"Randevu: RA'da Sanatla Buluşma" - Son Dakika
Güncel

"Randevu: RA'da Sanatla Buluşma"

"Randevu: RA\'da Sanatla Buluşma"

Gaziantepli romatoid artrit hastaları ve doktorlar RAndevu Projesi'nde buluştu.

22.09.2012 16:10

Ülkemizde Romatoid Artrit'e (RA) ilişkin farkındalığın artmasını, hastane ortamında hastalığa dair duygu ve düşüncelerini birbirleri ile yeterince paylaşamayan hasta ve hekimlerin farklı bir ortamda iletişim kurarak birbirlerini daha iyi anlamasını sağlamayı amaçlayan "Randevu: RA'da Sanatla Buluşma" adlı sosyal sorumluluk projesi Gaziantep'te devam ediyor. Pfizer sponsorluğunda gerçekleşen RAndevu projesi kapsamında, hasta ve hekimlerin birlikte katıldıkları bir atölye çalışması düzenlendi. Atölye çalışmasında, hastalar, Romatoid Artrit ile yaşamanın kendileri için ne ifade ettiğini, hekimler de konu ile ilgili tecrübelerini, resimler ve karikatürler ile ifade ettiler. Etkinlik sonunda katılımcıların RA'ya dair önemli gördükleri noktaları yansıtan ortak bir bildirge hazırlandı. Proje, RA hastaları ve bu hastaları tedavi eden hekimlerin duygularını paylaşmalarına fırsat sağlaması açısından önem taşıyor.

RA hastaları ve hekimlerinin farklı bir ortamda iletişim kurarak birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlamak amacıyla düzenlenen "RAndevu: "RA'da Sanatla Buluşma" adlı sosyal sorumluluk projesi Gaziantep'te devam ediyor. Pfizer sponsorluğunda düzenlenen projenin bir diğer amacı da, Ülkemizde RA'ya ilişkin farkındalığın artması. Proje kapsamında Gaziantep'te hasta ve hekimlerin birlikte katıldıkları, "Romatoid Artrit hayatınızı nasıl etkiledi?" temalı bir resim ve karikatür atölyesi gerçekleştirildi.

RA tedavisi ile hastaların normale yakın bir hayat sürebileceklerinin vurgulandığı etkinlikte, tedavi başarısının hastalar ile hekimleri ve aile bireyleri arasındaki iletişimden de oldukça etkilendiği vurgulandı. RA hastaları ve bu hastaları tedavi eden hekimlerin duygularını sanat aracılığıyla anlatmaları açısından bir ilk olan proje, katılımcıların hastalığa ve tedavi sürecine bakış açılarını farklı bir yolla paylaşmaları için de güzel bir fırsat sunuyor.

RAndevu Projesi'nde yürütme kurulu üyelerinden biri olarak yer alan ve hastalar ve diğer katılımcı hekimlerle birlikte atölye çalışmasına katılan Dr. Bünyamin Kısacık da hastalık hakkında bilgiler verdi;

Hastalığın tanısının erken konulmasının önemine dikkat çeken Dr Kısacık, RA'nın toplumda yaklaşık yüzde bir oranında olduğunu tahmin ettiklerini paylaştı. Hastalığın oldukça sık rastlanılan bir rahatsızlık olmasına rağmen kamuoyunca yeterince bilinmemesinin hastaların hekime ulaşmada gecikmelerine neden olduğunu düşündüğünü belirterek, hastalığın bilinirliğinin erken teşhis için önemini vurguladı.

''RA, esas olarak eklemleri etkileyen bir hastalık olmakla birlikte, bazı durumlarda diğer organ ve sistemleri de tutabilmekte. Özellikle sabah uyandıklarında yarım saatten daha uzun süre ile eklemlerinde ağrı, şişlik, tutulma şikayetleri olan hastaların mutlaka romatoloji uzmanına başvurması gerekir.''

Dr. Kısacık, hastalığın ortaya çıkma sıklığına bakıldığında, Gaziantep'te yaklaşık 20000 civarında hasta olması gerektiğini ancak bu hastaların önemli bir kısmına teşhis koyulmamış olduğunu da vurguladı.

Karikatürist Erdil Yaşaroğlu, RAndevu Projesi ile ülkemizde çok yaygın olan bu hastalık konusunda önemli bir farkındalık yaşanacağını kaydetti. Yaşaroğlu, "Hastalığın bu kadar yaygın olması çok şaşırtıcı. Bu proje sayesinde çok önemli bir hastalıkla karşı karşıya olduğumuzu görmüş olduk. Millet olarak kendimize pek dikkat etmiyoruz. Canımız çıkar, sesimiz çıkmaz. Bu vesile ile hastalığın farkına vardık" dedi.

RAndevu projesi hakkında bilgi veren Pfizer Medikal Müdürü Dr. Emre Aldinç şunları söyledi: "RA hastalığı ile ilgili farkındalığın artmasının, toplumda hastalığın daha fazla konuşulur hale gelmesinin hastaların yaşamlarına önemli katkılarda bulunacağına inanıyoruz. Pfizer'in sponsorluğunda hayata geçirilen RAndevu: RA'da Sanatla Buluşma ismini verdiğimiz sosyal sorumluluk projesinde sanat, RA hastalarının kendi dünyalarını anlatmaları için bir araç olarak değerlendiriliyor. Projede gerçekleşen hekim hasta buluşması, ortaya çıkan çalışmalar ve etkinlik sonunda hazırlanan bildirge hastanın dış dünyayla, özellikle hekim ile kurduğu iletişimin etkisini göstermek açısından önem taşıyor."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Randevu: RA'da Sanatla Buluşma' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement