Güneş Sistemi'ne Yeni Bir Gezegen Ekleniyor - Son Dakika
Güncel

Güneş Sistemi'ne Yeni Bir Gezegen Ekleniyor

California'daki gök bilimciler, Güneş Sistemi'nin dış kısmında, Plüton'un ötesinde dokuzuncu bir gezegene dair "güçlü bir kanıt" elde ettiklerini duyurdu.

20.01.2016 23:05  Güncelleme: 13:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

California Teknoloji Enstitüsündeki gök bilimciler, Plüton'un ötesinde dokuzuncu bir gezegenin varlığına işaret eden kanıtlar bulduklarını açıkladı.

MATEMATİKSEL HESAPLAMALARLA TESPİT EDİLDİ

Sonuçları Astronomical Journal'da yayımlanan araştırmada California Teknoloji Enstitüsünde görevli gök bilimciler, matematiksel hesaplamalar ve bilgisayar simülasyonları yardımıyla Güneş Sistemi'nin dış kısmında, Dünya'nın 10 katı büyüklükte dokuzuncu bir gezegenin varlığını kanıtlayan bulgular elde etti. Hesaplamalar Kuiper kuşağındaki gökcisimlerinin olağanüstü yörüngelerine dayanıyor. Bu yörüngeleri ancak büyük bir gezegenin varlığı açıklayabiliyor.

HENÜZ GÖZLEMLENMEDİ

Henüz doğrudan gözlemlenmeyen gezegenin yörüngesi ve Güneş Sistemi'nin dış kısmındaki rolü konusunda derinlemesine inceleme yapan gök bilimcilerden Konstantin Batygin, "150 yıl sonra ilk kez Güneş Sistemi'ndeki gezegen sayımının henüz bitmediğine dair esaslı kanıt mevcut" ifadesini kullandı.

GÜNEŞİN ETRAFINDA 20 BİN YILDA DÖNÜYOR

Dev gezegenin güneşin etrafındaki yörüngesi çok uzun ve acayip. Araştırmacıların şimdilik Gezegen 9 diye andığı gökcisminin kütlesi dünyanın 10 katı ve güneşin etrafında Neptün'e göre 20 kat daha uzaktan dönüyor. Dünya'ya göre güneşten 100 kat daha uzak. Güneşin çevresindeki bir turunu 10 ila 20 bin yılda tamamladığı öngörülen dokuzuncu gezegenin, sistemin dış ucundaki "cüce" gezegenleri çekim gücünden etkilediği sanılıyor.

KEŞFİ PLÜTON'U GEZEGENLİKTEN ÇIKARAN MIKE BROWN'IN EKİBİ YAPTI

Araştırmanın, on yıl önce Püton'un "cüce" gezegen sınıfına sokulmasıyla sonuçlanan keşifleriyle ün kazanan gök bilimci Mike Brown'un liderliğinde yürütüldüğü belirtildi. Brown "Umuyoruz ki bu keşif başkalarına da ilham verir, onlar da aramaya başlarlar. "dedi.

ANTİK DÖNEMLERDEN SONRA KEŞFEDİLEN ÜÇÜNCÜ GEZEGEN OLACAK

Brown, antik dönemlerden günümüze değin Güneş Sistemi'nde iki gerçek gezegenin keşfedildiğini hatırlatarak, dokuzuncu gezegenin bu bağlamda üçüncüsü olacağını söyledi.

Gezegenin ismini ne olacağı şimdiden internette tartışılıyor.

Güneş Sistemi\'ne Yeni Bir Gezegen Ekleniyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Güneş Sistemi'ne Yeni Bir Gezegen Ekleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement