Kırşehir'de Ahilik Haftası - Son Dakika
Güncel

Kırşehir'de Ahilik Haftası

Kırşehir\'de Ahilik Haftası

Bu yıl 24'üncüsü Düzenlenen 'Ahilik Haftası' Kırşehir'de başladı.

19.09.2011 14:04

Türk esnaf ve sanatkarının piri olan ve 13'üncü yüzyılda Kırşehir'de yaşayan Ahi Evran'ın insani ve ahlaki felsefesini yaşatmak, geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla bu yıl 24'üncüsü Düzenlenen 'Ahilik Haftası' Kırşehir'de başladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın koordinesinde 19-24 Eylül tarihleri arasında Kırşehir'de, Ahi Evran'ın düşünce ve öğretilerini yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen 24'üncü Ahilik Haftası saat 10.00'da Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk anıtına çiçeklerin konulmasıyla başladı.

Törene Vali Mehmet Ufuk Erden, milletvekilleri Abdullah Çalışkan ve Muzaffer Aslan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyazı, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Başsavcı Mehmet Şahin, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kudret Saylam, Emniyet Müdürü Metin Aşık, Konfederasyon yöneticileri, siyasi partilerin başkanları, daire müdürleri, oda ve dernek başkanları ile esnaf ve sanatkarlar katıldı.

Törende konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyazı, Ahilik felsefesinin önemine dikkat çekerek, "Ahilik felsefesini gelecek kuşaklara ulaştırmak için esnaf ve sanatkarlarımızın, ahilerimizin yanında ve destekçisi olacağız" dedi.

Kırşehir'in birçok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapan, tarih ve kültür kenti olduğunu belirten Vali Mehmet Ufuk Erden ise, "Bugün 24'üncü Ahilik Haftası'nı kutlamaya başladığım Kırşehir, merhum Cevat Hakkı Tarım'ın 'Bir gün Türk kültür hazinesinin ana kaynağını aramaya çıkanlar mutlaka Kırşehri'ne uğrak vereceklerdir' sözünde olduğu gibi Türk –İslam kültürünün ana kaynağı ve bu kültürlerin mimarları olan erenlere ev sahipliği yapmış bir kenttir.

Çünkü Kırşehir 12 ve 13'üncü yüzyıllarda milletimizin engin hoşgörüsünü kendilerine hayat felsefesi yapan ve insanlara aşılayan Hacı Bektaş-ı Veli ve Yunus Emre'ye, milletimizi bir arada tutan en önemli unsurlardan birisi olan Türk dilinin öncüleri Aşık Paşa, ve Ahmed-i Gülşehri'ye, kurduğu medrese astronomi eğitimi verdiren Caca Bey'e, akıl, ahlak, bilim ve çalışma prensipleri üzerine kurduğu Ahilik teşkilatı ile Türk esnaf ve zanatkarlarını öğütleyerek Anadolu topraklarının sanatıyla da bir Türk yurdu haline gelmesini sağlayan Ahi Evran-ı Veli'ye yurt olmuş bir kenttir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından hep birlikte, Ahi Evran-ı Veli Türbesi'nin ziyaret edildi. Kültür Merkezi'nde "Kırşehirli Sanatçıların Resim, Fotoğraf ve Türk Süsleme Sanatları" ve "Gültekin Özcan Suluboya" sergisi ile Ahi Çarşısı'nın Ahi duası ile açılışı yapıldı.

Ahi Meydanı'nda Ahi Pilavı ve Ahi Helvası ikramının ardından Cacabey Meydanı'nda Mehteran Bölüğü konseri ve Kars Halk Oyunu Ekibi gösterisi ile mahalli sanatçıları konser verdi. - Kırşehir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kırşehir'de Ahilik Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement