İsveç Dışişleri Bakanı Bildt'in Tahran Temasları - Son Dakika
Güncel

İsveç Dışişleri Bakanı Bildt'in Tahran Temasları

İsveç Dışişleri Bakanı Bildt\'in Tahran Temasları

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Bildt’i kabul etti Ruhani: " Nihai bir nükleer anlaşma için hazırız. Karşı tarafın ciddi ve dürüst olması durumunda kısa bir sürede nihai anlaşma sağlanabilir" Bildt: "Bugün yıkıcı yaptırımların değil yapıcı diplomasinin zamanı”

04.02.2014 19:30

İran'a resmi ziyarette bulunan İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından kabul edildi.

Cumhurbaşkanlığı resmi sitesinde yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Ruhani görüşmede, haziranda yapılan son cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından, İran ile işbirliğini arttırmak için uluslararası arenada yeni bir atmosfer oluştuğunu söyledi.

Cenevre'de sağlanan ilk anlaşmanın ardından birçok Avrupa ülkesi ile ekonomik ilişkilerinin yeniden başladığını belirten Ruhani, "Son birkaç haftada 100'den fazla Avrupalı şirket Tahran'a geldi ve işbirliğinde bulunmak için görüşmeler gerçekleştirdi. Aynı şekilde İsveç ile de ekonomik alanda ilişkilerimiz gelişebilir, iki ülke özel sektörleri daha fazla işbirliğinde bulunabilir" dedi.

İran'ın nükleer faaliyetlerinin başından beri NPT anlaşması çerçevesinde ve barışçıl olduğunu yineleyen Ruhani, "Nihai bir nükleer anlaşma için hazırız. Karşı tarafın ciddi ve dürüst olması durumunda kısa bir sürede nihai anlaşma sağlanabilir" diye konuştu.

Yaklaşık 12 yıl aradan sonra İsveç'ten İran'a gelen ilk Dışişleri Bakanı olan Bildt, Ruhani'nin cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından yeni bir atmosfer oluştuğunu ve Tahran'a gelmekte olan Avrupalı heyetlerin bunun en açık göstergesi olduğunu belirtti. Bildt, "İran ile İsveç'in bu yeni süreçte ekonomik ilişkilerini geliştirmesini" umduğunu ifade etti.

"Bugün yıkıcı yaptırımların değil yapıcı diplomasinin zamanı" olduğunu kaydeden Bildt, her iki tarafın iyi niyetiyle İran ile batı arasındaki güvensizlik uçurumunu ortadan kaldırabileceğini söyledi.

Bildt, Ruhani'nin cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından İran'a resmi ziyarette bulunan ikinci Avrupalı Dışişleri Bakanı. Daha önce de İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino Tahran'a resmi ziyarette bulunmuş ve İran makamlarıyla görüşmüştü. - İran

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İsveç Dışişleri Bakanı Bildt'in Tahran Temasları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement