Sandıklı'da Patates Yüz Güldürdü - Son Dakika
Güncel

Sandıklı'da Patates Yüz Güldürdü

Sandıklı\'da Patates Yüz Güldürdü

Türkiye'nin önemli patates üretim merkezlerinden Sandıklı'da, bu yıl 25 bin dekar alanda yapılan ekimin ardından hasat başladı.

13.07.2014 15:57

Türkiye'nin önemli patates üretim merkezlerinden Sandıklı'da, bu yıl 25 bin dekar alanda yapılan ekimin ardından hasat başladı. Yeni dönem ürünün kilosu 1 ile 1,30 lira arasında alıcı buluyor. Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Yıldız, dekar başına ortalama 6-7 ton rekolte hedeflediklerini söyledi. Başkan Yıldız, girdi fiyatlarındaki artış ve dengesiz fiyat politikası nedeniyle üretimin üreticinin beklentisini karşılamadığını kaydetti.

MALİYET ARTTI

Geçen yıl patatesin kilogram fiyatının 80-90 kuruş olduğunu hatırlatan Yıldız, bu yılki fiyatların üreticiler tarafından olumlu karşılandığına değindi. Tohum, gübre, işçilik, sulama, akaryakıt ve zirai ilaç gibi etkenlerin yüksek fiyatı olumsuz etkilediğini anlatan Yıldız, "Patates üreticisi maliyet düştükten sonra 3-5 kuruş kar yapıyor. Üreticiden çıkan patates, pazar ve marketlerde 3 katı fiyata satılıyor. Burada ciddi bir haksızlık, fiyat dengesizliği var. Üretici ve satıcının kazanması, tüketicinin de ucuza satın alması için önlem alınmalı" dedi.

ERKEN SÖKÜM YAPMAYIN

Patates üreticilerini de uyaran Başkan Yıldız, çiftçilerin 'fiyat düşer' endişesi taşımamasını istedi. Patatesin arz ve talebe dayalı bir ürün olduğuna işaret eden Yıldız, "Şu anda ülkemizde patates depolama imkanı yok. İhtiyaç fazlası ürün piyasaya sürüldüğünde talep fazlalığından ister istemez fiyatlarda düşüş meydana gelecek. Bu nedenle patates üreticimiz paniklemeden, ihtiyaç doğrultusunda söküm yapsın. Bizim bölgemiz dışında şu anda patates sökümü yok. Bu nedenle endişelenmeden zamanında söküm yapsın" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sandıklı'da Patates Yüz Güldürdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement