Myanmarlı muhalif lider Aung San Suu Çii, İtalya'da - Son Dakika
Güncel

Myanmarlı muhalif lider Aung San Suu Çii, İtalya'da

Myanmarlı muhalif lider Aung San Suu Çii, İtalya\'da

Nobel Barış Ödülü sahibi Myanmarlı muhalif lider Aung San Suu Çii, birtakım temaslar ziyaretler için geldiği Roma'da, İtalyan devletinin en üst düzey temsilcileriyle görüştü. Suu Çii'ye bası...

28.10.2013 21:39

Nobel Barış Ödülü sahibi Myanmarlı muhalif lider Aung San Suu Çii, birtakım temaslar ziyaretler için geldiği Roma'da, İtalyan devletinin en üst düzey temsilcileriyle görüştü. Suu Çii'ye basın toplantısında, Arakan (Rohingya) Müslümanlarının etnik temizliğe hedef olduğunu inkar eden sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Ben, şiddet ve nefretin her türlü şeklini kınıyorum ama sadece belirli bir halkı kınamıyorum" karşılığını verdi.

Suu Çii, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, İtalya Başbakanı Enrico Letta, Dışişleri Bakanı Emma Bonino tarafından kabul edildi. İtalyan basınına yansıyan haberlerde, muhalif lider Suu Çii'nin Cumhurbaşkanı Napolitano ve Başbakan Letta'dan Myanmarlı yetkililere anayasayı değiştirme çağrısı yapmasını istediği belirtildi.

Temaslarına ilişkin İtalya Dışişleri Bakanlığı'nda, Bakan Bonino'nun evsahipliğinde düzenlenen ikili basın toplantısında konuşan muhaliflerin lider, ülkesinin demokratik geçiş sürecinde son 10 yıllık dönemde birtakım aşamalar kaydettiğini ancak bunun yeterli olmadığını, bu konuda İtalya'nın ülkesinin hep yanında yer almasını istediğini söyledi.

Demokratik anayasa talep ettiklerinin altını çizen Myanmarlı muhalif lider, "Demokratik temellere dayanan bir ülkeye sahip olmak için anayasayı reforme etmek durumundayız" dedi.

Bir gazetecinin, Suu Çii'ye, İngiltere'nin BBC kanalına kısa sure önce verdiği demeçte Arakan (Rohingya) Müslümanlarının etnik temizliğe hedef olduğunu inkar eden sözlerini hatırlatması üzerine, "Ben, şiddet ve nefretin her türlü şeklini kınıyorum ama sadece belirli bir halkı kınamıyorum" dedi. Suu Çii, ülkesinin başına ne geldiyse korkudan geldiğini ifade ederek, insanların kendini güven içinde özgürce ifade edebileceği ve halkını bölen her şeye karşı mücadele edecek şeylere ihtiyacı olduğunu söyledi.

İtalya Dışişleri Bakanı Bonino da basın toplantısında, Myanmar'ın anayasasındaki anlamlı değişikliğin kendileri için de önemli olduğuna değinerek, bu konuda destek isteyen Nobel ödüllü Myanmarlı muhalife, "İtalya bunu zaten yaptı, yapmaya da devam edecek" dedi.

-Papa ile görüşme

Aung San Suu Çii, İtalya'daki ikinci gün temaslarına Vatikan'dan başladı. Burada Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus tarafından kabul edilen Çii, Bakan Bonino ile yaptığı ortak basın toplantısında Papa'nın kendisine "İçinde yaşadığımız dünyayı daha iyi hale getirebilmek için sevgiyi daha fazla yüceltmek gerektiğini" söylediğini aktardı.

Muhalif lider Çii, dün geldiği Roma'da, Roma Belediyesi'nde düzenlenen törenle Belediye Başkanı Ignazio Marino'nun elinden onursal vatandaşlık belgesini aldı. Marino ödülü verirken, Myanmarlı liderin barışçıl şekilde ülkesinde insan hakları, demokrasi, ve özgürlüğün savunucusu olduğunu ifade etti.

Suu Çii, Roma'daki temaslarını tamamlamasının ardından Torino kentine geçecek ve burada Torino Belediye Başkanı Piero Fassino ile görüşecek. Torino'dan Bologna'ya geçecek Suu Çii, Bologna kentinin onursal vatandaşlığını almak üzere bu kente gidecek.

Myanmarlı muhalif lider Suu Çii'nin cuma günü İtalya'dan ayrılacağı bildirildi.

-nobel ödülü sahibi

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Myanmarlı muhalif lider Aung San Suu Çii, İtalya'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement