"Tcsg Güven" Teslim Töreni - Son Dakika
Güncel

"Tcsg Güven" Teslim Töreni

"Tcsg Güven" Teslim Töreni

Koç Holding Savunma Sanayi, Diğer Otomotiv ve Bilgi Grubu Başkanı Önen: "Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi projesi çerçevesinde tersanemizde, bir savaş gemisinde bulunacak komplike sistemler...

21.11.2013 17:27

Koç Holding Savunma Sanayi, Diğer Otomotiv ve Bilgi Grubu Başkanı Kudret Önen, Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi projesi çerçevesinde RMK Marine tersanesinde bir savaş gemisinde bulunacak bütün sistemlerle ilgili bilgi ve tecrübe sahibi olmuş bir ekip yetiştiğini belirterek, "İleride RMK Marine Tersanesi'nin ülkemizde inşa edilecek önemli muharip gemi projelerinde başarı ile görev alabileceğine inanıyorum" dedi.

RMK Marine'de Sahil Güvenlik Komutanlığı için inşa edilen gemilerden TCSG GÜVEN'in teslim töreninde açıklamada bulunan Önen, yaz öncesi teslimatı yapılmış Dost ve Umut'un şu anda görev yaptığını belirtti. Gemilerden birinin Akdeniz'de, diğerinin de Karadeniz'de başayla görevlerini yerine getiriyor olmasının kendileri için için gurur kaynağı olduğunu dile getiren Önen, bu proje içinde gerek Dost ve Umut'un denize inmesi, gerekse teslimatlarında, özellikle askeri inşalarda nasıl güçlü bir tersane yaratmakta olduklarını gurur ile anlattıklarına dikkati çekti. Önen, "Bunu hem bu projenin hem de ileriye dönük daha büyük ve daha önemli projelerin başarısı için yapıyorduk" dedi.

Kudret Önen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nitekim Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın daveti üzerine katıldığımız MİLGEM ihalesinin Savunma Sanayi İcra Komitesi kararıyla sözleşme görüşmeleri esnasında iptal edilmesi tabii ki bizleri çok üzdü. Karar aşamasında olan ve basında helikopter gemisi olarak bilinen LPD projesinin neticesini merakla bekliyoruz."

Bugüne kadar RMK Marine tersanesinin gerçekleştirdiği çalışmaları da değerlendiren Önen, şunları kaydetti:

"Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi projesi çerçevesinde tersanemizde 88 metre boyutunda bir korvetin silah sistemleri, komuta kontrol sistemleri ve tahmin edebileceğiz bir savaş gemisinde bulunacak komplike sistemleri entegrasyon test ve teslimatında bilgi ve tecrübe sahibi olmuş bir ekip yetişti. İleride RMK Marine Tersanesi'nin ülkemizde inşa edilecek önemli muharip gemi projelerinde başarı ile görev alabileceğine inanıyorum."

TCSG Güven'in de Dost ve Umut gibi başarıyla görev yapacağına olan inancını vurgularak, 4'üncü gemilerini de ocak ayında teslim etmeyi hedeflediklerini belirtti.

-TCSG GÜVEN'in özellikleri

88,6 boyunda, 12,2 metre genişliğinde, bin 700 ton ağırlığında olan ve  NATO/uluslararası standartları çerçevesinde Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı için üretilen TCSG GÜVEN, arama kurtarma, karakol, kaçakçılığı önleme, keşif gözetleme, çevre kirliliğini önleme ve durdurma ile yangına müdahale edebilme yeteneklerine sahip bulunuyor.

Arama radarı, elektrooptik sensörleri ile arama kurtarma harekatı icra etme ve arama kurtarma harekatına katılan su üstü ve hava unsurlarını koordine etme imkan ve kabiliyetlerine sahip TCSG GÜVEN, 10 tona kadar helikopterlerin gündüz ve gece şartlarında iniş ve kalkış yapabilmesi için gerekli donanıma da sahip. Gemilerde, su yüzeyinden atık yağ/petrol sızıntısını toplamak üzere 250 metre uzunluğunda şişebilen su üstü bariyerlerinin yanı sıra sızıntıyı kimyasal yolla nötralize etmek için kimyasal püskürtme sistemi de yer alıyor. Püskürtücüler, 16 deniz mili hızında seyir halindeyken, 10 bin metrekarelik alanda 200 litrelik seyreltici dağıtabiliyor.

Gemilerde ayrıca NATO standartlarında JP-5, yakıt, tatlı su ve yağlama yağı ikmal istasyonları ile seyir halinde dikey ikmal kabiliyeti de bulunuyor.

TCSG GÜVEN'in teslimatı için yapılan törene, İçişleri Bakanı Muammer Güler, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Adnan Özbal ve Koç Holding CEO'su Turgay Durak katıldı. - İstanbul

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement