(Özel Haber) Osmanlı'nın İlk Sarayı Tüp Deposunda Aranıyor - Son Dakika
Güncel

(Özel Haber) Osmanlı'nın İlk Sarayı Tüp Deposunda Aranıyor

(Özel Haber) Osmanlı\'nın İlk Sarayı Tüp Deposunda Aranıyor

Osmanlı Devleti'nin tarihteki ilk sarayı olarak kayıtlara geçen Bursa'nın Yenişehir ilçesindeki tarihi yapının ortaya çıkarılması için çalışmalar başlatıldı.

02.11.2013 11:23

Osmanlı Devleti'nin tarihteki ilk sarayı olarak kayıtlara geçen Bursa'nın Yenişehir ilçesindeki tarihi yapının ortaya çıkarılması için çalışmalar başlatıldı. Arkeologlar, tüp ve su deposunun da aralarında bulunduğu alanlarda kalıntı arıyor.

Osmanlı Devleti padişahlarından Osman Gazi Han'ın Bursa'yı fethetmeden önce yaklaşık 25 yıl boyunca kullandığı ilk saray Yenişehir'de aranıyor. Şehir merkezindeki Ulucami Mahallesi Gökgöz Meydanı civarında olduğu tespit edilen sarayın ortaya çıkarılması için belediye tarafından alanında uzman arkeologlarla arama çalışması başlatıldı.

Şehir merkezinin olduğunu gösteren bazı kalıntıların bulunduğunu bildiklerini anlatan Yenişehir Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil, titiz bir çalışma yürüttüklerini ifade etti. Osmanlı'nın tarihteki ilk sarayını ortaya çıkararak geleceğe kazandırmayı planladıklarını söyleyen Cingil, "Yenişehir Osmanlı Devleti döneminde önemli bir merkezdi. Bursa'nın fethedilmesinden önce cihan devleti olan Osmanlı, Yenişehir'de yıllarca kaldı; önemli anlaşmalara ve iş birliklerine Yenişehir'de imza attı" dedi.

"BU SARAYI BULMAMIZ LAZIM"

Şehir merkezindeki sarayın kalıntılarından yola çıkarak tarihi yapıya en kısa sürede ulaşacaklarını dile getiren Cingil, "Şu anda Sinanpaşa Külliyesi'nin restorasyon çalışmaları devam ediyor. Arasta Çarşısı'nı tespit ettik ama takdir ederseniz, buraları işgal edilen bir bölgeydi. Bunların kamulaştırma davaları yapıldı. Şimdi ise bunların restorasyon çalışmaları bitti. Tekrar ayağa kalkacak. Sıra Osmanlı'nın ilk sarayına geldi. Geçtiğimiz günlerde yaptığımız sempozyumla sarayın Bursa'nın Yenişehir ilçesinde olduğunu bir kez daha kanıtladık. Hakikaten bunu bulmamız lazım" dedi.

İLK ULUSLARARASI ANLAŞMA BU SARAYDA YAPILDI

Yenişehir'deki ilk sarayın bulunduğunu tahmin ettikleri yerin özel şahsa ait olduğunu kaydeden Cingil, sarayın Osmanlı mimarisini yansıttığını anlatarak, "Belki yükseliş dönemindeki saraylar gibi değil ama Osman Gazi Han'ın ikametgahı burasıdır. Bursa fethedildikten sonra bile şehzade düğünleri Yenişehir sarayında yapılırdı. Uzun yıllar bu devam etmiş. Osmanlı'nın ilk uluslararası anlaşması Yenişehir Sarayı'nda imzalanmış. Bunları bir bir ortaya çıkarmamız lazım. Yeri mevki olarak belli ama bu arkeolojik kazılarla ortaya çıkabilir. Hassas ve titiz bir çalışma. İnşallah sonuç alacağımızı ümit ediyorum" ifadelerini kullandı.

Osmanlı sarayının bulunduğu düşünülen alanda özel şahsa ait depolar ve iş yerleri bulunuyor. Sarayın olduğu tahmin edilen alanların arasında bir tüp deposunun da bulunması dikkat çekiyor. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel (Özel Haber) Osmanlı'nın İlk Sarayı Tüp Deposunda Aranıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement