Kış sofralarının vazgeçilmez lezzeti "kelle paça" - Son Dakika
Güncel

Kış sofralarının vazgeçilmez lezzeti "kelle paça"

Irak'ın Kerkük kentinde havaların soğumasıyla birlikte kent sofralarının vazgeçilmez lezzeti kelle paça da sofralardaki yerini aldı.

23.12.2022 14:14  Güncelleme: 14:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak'ın Kerkük kentinde havaların soğumasıyla birlikte kent sofralarının vazgeçilmez lezzeti kelle paça da sofralardaki yerini aldı.

Kentte özellikle kış mevsiminde bolca tüketilen kelle paça çorbasını mütevazı lokantalar ve lüks restoranlarda bulmak mümkün.

Kerkük'ün Eski Terbiye Caddesi'nde yaklaşık 40 yıldır kelle paça lokantası işleten Ahmed Muhammed, AA muhabirine 15 yaşından beri bu mesleği yaptığını söyledi.

İşini severek yaptığını ifade eden Muhammed, mesleğini çocuklarına miras bırakmak istediğini dile getirdi.

Kuzu, koyun ve dana etlerinden yapılan çorbaya özellikle kış aylarında rağbetin arttığını aktaran Muhammed, özellikle Kerkük, Erbil ve Musul kentlerinde kelle paçanın yaygın olduğunu söyledi.

Muhammed, tandırda pişen özel pide ekmeğiyle servis edilen kelle paçanın yanında işkembe çorbası ve bumbar dolması da ikram ettiklerini kaydetti.

Kelle paça çorbasının sabah kahvaltısında da tüketildiğini aktaran Muhammed, Irak'ta bu kültürün sadece Kerkük'e has olduğunu söyledi.

Kerkük'ün Bağdat Yolu semtindeki kelle paça lokantası sahibi Ömer el-Şehli yılın her ayında kelle paça yemeğini müşterilerine takdim ettiğini ancak kış mevsiminde talebin arttığını aktardı.

Şehli, yüksek kaloriye sahip olan bu yemeğin insanlara enerji verdiğini anlatarak şöyle devam etti:

"Kelle paça en çok Musul, Erbil ve Kerkük'te yapılıyor. Her kentin adeta kendine has bir lezzeti var. Kerkük'te daha çok sarımsaklı yapıyoruz. Ayrıca yanında Irak'a has bir pilav türü biryani de ikram ediyoruz."

Lokantanın müşterilerinden Suad Abdulvahab, kendisi için kelle paçanın kış mevsiminin vazgeçilmez yemeği olduğunu söyledi.

Kış aylarında haftada üç gün kelle paça yediğini belirten Abdulvahab, Kerkük'teki kelle paçanın lezzetinin benzeri olmadığını anlattı.

"Kelle paça demek yağmurlu günlerin eşsiz yemeği demek." diyen Abdulvahab, "Daha önce Musul kentinde kelle paça yedim ama Kerkük'teki gibi lezzetli değil. Özel bir baharat kullanmıyorlar ama bu işe emek veriyorlar. Verilen emeğin sonucu olarak da bu lezzet meydana geliyor."

"Kelle paça krallar yemeğidir"

Kelle paçanın enerji deposu olduğunu belirten İsmail Halil de bu yemeği "kralların yemeği" olarak nitelendirdi.

Kış sofralarının vazgeçilmezi olan kelle paça çorbasının Kerkük yemek kültüründe önemli bir yeri olduğunu dile getiren Halil, evlerde de bu yemeğin yapıldığını ancak kendisinin kentin meşhur lokantalarında tüketmeyi tercih ettiğini aktardı.

Kış sofralarının vazgeçilmez lezzeti "kelle paça"
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kış sofralarının vazgeçilmez lezzeti 'kelle paça' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement