Mırra Deyip Geçmeyin, Her Derde Deva - Son Dakika
Güncel

Mırra Deyip Geçmeyin, Her Derde Deva

Mırra Deyip Geçmeyin, Her Derde Deva

Taziye ve düğünlerde misafirlere ikram edilen, sıra gecelerinin de vazgeçilmez içeceği olan mırra (acı kahve), vatandaşların en sevdiği içecekler arasında yer alıyor.

23.05.2016 15:53

Şehirde daha çok taziye ve düğünlerde ön plana çıkan mırra(acı kahve) şu sıralar vatandaşların vazgeçilmezleri arasından yer alıyor. Hazırlanışı yönünden diğer kahvelerden farklı olan mırra, içerdiği mineraller sayesinde de birçok rahatsızlığa iyi geliyor. Aşırıya kaçmadan tüketilen mırra, baş ağrısına, selülite ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor. Tadının acı olmasından dolayı gençler tarafından pek sevilmeyen mırra, yaşlıların günlük en çok tükettiği içecek oluyor. Daha çok yudum şeklinde ve tadımlık olarak içilen mırra, tiryakileri tarafından cezveler dolusu tüketiliyor

HAZIRLANIŞI ÇOK ZAHMETLİ
Daha çok taziye ve düğünlerde misafirlere ikram edilen, aynı zamanda sıra gecelerinin de vazgeçilmez içeceği olan mırra(acı kahve), vatandaşların en sevdiği içecekler arasında yer alıyor.
Hazırlanışı oldukça zahmetli olan mırra, kahve çekirdeklerinin iyice kavrulmasının ardından uzun süre dövülmesiyle toz haline getiriliyor. Daha sonra kaynatılan kahve, süzüldükten sonra tekrar kendine has cezvede kaynatılarak ikrama hazır hale geliyor. Mırra için özel bir kahve çekirdeği yoktur. Kahve çekirdekleri kavrulup dibek adli havan benzeri kaba alınır ve taneleri çok inceltilmeden dövülür. Dövme işlemi için günümüzde değirmenler ve kahve makineleri de kullanılmaktadır. Mırranın hazırlanmasında en önemli kısım kaynatma evresidir. Kaynama süresi, bilinen yöntemlere göre çok uzundur, belli aşamalarda kahvenin telvesi ayrılıp karışıma su eklendikten sonra devam edilir. Çekilmiş kahve üzerine su eklenerek kaynatılır, belli bir kıvama geldikten sonra tortusundan ayırmak amacıyla mutbak adli özel kaba süzülür. Elde edilen karışıma tekrar kahve ve su eklenir. Bir iki defa daha süzme, kahve ve su ekleme işlemi gören kahve, tortusundan ayrıldıktan sonra kahve katılmadan sadece su eklenerek bir iki kere daha mutbaktan geçirilir. Mırraya tat vermesi amacıyla karışıma kakule katılabilir. Sekersiz içildiği için hazırlanırken tatlandırılmamaktadır.

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Mırra ismi, Arapça acı anlamına gelen murdan türemiştir. Çok acı ve koyu olması nedeniyle ufak bardakta içilir. Yörede kültürel açıdan anlamlı, sunumu özel çaba gerektiren bir içecektir. Mırra sağlık üzerinde olumlu etkilere sahip bir kahve türüdür. Uyarıcı etkiye sahip olduğu için dikkat toplamada ve konsantrasyon artırmada önemli bir yeri var. Aşırıya kaçmadan tüketilen mırra, baş ağrısına, selülite ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor. Mırranın, ayrıca uyarıcı, canlandırıcı ve yorgunluk giderici etkisi de bulunuyor.

'7'DEN 70'E HERKES İÇEBİLİR'
Mırranın vatandaşlar tarafından çok sevildiğini belirten esnaf, "Mırra çok eski ve köklü bir kahvedir. Genellikle düğün ve taziyelerde ikram edilir ama bizim Urfalılar mırrayı hayatlarının bir parçayı haline getirmişler. Mırra köken olarak Arapların bir içeceğidir ve bize onlardan gelmiştir. Zaten isminden de anlaşılıyor. Mırra Arapça'da acı demektir. Özellikle turistlerde bir defa içtikten sonra alışıyorlar. Mırra her derde deva olur. 7'den 70'e herkes içebilir" dedi. (Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Mırra Deyip Geçmeyin, Her Derde Deva - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement