Tacikistan'da Cumhurbaşkanı Seçimine Doğru - Son Dakika
Güncel

Tacikistan'da Cumhurbaşkanı Seçimine Doğru

Tacikistan\'da Cumhurbaşkanı Seçimine Doğru

Sosyal Demokrat Parti, Cumhurbaşkanı Rahman adaylığını geri çekmezse 6 Kasım'daki seçimi boykot edecek

14.10.2013 15:38

Tacikistan Sosyal Demokrat Parti, 6 Kasım'da yapılacak seçimlerde Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'ın adaylığını geri çekmemesi durumunda, seçimleri boykot edeceğini duyurdu.

Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti'nin olağanüstü kurultayında alınan kararda, muhalif Aynihal Babanazarova'nın adaylığının kabul edilmemesi ve Cumhurbaşkanı Rahman'ın adaylığının geri çekilmemesi durumunda, 6 Kasım'da düzenlenecek seçimlerin boykot edileceği ifade edildi.

Kararda, siyasi partilere ve cumhurbaşkanı aday adaylarına eşit hak ve imkanların tanınmadığı, cumhurbaşkanı adaylığı için gereken imzaların toplanmasında usulsüzlük yapıldığı ve yurt dışındaki 1,5 milyon Tacik işçinin cumhurbaşkanı adayları için imza atmasının engellendiği savunuldu.

Kararda, Cumhurbaşkanı Rahman'ın bu seçimlere katılmasının yasa dışı olduğu öne sürülerek, Rahman'ın adaylığının geri çekilmesi talep edildi.

Reform Güçler Birliği tarafından aday gösterilen Aynihal Babanazarova için gereken imzaların yasalara uygun olarak toplandığı, dolayısıyla adaylığının kabul edilmesi gerektiği belirtildi.

65 yaşındaki insan hakları savunucusu Babanazarova, hükümete muhalif İslami Uyanış Partisi ve Sosyal Demokrat Parti ile ülkedeki birçok sivil toplum örgütünce oluşturulan Reform Güçleri Birliği tarafından cumhurbaşkanı aday adayı olarak belirlenmiş ancak Babanazarova, Merkez Seçim Komisyonunca belirlenen, toplam seçmenin yüzde 5'ine tekabül eden 210 bin imza toplayamamıştı.

Cumhurbaşkanı seçimlerine katılabilmek için gereken imzayı toplayan ve dördüncü kez bu göreve gelmek için yarışacak Cumhurbaşkanı Rahman'ın yanı sıra Ekonomik Reformlar Partisi adayı Alim Babayev, Çiftçiler Partisi adayı Talibek Buhariyev, Sosyalist Parti adayı Abduhalim Gaffarov, Komünist Parti adayı İsmail Talbakov ve Demokrat Parti adayı Saidcafar İsmanov, toplanan imzaların incelenmesinin ardından Merkez Seçim Komisyonu tarafından cumhurbaşkanı adayı olarak resmen kayda alınmıştı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tacikistan'da Cumhurbaşkanı Seçimine Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement