyona indirdik. Dolayısıyla 670 milyon TL, indirim sağladık. Bunun ödemesini 15 yıllık bir süreye yaydık. Böylece daha kolay ödeme imkanı getirdik ve bu çerçevede de Marmarabirlik'in 94 milyon olan borcu yapılanmayla 60 milyon TL'ye düşürülmüş oldu. İnşallah bu yapılandırma Kooperatif Birliklerimize soluk alama bakımından bir katkı sağlar."

Türkiye'nin zeytin üretimi bakımından dünyada sayılı ülkeler arasında olduğunu ifade eden Bakan Yazıcı, Marmarabirlik'in giderek büyüyen bir yapıya sahip olduğunu vurguladı. Yaptıkları düzenlemelerle kooperatifleri daha şeffaf ve daha hesap verebilir bir yapıya kavuşturduklarını da kaydeden Yazıcı, Türkiye'de ilk defa Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı'nı gerçekleştirdiklerini anlattı.

Marmarabirlik Başkanı Asa ise, birliğin faaliyetlerini anlatarak, "5 bin 500 ton civarında ihracatımız bulunmaktadır. Son 2 yılda ciddi ihracat ivmesi yakaladık. Türkiye'de zeytin piyasasını belirleyici bir kurumuz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Asa, Yazıcı'ya ürettikleri zeytinli çikolata ikram etti. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Gümrük Bakanı Yazıcı'ya Marmarabirlik'ten Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement