Karabük - Kardemir´İn İzne Çıkarttığı 76 İşçiden Sendikaya Tepki - Son Dakika
Güncel

Karabük - Kardemir´İn İzne Çıkarttığı 76 İşçiden Sendikaya Tepki

Karabük - Kardemir´İn İzne Çıkarttığı 76 İşçiden Sendikaya Tepki

Karabük Demir Çelik Fabrikaları'nın (kardemir) Ücretli İzne Çıkarttığı 65 İşçi ile Ücretsiz İzne Çıkarttığı 11 İşçi, Bağlı Bulundukları Çelik-iş Sendikası'na Tepki Göstererek, Sendika Başkanının ve Genel Eğitim Sekreterinin Evlerinin Bahçesine Siyah Çelenk Bıraktı. İşçiler, Kardemir'de Sendikal Yetki Mücadelesinin Başladığını, Ücretsiz İzne Çıkarılmalarının Mücadelerine Yönelik Olması Durumunda Anayasal Hakları Olan Sendika Seçme Özgürlüklerinin Engellendiği Anlamına Geleceğini Söyledi.

04.06.2010 20:23

KARABÜK Demir Çelik Fabrikaları'nın (Kardemir) ücretli izne çıkarttığı 65 işçi ile ücretsiz izne çıkarttığı 11 işçi, bağlı bulundukları Çelik-İş Sendikası'na tepki göstererek, sendika başkanının ve genel eğitim sekreterinin evlerinin bahçesine siyah çelenk bıraktı. İşçiler, Kardemir'de sendikal yetki mücadelesinin başladığını, ücretsiz izne çıkarılmalarının mücadelerine yönelik olması durumunda anayasal hakları olan sendika seçme özgürlüklerinin engellendiği anlamına geleceğini söyledi.

Kardemir, geçtiğimiz hafta başında 11'i ücretsiz olmak üzere 76 işçiyi izne çıkarttı. 76 işçi ve aileleri bugün, Karabük Belediyesi'nin önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan ücretli izne çıkartılan işçi İrfan Topçu, "24 Mayıs pazartesi günü sabah iş yerimizden izne çıkarıldınız' denilerek, apar topar geri gönderildik. Kardemir'deki izin süreci, her yılın ilk ayında işletmedeki üretimi aksatmayacak şekilde 12 aya yayılarak planlanır. Gerekçe gösterilmeden gününden önce toplu olarak izne çıkarmalar nedeniyle, bazı yerlerde arkadaşlarımız 12 ve hatta 16 saat çalışmak zorunda kalıyorlar. Bizim zamanından önce izne çıkarılmamızdan dolayı, üretimin aksamaması için uzun saat çalışan arkadaşlarımız, ağır sanayi sektörü olan bu fabrikada yorgunluk ve dikkat dağılımı nedeniyle her an bir iş kazası geçirme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Neden planlanan zamandan önce izne çıkarıldığımız konusunda ise gerek Kardemir yöneticilerinden, gerekse şu anki yetkili sendikamızın yöneticilerinden bir açıklama yapılmamıştır" dedi.

İrfan Topçu sendika seçme özgürlüklerin hür iradeleriyle kullanacaklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Planlama dışı izne çıkarma tasarrufu, eğer sendikal yetki mücadelesi ile ilgiliyse, Kardemir'de çalışan tüm arkadaşlarımızın tepkisine neden olacağını, buna paralel olarak da yine Kardemir çalışanlarının bir huzursuzluk ortamına taşınacağını da belirtmek de fayda görüyoruz. Dün izinlerin nedenini öğrenmek için Çelik-İş Sendikası Karabük Şubesi'ne gittik. Resmen üyesi olduğumuz ve yıllardır her ay aidat ödediğimiz sendikadan, yetkili sendikacılar uygulamaya konulan izin tasarruflarını kendilerinden kaynaklandığını açıkça itiraf etmişlerdir. Bu ve benzeri ifadeler nedeni ile gerekli suç duyurusu yapılmaktadır. Kardemir'de bir sendikal yetki mücadelesi başlamıştır. Bazı sendika yetkililerinin söylediği gibi yapılan bu uygulama, bu mücadeleye yönelik ise bu durum anayasal hakkımız olan sendika seçme özgürlüğümüzün engellenmesi anlamına gelecektir. Anayasal hakkımız olan, sendikamızı seçme özgürlüğümüzü, hür irademizle kullanacağımızı belirtiyoruz"

İşçiler daha sonra sloganlar atarak Çelik İş Sendikası Genel Başkanı ve aynı zamanda Kardemir Karabükspor Başkanı Hikmet Ferudun Tankut'un evine yürümek istediler. Polisin işçilerin yürüyüşüne izin vermedi. Bunun üzerine birkaç işçi otomobille Yenişehir Mahallesi'ne giderek, Hikmet Ferudun Tankut ve Çelik İş Sendikası Genel Eğitim Sekreteri Ruhi Ayhan'ın evinin bahçesine "İzine çıkartılan Kardemir işçileri" yazılı siyah çelenk bıraktılar.

)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Karabük - Kardemir´İn İzne Çıkarttığı 76 İşçiden Sendikaya Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement