İtalya Dışişleri Bakanı Mogherini, Filistin ve İsrailli Liderlerle Görüştü - Son Dakika
Güncel

İtalya Dışişleri Bakanı Mogherini, Filistin ve İsrailli Liderlerle Görüştü

İtalya Dışişleri Bakanı Mogherini, Filistin ve İsrailli Liderlerle Görüştü

Mogherini: “Filistin’de yeni ulusal birlik hükümeti, müzakerelerin başlaması için temel olabilir” Filistin Başmüzakerecesi Erekat: “İsrail, barış ya da yerleşim yerleri arasında seçim yapmalı”

09.06.2014 21:14

İtalya Dışişleri Bakanı Federica Mogherini, ülkesinde bulunan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile ayrı ayrı görüştü.

Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus'un girişimiyle dün Vatikan bahçelerinde gerçekleşen, "Ortadoğu Barışı İçin Dua Zirvesi" dolayısıyla Roma'da bulunan Abas ile Peres, evsahibi ülkenin Dışişleri Bakanı Mogherini'yi kabul etti.

Parco dei Principi Otelinde Abbas ile görüştükten sonra kameraların karşısına geçen İtalyan Bakan, İsrail ile Filistin arasındaki müzakerelerin başarıya ulaşılabilmesi için güçlü ve kararlı bir liderliğe gereksinim duyulduğunu belirterek, "Filistin'de yeni ulusal birlik hükümeti müzakerelerin başlaması için temel olabilir" dedi.

İtalya'nın temmuz ayında alacağı AB Dönem Başkanlığı'nda üzerine düşeni yapacağını belirten Mogherini, temmuz ayının ilk haftalarında Filistin ve İsrail'i ziyaret edeceğini açıkladı.

İtalya Dışişleri Bakanı, Papa'nın "Barış için dua zirvesi"ni de "Tarihi bir gün" sözleriyle açıklarken, bu buluşmanın dünyaya yeniden barışın mümkün olabileceğine dair umut verdiğini kaydetti.

Filistin Başmüzakerecisi Saeb Erekat da konuya ilişkin açıklamasında, Mahmud Abbas'ın müzakerelerin yeniden başlaması yönündeki isteğini dile getirerek, "İsrail, barış ya da yerleşim yerleri arasında seçim yapmalı" dedi.

Erekat, Abbas'ın, görüşmede, İtalya'nın Filistin'e mali desteğinden ötürü takdirlerini dile getirdiğini de ifade etti.

İtalyan Bakan, Abbas ile görüymesinin ardından İsrail Cumhurbaşkanı Peres ile olan randevusuna gitti.

Peres, Mogherini'yi konakladığı Hilton Cavalieri Hotel'de kabul etti. İsrail Cumhurbaşkanı, İtalya'daki temasları boyunca İtalya Senatosu Başkanı Pietro Grasso ile de görüştü.

Öte yandan, Bakan Mogherini'den önce Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano da mevkidaşları ile Cumhurbaşkanlığı Sarayında ayrı ayrı görüştü.

Napolitano'ya, Peres tarafından "Ayrımcılık Başkanlık Ödülü" verildi. İlk kez İsrail toprakları dışında verilen ödül dolayısıyla Giorgio Napolitano, İsrailli mevkidaşına teşekkür ederken, anti-semitizm ve İsrail devletinin varlığını ve güvenliğini yıkıcı yaklaşımla mücadelenin hayatı boyunca takındığı faşizm karşıtı tavır ve demokratik bilincin ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi.

Bu arada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a da ünlü İtalyan Aziz Assisili Francesco'nun kenti yönetimince, "Onursal vatandaşlık" unvanı verildi. Abbas'a unvanı, Assisi Belediye Başkanı Claudio Ricci tarafından Roma'da düzenlenen bir törenle takdim edildi. - Roma

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İtalya Dışişleri Bakanı Mogherini, Filistin ve İsrailli Liderlerle Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement