Kaçak Avcılara Kesilen Para Cezaları Yetersiz" - Son Dakika
Güncel

Kaçak Avcılara Kesilen Para Cezaları Yetersiz"

Kaçak Avcılara Kesilen Para Cezaları Yetersiz"

Kuzeydoğa Derneği Başkanı Şekercioğlu: "Vaşak haricinde Türkiye'de 40 yıldır görmediğimiz leopar da öldürüldü.

06.02.2014 11:35

ÇAĞLAR SEFERTAŞ - Kuzeydoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, kaçak avcılara kesilen para cezalarının yetersiz olduğunu belirterek, "Vaşak haricinde Türkiye'de 40 yıldır görmediğimiz leopar da öldürüldü. Leoparı vuran çobana sadece 434 TL para cezası verildi. Halbuki otopside hayvanın ayağından mermi de çıktı. Bunu gören vatandaş, cezadan ve yakalanmaktan korkar mı?" dedi.

Utah Üniversitesi öğretim üyesi de olan Doç. Dr. Şekercioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de kaçak av kontrolüne ve teftişine ayrılan kaynakların az olduğunu söyledi.

Dünyanın her tarafında kaçak avlanmanın olduğunu ancak bunun için özellikle gelişmiş ülkelerin doğa koruma görevlilerinin arazi araçlarıyla gerekirse de yürüyerek kaçak av riski olan bölgeleri sürekli kontrol ettiğini ifade eden Şekercioğlu, "Ne kadar çok kontrol olursa ne kadar çok kişi yakalanırsa ne kadar ceza kesilirse o kadar caydırıcı olur" diye konuştu.

Vaşak haricinde Türkiye'de 40 yıldır görülmeyen leoparın da öldürüldüğünü anımsatan Şekercioğlu, leoparı vuran çobana sadece 434 TL para cezası verildiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Halbuki otopside hayvanın ayağından mermi de çıktı. Bunu gören vatandaş, cezadan ve yakalanmaktan korkar mı? Yaban koyunu için yabancıların verdiği avcılık ücreti 60 bin TL ama 40 yıldır görmediğimiz leoparı kaçak olarak vurmak 434 TL. Bu kesilen cezaların kaçı, miktarın yüzde kaçı tahsil ediliyor. Eğer vatandaş 'param yok' diye bu cezaları vermiyorsa, bunun sonucunda haciz, hapis cezası yoksa, cezasız kalmış demektir. Esasında araştırmacı gazetecilikte en azından Kars çevresinde kesilen kaçak av cezalarının listesini alıp, bunları kesildiği insanları bulup, ne kadar ceza verdiklerini ve cezaları nasıl tahsil edildiğini belirten haber yapmak çok iyi olur."

Şekercioğlu, yırtıcı hayvanların öldürülmesinin doğadaki sayılarını ve faaliyetlerini azalttığına dikkati çekerek, "Örneğin kurtlar yaban domuzlarını yiyerek ve korku yoluyla bunların faaliyetlerini azaltıp onların çiftçilere verdiği zararı azaltır. Ayılar birçok meyvenin tohumlarını ormanda yayarak büyümesine yardımcı olur. Vaşaklar, tavşan, fare, köstebek ve diğer kemirgenleri yiyerek korku yoluyla bunları faaliyetlerini azaltır ve çiftçiye fayda verir" şeklinde konuştu. - Kars

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kaçak Avcılara Kesilen Para Cezaları Yetersiz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement