OT BALYALARINI İNDİRMEK İÇİN ARTIK KIŞI BEKLEMİYORLAR, ÇELİK HALATLA KÖYE TAŞIYORLAR - Son Dakika
Güncel

OT BALYALARINI İNDİRMEK İÇİN ARTIK KIŞI BEKLEMİYORLAR, ÇELİK HALATLA KÖYE TAŞIYORLAR

HAKKARİ'nin Yüksekova ilçesinde, hayvancılıkla geçimini sağlayan köylüler, yaz aylarında dağlarda biçip, biriktirdikleri otları köye taşımak için yeni yöntem geliştirdi.

24.08.2021 10:55  Güncelleme: 11:38

HAKKARİ'nin Yüksekova ilçesinde, hayvancılıkla geçimini sağlayan köylüler, yaz aylarında dağlarda biçip, biriktirdikleri otları köye taşımak için yeni yöntem geliştirdi. Eskiden otları karın üzerinde kaydırarak indiren köylüler, yaklaşık 3 bin metre çelik halat döşeyip, balyaları bağladıkları kancalarla köye kolayca indirebiliyor.

Yüksekova merkeze yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Onbaşılar köyünde yaşayanlar, yazın dağlarda biçip, biriktirdikleri otları taşımak için ilginç bir yöntem geliştirdi. Otları inişi zorlu; ancak köye en yakın olan tepenin zirvesinde biriktiren köylüler, işlerini kışa bırakmamak için zirveden köy yakınına kadar çelik halat döşedi. Kancalara asılı ot balyaları, buradan da çelik halata bağlanarak, köyün içine kadar taşınıyor.

'30 BİN BAĞ OT BALYASI İNDİRİYORUZ'

Geliştirdikleri yeni yöntemi anlatan köylülerden Husret Şen, hayvanlarına yedirmek için her yıl yaklaşık 30 bin balya ot biçtiklerini söyledi. Eskiden balyaları karın üzerinde kaydırarak indirdiklerini, şu an yeni buldukları yöntemle işlerinin daha da kolaylaştığını belinten Şen, Taşınması kolay olsun diye eskiden kış aylarını beklemek zorunda kalıyorduk. Şimdi böyle bir zorunluluğumuz kalmadı. Zorlu kış şartları, çığ tehlikesi yaşamadan yaz aylarında biçip, biriktirdiğimiz ot balyalarını, çelik halatımızı kullanarak köyün yakınına kadar indirebiliyoruz dedi.

Köylülerden Mehmet Salih Arslan da tepeden köye günlük yaklaşık bin bağ ot indirebildiklerini belirtti. Arslan, Sabah erken uyanıp, hazırlıklarımızı yapıyoruz. Kancalara astığımız balyaları da halat ve makara sistemiyle indiriyoruz. Bu çalışmamız 1 ya da 1,5 ay sürüyor diye konuştu.

OT BALYALARINI İNDİRMEK İÇİN ARTIK KIŞI BEKLEMİYORLAR, ÇELİK HALATLA KÖYE TAŞIYORLAR
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel OT BALYALARINI İNDİRMEK İÇİN ARTIK KIŞI BEKLEMİYORLAR, ÇELİK HALATLA KÖYE TAŞIYORLAR - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement