Selimiye Camiinde Ziyarete Ayrılan Alana Vatandaştan Tepki - Son Dakika
Güncel

Selimiye Camiinde Ziyarete Ayrılan Alana Vatandaştan Tepki

Selimiye Camiinde Ziyarete Ayrılan Alana Vatandaştan Tepki

Mimar Sinan'ın 'Ustalık Eserim' dediği ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan tarihi Edirne Selimiye Camiinde, ziyaret krizi yaşanıyor.

06.08.2014 15:30  Güncelleme: 16:05

Mimar Sinan'ın 'Ustalık Eserim' dediği ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan tarihi Edirne Selimiye Camii'nde, ziyaret krizi yaşanıyor. Edirne Valiliği ve Edirne İl Müftülüğü tarafından belirlendiği iddia edilen ziyaret alanının yeterli olmadığı belirten ziyaretçiler, "Sanki camiyi ziyarete gelmememiz için yapılan bir uygulama" dedi.

Tarihi camiyi ziyarete gelen çok sayıda yerli ve yabancı turist, caminin içinde ziyaret için ayrılan alanın az ve kısıtlı olduğunu belirtti. Vatandaşlar, cami içerisinde özgürce hareket ederek, her yerde dua etmek, fotoğraf çekmek istediklerini kaydetti.

Selimiye Camii'nde görev yapan güvenlik görevlilerinden alınan bilgiye göre, Edirne Valiliği ve Edirne İl Müftülüğü'nün ortaklaşa almış olduğu karar doğrultusunda, yaklaşık 2 hafta önce ahşap barikatların camiye getirildiği ve bundan sonraki süreçte caminin ziyaretçilere bu şekilde hizmet vereceği bildirildi.

AÇELYA ÖZTÜRK: "SELİMİYE CAMİİ'NİN HER YERİNE YAKLAŞMAK, DOKUNMAK İSTİYORUM"

Edirne gezisi için İzmir'den geldiklerini belirten Açelya Öztürk (32), Selimiye Camii'ni ziyaret için daha önce bir kez daha geldiğini ancak şu an oluşturulan ortamdan hiç hoşnut olmadığına değinerek, "Oluşturulan bu alan, bana çok sınırlı bir his uyandırdı. Yaklaşmak istiyorum, ortadan bakmak, dokunmak istiyorum, fotoğraf çekmek istiyorum. Evet burası bir cami ama tarihi ve turistik özelliği olduğunu biliyorum. Sadece cami özelliği kalmış, turistik ve tarihi özelliği kalmamış gibi hissediyorum şu anda" şeklinde konuştu.

AYSEL ÖZTÜRK: "CAMİNİN ÇOK İLGİSİZ BIRAKILDIĞINI GÖZLEMLEDİM"

Emekli öğretmen Aysel Öztürk (58) ise tarihi camiye ilk geldiğinde doyamadığı için Ankara'dan tekrar geldiğini belirterek, "Daha önce bir kez daha gelmiştim. O zaman tadına doyamamıştım. İkinci kez aynı duygularımı yaşamak istediğim için geldim. İlk seferde algılayamıyor insan. İkinci belki de üçüncü seferde ancak doyuyorsunuz. Edirne'ye tek geliş amacımız Selimiye Camii. Edirne'de başka tarihi eserler var ama asıl sebep Selimiye'yi görmek. Önceki gelişimde çok kalabalıktı. Her köşede bir rehber yapılışını ve özelliklerini anlatıyordu. Hiçbir ses bir sese karışmıyordu. O kadar çok insan vardı ama tek başınıza geziyor gibiydiniz ve o bile beni büyülemişti. Bu kapatılan olan çok saçma. Camiye hiç gelmemiş gibi hissediyorum. Kapının girişinden içeriye doğru saysam 10 adımlık mesafe bırakmışlar. O kadar çok kapatılmış ki amacını anlayamıyorum. Ben caminin her köşesine dokunmak, her köşesinde dua etmek istiyorum ve atalarımızın buraya nasıl ve ne şartlarda yaptıklarını anlamak istiyorum. Caminin çok ilgisiz bırakıldığını gözlemledim. Daha hoş kokularla düzenlenip daha hoş hale gelebilirdi. Şu an elektrik süpürgesi ile bir kadın temizlik yapıyor. İlk defa gelen bir ziyaretçi sadece zihninde bu anı ile buradan ayrılacak ve bu da hiç hoş bir anı değil" dedi.

REYHAN CENGİZ: "İLK DEFA BÖYLE BİR UYGULAMA GÖRÜYORUM VE ÇOK ŞAŞKINIM"

Edirne'de ikamet ettiğini ve defalarca kez Selimiye Camii'ne geldiğini hatırlatan Reyhan Cengiz (42) de, "İlk defa böyle bir uygulama görüyorum ve çok şaşırdım. Hatta temizlik var diye mi acaba kapattılar diye düşündüm. Çok şaşkınım. Ayrıca ziyaret saati esnasında elektrik süpürgesi ile böyle ilkel bir şekilde ve bu saatte temizlik yapılması da asla doğru değil diye düşünüyorum" diye konuştu.

TEMİZLİK SAATİ DOĞRU MU?

Öte yandan, tarihi Selimiye Camii'ni ziyarete gelen vatandaşlar, yüksek sesle elektrik süpürgesi ile temizlik yapılmasından dolayı rahat rahat dua edemediklerini ve camide görev yapan güvenlik görevlilerin kendilerine karşı iletişim şekillerinin kaba olduğuna değinerek, bilgi ve birikimlerinin de yeterli olmadığını söyledi. Vatandaşlar ayrıca, caminin giriş kapısında bulunan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğu gözlenen metal poşet sandığının bulunduğu yerin yanlış olduğunu, o alanında da bir anlamı, bir hikayesi olduğunu belirtti.

MÜFTÜLÜK CEPHESİ

Edirne İl Müftüsü vekili İsmail Yıldız, Türkiye'de bulunan Süleymaniye Camii, Ulu Camii gibi A sınıfı olarak adlandırılan tüm camilerde, ahşap paravan uygulamasının yapıldığını hatırlatarak, "Edirne'den giden sayın eski Vali Hasan Duruer, Selimiye Camii'nde bulunan ahşap paravanları kaldırtmıştı. Ancak yeni gelen valimiz sayın Dursun Ali Şahin beyle yaptığımız istişareler sonucu, Selimiye Camii'nin içerisinde yaşanan kargaşa, kalabalık ortam ve ibadete engel teşkil eden durumların önüne geçebilmek için ahşap paravan uygulama konusunda hemfikir olduk. Selimiye Camii'ne ibadete ve ziyarete gelen vatandaşlarımızdan, il müftülüğümüze gelen çok sayıda şikayet e-postası vardı. Şu an Selimiye Camii'nde bir sükunet hakim ve karmaşa yok. İstanbul'daki Süleymaniye Camii'nde kurallar çok daha katı. Ahşap paravanların arkasına kesinlikle geçiş izni yok. Ancak biz zaman zaman görevlilerimizin paravan uygulaması konusunda esnek olmaları konusunda kendilerine telkinlerde bulunuyoruz" ifadelerini kullandı. - EDİRNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Selimiye Camiinde Ziyarete Ayrılan Alana Vatandaştan Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement