Sakarya Kamu Hastaneler Birliği: Tıp Litaratürüne Giren Ameliyat Başarıyla Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Sakarya Kamu Hastaneler Birliği: Tıp Litaratürüne Giren Ameliyat Başarıyla Yapıldı

Sakarya Kamu Hastaneler Birliği: Tıp Litaratürüne Giren Ameliyat Başarıyla Yapıldı

SAKARYA Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği'nde ışın tedavisi ve kemoterapi gören, 'yumuşak doku kanseri' teşhisi konulan bir hastanın idrar torbasının başarıyla alındığı bunun tıp literatüründe ilk olduğu açıklandı.

17.02.2015 17:06

SAKARYA Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği'nde ışın tedavisi ve kemoterapi gören, 'yumuşak doku kanseri' teşhisi konulan bir hastanın idrar torbasının başarıyla alındığı bunun tıp literatüründe ilk olduğu açıklandı.

Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, üroloji uzmanı Prof.Dr. Öztuğ Adsan başkanlığında yapılan ameliyatla 18 yaşındaki bir hastanın idrar torbası tamamen alınarak kanserden kurtulması sağlanırken, idrar bağlantısı bağırsağına verildi.

Prof. Dr. Öztuğ Adsan ve aynı zamanda üroloji uzmanı olan Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç.Dr. Hasan Salih Sağlam'ın ameliyat ekibiyle yaptıkları cerrahi müdahale ardından hastanın sağlığına kavuştuğu açıklandı. 3 yaşındayken idrar torbasında saptanan yumuşak doku kanseri (Rabdomyosarkom) nedeniyle ışın tedavisi ve kemoterapi tedavisi alan hastanın, bu tedaviye yanıt veremeyince o dönemde idrar torbasının bir kısmı alınarak hasta sağlığına kavuşturulduğu belirtildi. Ancak 15 yıl boyunca şikayeti olmayan hastanın yapılan kontrollerinde idrar torbasında yumuşak doku kanserinin tekrarladığı ortaya çıkınca tahliller yapıldığında tümörün idrar torbasının büyük bölümünü doldurduğu tespit edildi. Bunun üzerine Adsan ve ekibi bu kapsamda yapılan bir ilke imza atarak idrar torbasının tamamı aldıkları genci sağlığına kavuşturdu.

Işın tedavisi ve kemoterapi sonrası yumuşak doku kanseri nedeniyle idrar torbası alınan hasta, bu ameliyatla hem sağlığına kavuştu hem de bu özellikte Türkiye'deki ilk ameliyat, Dünya literatüründe de ilk uygulama olarak tarihe geçtiği kaydedildi.

- Sakarya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sakarya Kamu Hastaneler Birliği: Tıp Litaratürüne Giren Ameliyat Başarıyla Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement