Manisa'nın Taban Simidine Coğrafi İşaret - Son Dakika
Güncel

Manisa'nın Taban Simidine Coğrafi İşaret

Manisa'da yüzyıllardır nohut mayasından yapılan taban simidine Türk Patent Enstitüsü'nden coğrafi işaret alındı.

16.05.2018 10:54

Manisa'da yüzyıllardır nohut mayasından yapılan taban simidine Türk Patent Enstitüsü'nden coğrafi işaret alındı.

Manisa'da unlu mamüller üreten bir işletmenin girişimiyle Manisa taban simidi tescillendi. İşletme sahipleri baba İsmail Gültekin ve oğlu Ruşen Gültekin, 8 yıl önce nohut mayasından yapılan taban simidinin coğrafi işaretini almak için Türk Patent Enstitüsü'ne başvuru yaptı. 8 yılın ardından Manisa taban simidi coğrafi işaret tescilini aldı. Taban simidinin coğrafi işaretini alan Ruşen Gültekin, artık taban simidinin belirli standartlarda üretileceğini söyledi. Tescillenmesi için eski arşivleri araştırdığını ve Manisa Celal Üniversitesi'yle birlikte çalışma yaptıklarını anlatan Gültekin, nohut mayasından yapılan taban simidinin Manisa'da yüzyıllardır süren bir gelenek olduğunu belirtip, "Taban simidinin coğrafi işaretini aldık. Bu Manisa için bir kazanımdır. Coğrafi işareti almak 8 yıl sürdü. Manisa Celal Bayar Üniversitesi gıda bölümüyle birlikte nohut mayasıyla ilgili çalışma yapıldı. Nohut mayasıyla ilgili 8 yıl boyunca araştırmalar yaptık. Maya sürecini takip ettik. Nohut mayasını standart hale getirdik. Kütüphanelerdeki eski arşivleri araştırdım. Taban simidiyle ilgili makaleleri bulduk. Bir kitap hazırlayıp, bu maya ile yapılan simidin kaybolmamasını sağlayacağız. Biz, ramazanda geceleri satılan taban simidi geleneğinin devam etmesini istiyoruz. Her sabah yenen taban simidi artık belirli standartlarda üretilecek. Manisa'da taban simidi üretenler ve satanlar standartı uygulamak zorunda olacak" diye konuştu.

İÇİNDE TUZ VE ŞEKER YOK

Taban simidinin sağlık açısından faydalı olduğunu dile getiren Gültekin, "İçinde katkı maddesi yok. Doğal mayadan yapılıyor. İçinde tuz ve şeker yok. Nohut mayası su kaynatılarak yapılır, ardından nohutlar kırılır. Bir şişenin içinde mayalanması beklenir. Ardından hamur haline getirilir ve bu hamurlar 2 saatte bir tazelenir. Yapım süreci neredeyse 24 saat sürüyor. Ayrıca diğer simitler pekmezde kaynatılır, taban simidi ise suda kaynatılır. Ortamı çok sıcak olmak zorunda. Biz coğrafi işareti alırken Manisa'da üretilen nohutla yapılmasını da vurguladık. Bunlar taban simidinin ayırt edici özellikleridir. Ortasında çizgisi olması ve diğer simide göre yassı olmasından ismi taban simidi olmuştur" dedi.

BU SİMİT RAMAZAN'DA SUSATMIYOR

Taban simidinden peksimet ve simit ekmeği üretildiğini belirten Gültekin, "Ayrıca ramazan ayında insanları susatmadığı için tercih edilir. İçinde sadece un, su ve nohut mayası var. Nohut mayası başka mayalara benzemiyor. Nohut mayasından yapılan taban simidi çok çaba isteyen bir ürün. Biz bu geleneği, kaliteyi kaybetmek istemiyoruz. O yüzden coğrafi işareti aldık. Bunlar bizim değerlerimiz. Kültür mirası olarak yıllarca yenmesini istiyoruz" diye konuştu.

Manisa\'nın Taban Simidine Coğrafi İşaret
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Manisa'nın Taban Simidine Coğrafi İşaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement