Mudanya Arkeolojik Sit Planı 2. Çalıştayı Tamamlandı - Son Dakika
Güncel

Mudanya Arkeolojik Sit Planı 2. Çalıştayı Tamamlandı

Mudanya Arkeolojik Sit Planı 2. Çalıştayı Tamamlandı

Arkeolojik Sit Planı 2. Çalıştayı Toplantısı Belediye Başkanı Hasan Aktürk'ün başkanlığında belediye meclis salonunda yapılarak tamamlandı.

19.09.2013 19:40

Arkeolojik sit alanlarında toprak sahiplerini mağdur etmeden Myrleia Antik Kentini koruma mücadelesinde Mudanya Belediyesinde sürdürülen 1. Çalıştay çalışmaları geçtiğimiz aylar içinde tamamlanmıştı. Bugün ki Arkeolojik Sit Planı 2. Çalıştayı Toplantısı da belediye başkanı Hasan Aktürk'ün başkanlığında belediye meclis salonunda yapılarak tamamlandı.

Toplantıya belediye başkan yardımcısı Seçil Pınar İncecik, Harita ve Kadastro Mühendisleri odası, Jeoloji Mühendisleri odası, Şehir Plancıları odası, Mimarlar odası ve bölgedeki toprak sahipleri katıldılar. Yapılan 2. Çalıştay toplantısının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Hasan Aktürk, toplantıya katılanlara yaşanan süreç ve gelinen son nota ile ilgili ayrıntılı olarak bilgi verdi. Başkan Aktürk açıklamasında," 27. 04.2012 tarih ve 0712 karar nosuyla Bursa Koruma kurulu tarafından Mudanya Ömerbey mahallesinde ki sit alanları sınırları genişletilmiştir. Yaklaşık 1540 dönüme genişletilen alan içerisinde toprak sahibi mağdurların sayısı da artmıştır. Her ne kadar arkeolojik sit alanını korumak önemliyse de beraberinde toprak sahibi mağdur vatandaşları da rahatlatmak son derece önem taşımaktadır. Bu aşamada Mudanya belediyesi tek çözüm şekli olan koruma amaçlı imar planını hazırlatmak için gerekli ve Mudanya'nın geleceği için çok önemli olan adımı atmış bulunmaktadır. Koruma amaçlı imar planı hazırlığında yönetmelik gereği 17. madde şehir plancılarının yanı sıra sit statüsü ve özellikleri göz önünde bulundurularak mimar,sanat, tarihçi,arkeolog, sosyolog, mühendis gibi meslek gruplarından yeterli sayı da uzman bulundurulmak zorundadır. Bu nedenle de koruma amaçlı imar planları son derece zorlu bir süreci gerektirir ve yine yönetmelik gereği süreç içerisinde çeşitli odaların ve toprak sahiplerinin katılımcı olduğu asgari 2 çalıştay yapılmak zorundadır.

Mudanya belediyesi olarak bu çalıştayların 1. sini Temmuz ayında diğerini de bugün gerçekleştirdik. Yapılan 2. çalıştayda katılımcılara planlamada gelinen nokta, çalışma prensipleri, dikkat edilen hususlar konusunda görsel bir sunum yapılmıştır. Bölgede bulunan 1. derece sit alanlarında tarım dahil hiçbir çalışma yapılamamaktadır. Yasa bunu emretmiştir. Dolayısıyla bölgede ki 1. derece sit alanları aynen korunmuştur. Sadece 3. derece sit alanlarında kontrollü ve gerekli koruma önlemleri alınarak bazı bölgelerde biraz da topografik yapı göz önüne alınarak planlanmıştır. Hazırlığı son aşamaya gelen plan onay mercii olan koruma kuruluna onay için gönderilecektir. Koruma kurulundan onay alınması durumunda plan yürürlüğe girecektir. Mudanya belediyesi koruma amaçlı imar planı konusunda arkeolojik sit alanlarını korumak ve vatandaşın mağduriyetini gidermenin yanı sıra Mudanya ilçesinin doğal yapısı, arkeolojik sit alanlarını korumak ve vatandaşın mağduriyetini gidermenin yanı sıra, Mudanya'nın turizm kenti olması ve ilçenin kaderini değiştirecek ve ekonomik anlamda da iyileştirilmesi konusunda ciddi bir adım atmaktadır. Mudanya doğal yapısı, arkeolojik ve kentsel sit dokusuyla sıcak kanlı insanlarıyla turizm ve kültür kenti olmayı hak etmektedir. Koruma amaçlı imar planı, bu konuda da önemli adımların atılabilmesinin önünü açacaktır. Turizm merkezi olmak Mudanya'ya çok önemli bir katma değer kazandıracağı gibi işsizlik konusunda da yaratacağı istihdam gücüyle ciddi çözümler üretecektir. Myrleia antik kentinin gün yüzüne çıkacağı bu çalışma ile birlikte planlama sonucu yepyeni bir Mudanya'nın da ortaya çıkması söz konusu olacaktır. Son derece modern sosyal tesisleriyle Bursa dahil pek çok şehirde yapılmakta olan konsept projeleri aratmayacak nitelikte yapılar ortaya çıkarılabilecektir,şimdiden yapılan ve yapılacak olan tüm çalışmalar Mudanya'mıza ve ilçe halkımıza hayırlı uğurlu olsun" dedi. Belediye başkanı Hasan Aktürk'ün açıklamalarından sonra toplantıya katılan vatandaşlar da konuyla ilgili olarak sorular sorarak ilgililerden açıklayıcı bilgiler aldılar.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Mudanya Arkeolojik Sit Planı 2. Çalıştayı Tamamlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement