Madenci Ailelesinden Ttk'daki İş Kazası Raporuna Tepki - Son Dakika
Güncel

Madenci Ailelesinden Ttk'daki İş Kazası Raporuna Tepki

Madenci Ailelesinden Ttk\'daki İş Kazası Raporuna Tepki

TTK Kozlu Müessese Müdürlüğüne bağlı madende 7 Ocak'ta meydana gelen iş kazasına ilişkin raporda, hayatını kaybeden Ahmet Şeker'in kusurlu olduğu kanaatine ailesi tepki gösterdi Ölen madencinin annesi Şeker: "İlk raporda bize 'çocuklarınız suçsuz' deniyor ama şimdiki raporda suçlu ilan ediyorlar.

29.12.2013 11:27

KASIM SAKALLI - Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğüne bağlı ocakta galeri açan 8 madencinin metan gazı püskürmesi sonucu ölümüne ilişkin hazırlanan ikinci bilirkişi raporunda, kazada hayatını kaybeden Ahmet Şeker'in (30) kusurlu olduğu kanaatine ailesi tepki gösterdi.

Ortadoğu Teknik Üniversitesinden (ODTÜ) maden yüksek mühendisleri Prof. Dr. Ümit Atalay, Prof. Dr. Celal Karpuz ve Doç. Dr. Nuray Demirel ile elektrik mühendisi Metin Sağdıçoğlu ve hukukçu Birkan Kırhan'ın hazırladığı 100 sayfalık yeni raporda, kazada hayatını kaybeden Şeker'in kaza öncesinde arına 200 metreden daha yakın mesafede ve gecikmeli kapsül kullanarak ateşleme yapması, ateşlemeden etkilenecek yerde 3 kişiden fazla işçi bulunmaması koşulunu sağlamaması nedeniyle kusurlu olduğu kanaatine varıldı.

İş kazasında yaşamını yitiren Şeker'in annesi Havva Şeker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilirkişi raporunun tamamlanmasının kendileri için önemli olmadığını belirterek, sadece sorumluların cezalandırılmasını istedi.

Kazada ihmaller sonucu can kayıpları olduğunu öne süren Havva Şeker, sözlerine şöyle devam etti:

"Şimdi suçu çocuklarımıza veriyorlar çünkü onlar vefat etti. Konuşamıyorlar ve kendilerini savunamıyorlar. Ölünün arkasından suçu atmak çok kolay. Benim tek istediğim başka çocuklar yetim ve öksüz kalmasın. Suçlular cezalarını ağır cezada alsınlar. Bundan önceki raporlarda 'çocuklarınızın suçu yoktur' denmişti, son çıkan raporda ise çocuklarımıza suç buluyorlar. Ölçüm, biçim yapmadan bu suçu çocuklarımıza nasıl veriyorlar? Kaza öncesinde çocuklarımın ses kayıtları var. Onları meydana çıkarsınlar. Olay zaten ateşleme yapıldıktan sonra geri dönüş yolunda olmuş ve kaç yıllık kömür degaj yapmış. Bunu kanıtlamaları ve ortaya çıkarmaları gerekiyor."

Raporun çelişkili olduğunu ve altında art niyet aradıklarını vurgulayan Şeker, "İlk raporda bize 'çocuklarınız suçsuz' deniyor ama şimdiki raporda suçlu ilan ediyorlar. Yüce adaletin bu şekilde olmaması gerekiyor. Ben sağ olduğum müddetçe oğlumun 3 emaneti emanetimdir. Önce yüce Rabbime, sonra da adalete sığınıyorum" ifadesini kullandı.

Ahmet Şeker'in eşi Arzu Şeker de "Bu olayları yaşamak göründüğü kadar kolay değil. Herkes akşam olup kapısını kapatınca evinde ailesiyle mutlu yaşıyor. Ben evimde çocuklarımla yalnız kalıyorum. Eşimin sevdiği yemekleri yapardım. Şimdi yemek yapmayı unuttum. Psikolojim bozuldu. Çocuklarıma hırçın davranıyorum. Bütün bunların sebebi iş yerlerindeki sorumluluk sahipleridir. Onlar eşimden daha suçlu" şeklinde konuştu.

Olay

TTK Kozlu Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında, 7 Ocak'ta özel firmanın galeri açma işini yürüttüğü eksi 630 kodunda ani metan gazı püskürmesi sonucu 8 işçi hayatını kaybetmişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, inceleme raporunu tamamlanmış ve işverene mevzuata aykırı unsurlardan 25 bin 333 lira ceza verilmesinin uygun olacağı kanaatine varılmıştı. Kazaya ilişkin Bülent Ecevit Üniversitesinden (BEÜ) 2 öğretim üyesi ile 3 maden mühendisinin hazırlayarak Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığına sundukları ilk bilirkişi raporunda, sondaj ustalarının "eğitimsiz" olduklarına yer verilmişti. - Zonguldak

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Madenci Ailelesinden Ttk'daki İş Kazası Raporuna Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement