İrlanda Cumhurbaşkanı Higgins Londra'da - Son Dakika
Güncel

İrlanda Cumhurbaşkanı Higgins Londra'da

İrlanda Cumhurbaşkanı Higgins Londra\'da

Higgins, İngiliz Parlamentosu'nun iki kanadına seslendi: "Adalarımız arasındaki ilişkilerde bir zamanlar ulaşılamayacak yakınlık ve sıcaklığa ulaşıldı" "Kuzey İrlanda'da barışın sağlanması yönündeki çabalardan gurur duyulmalı ancak kalıcı barış için katedilmesi gereken yol var"

08.04.2014 20:22

İrlanda Cumhurbaşkanı Michael Higgins, ülkesi ile Birleşik Krallık arasındaki mevcut ilişkilerin bir zamanlar tahmin edilemeyecek yakınlık ve sıcaklıkta olduğunu söyledi.

Higgins tarihi İngiltere ziyaretinde, İngiliz Parlamentosu'nun iki kanadına da seslendi. Hem İngiltere'nin hem de İrlanda'nın Kuzey İrlanda'da barışın sağlanması yönündeki çabalarından dolayı gurur duymaları gerektiğini belirterek, "ancak kalıcı barış için katedilmesi gereken yol olduğunu" ifade etti.

"Burada şu anda, adalarımız arasındaki ilişkilerin bir zamanlar ulaşılamayacak yakınlık ve sıcaklığa ulaştığı bir anda bulunuyorum" diyen Higgins, İrlanda'nın 1922'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığı sırasında çektiği acı ve fedakarlıklara değindi. İrlanda ile Birleşik Krallık arasındaki mevcut bağların güçlü olduğunu vurgulayan Higgins, yakın dostluktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Higgins, konuşmasından önce Westminster Abbey'i ziyaret ederek, meçhul asker anıtına çelenk bıraktı. İrlanda Cumhurbaşkanı Higgins, bugün ayrıca İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in onuruna Windsor Kalesi'nde vereceği akşam yemeğine katılacak. Yemeğe, İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu IRA'nın eski liderlerinden ve mevcut Kuzey İrlanda yönetimi Başbakan Yardımcısı Martin McGuinness de katılacak.

Higgins'in ziyareti, İrlanda'dan İngiltere'ye Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olması nedeniyle önem taşıyor. Higgins'e, İrlanda Başbakanı Enda Kenny ve Dışişleri Bakanı Eamon Gilmore da eşlik ediyor.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth de 2011 yılında İrlanda'ya resmi ziyarette bulunmuş ve İrlanda'nın bağımsız bir ülke olarak dünya sahnesine çıkmasının ardından bu ülkeye giden ilk İngiliz monarkı olmuştu. Kimi grupların protesto gösterilerine rağmen Kraliçe 2. Elizabeth, samimi tavırları ve özellikle ülkeye gelişi sırasında İrlanda'nın milli rengi olarak bilinen yeşil renkte bir kıyafet tercih etmesiyle sempati toplamıştı.

İki ülke arasındaki ilişkiler yıllar sürecek sorunlu bir döneme girmeden önce İrlanda'yı İngiliz kraliyetinden en son 1911'de Kral 5. George ziyaret etmişti. İrlanda Başbakanı Kenny, Kraliçe'nin Dublin ziyaretinin ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin "altın döneminde" olduğunu söylemişti.

Birleşik Krallık ve İrlanda arasındaki barış süreci, 1998'de imzalanan Hayırlı Cuma (Good Friday) anlaşmasıyla başlamıştı. - London, City of

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İrlanda Cumhurbaşkanı Higgins Londra'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement