Konya - Meke Gölü, Haritadan Silinme Noktasına Geldi - Son Dakika
Güncel

Konya - Meke Gölü, Haritadan Silinme Noktasına Geldi

Konya - Meke Gölü, Haritadan Silinme Noktasına Geldi

'dünya'nın Nazar Boncuğu' Olarak Bilinen Meke Gölü Yok Oluyor

18.07.2010 11:59

'Dünya'nın Nazar Boncuğu' olarak bilinen Meke Gölü yok oluyor

KONYA'nın Karapınar İlçesi'nde bulunan ve 'dünyanın nazar boncuğu' olarak bilinen Meke Gölü, haritadan silinme noktasına geldi.

Karapınar Belediye Başkanı Ak Partili Mehmet Mugayıtoğlu, Meke Gölü'nün küresel ısınma ve bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle yer altı su seviyenin her yıl hızla düşmesi sonucu tamamen kuruma noktasına geldiğini söyledi. Mugayıtoğlu, "Meke Gölü, volkanik bir yapıya sahip ve tuzlu bir suya sahip olması nedeniyle Meke Tuzlası olarakta bilinmektedir. Dünya'da ender rastlanan bir özelliğe sahip olduğu içinde 'Dünya'nın Nazar Boncuğu' olarakta adlandırılır. Fakat nazar boncuğu tamamen kurama noktasına geldi. Özellikle son 5-6 yıldır bir önceki yılı arayacak şekilde su seviyesi düştü. Şu an gölün büyük bir bölümü kururken, bazı bölümlerinde su seviyesi yaklaşık 1 metredir." dedi.

Gölün kurumasının küresel ısınma ve yeraltı suyunun çekilmesinden kaynaklandığını belirten Mehmet Mugayıtoğlu,"İlçemiz tarıma bağlı ve kapalı havza özelliğine sahiptir. Tarımsal sulama, yeraltı suyu sayesinde yapıldığı için ve bu sulama bilinçsiz bir şekilde gerçekleştiğinden her yıl su seviyesi yaklaşık 5 metre düşmektedir. Bu yıl yağışlar beklenilenin üzerinde oldu. Ama yeraltındaki su seviyesi çok çok düşük olduğunu için gölün kurumasına engel olabilecek güce sahip olamadı. O yüzden de göl kuruma noktasına geldi."dedi.

Meke Gölü'nün yeniden kurtarılması için Konya Ovası Projesi'ni bir umut olarak gördüklerini ifade eden Mehmet Mugayıtoğlu, "KOP ile Göksu Nehrinden Mavi Tünel sayesinde Konya Havzası'na su aktarılacak. Bu projenin son ayağı olan Bağbaşı Barajı bölgemiz içerisinde yer alıyor. Burada biriktirilen suyun bir kısmı tarımsal sulamada kullanılacağı için, yeraltı su seviyesinin yeniden yükselip, gölün kurtulacağını umut ediyoruz."şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Konya - Meke Gölü, Haritadan Silinme Noktasına Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement