Toroslar'ın Doruğunda 100 Yıldır Çalışan Su Değirmeni - Son Dakika
Güncel

Toroslar'ın Doruğunda 100 Yıldır Çalışan Su Değirmeni

Toroslar\'ın Doruğunda 100 Yıldır Çalışan Su Değirmeni

Antalya'nın Kaş İlçesi'ne bağlı Yuvacık Köyü'ndeki su değirmeni, gelişen teknolojiye, geçen zamana rağmen 100 yıldır dönmeye devam ediyor.

20.07.2013 10:13

Antalya'nın Kaş İlçesi'ne bağlı Yuvacık Köyü'ndeki su değirmeni, gelişen teknolojiye, geçen zamana rağmen 100 yıldır dönmeye devam ediyor.

Batı Toroslar'ın en yüksek noktası Gömbe Akdağ'ın eteklerinde yer alan, denizden 1100 metre yüksekteki Yuvacık Köyü'nde 68 yaşındaki İbrahim Bektaş ve eşi Huriye Bektaş'ın sahibi olduğu yaklaşık 100 yıllık su değirmeni, halen faal olarak çalışıyor.

Değirmenin dedesinden babasına, ondan da kendisine kaldığını anlatan İbrahim Bektaş, çok fazla değişiklik yapmadan, derme çatma su kanallarıyla değirmeni yaşatmaya çalıştığını belirtti. Köyde daha önce 4 değirmen bulunduğunu, şu an sadece kendisininkinin ayakta kaldığını anlatan Bektaş, ilçede ise ayrıca İslamlar Köyü, Sütleğen Köyü ve Gömbe Beldesi'nde 3 değirmen daha bulunduğunu söyledi. 90 kilo buğdaydan 7 kilosunu öğütme karşılığı olarak kendisine aldığını aktaran Bektaş, bu buğdayı da una çevirerek sattığını belirtti. İbrahim Bektaş, "Vatandaş su değirmeninde öğütülen kepekli unu daha sağlıklı buluyor. Bu nedenle ben de bu kültürü devam ettirip oğluma öğretiyorum" dedi.

Değirmende buğdayını öğüten köylülerden İbrahim Bektaşoğlu, öncesinde köyde 4 su değirmeni olduğunu, artık bu işi sadece İbrahim Bektaş'ın devam ettirddiğini anlattı. Bektaşoğlu, "Burada öğütülen unun mide ve bağırsaklara yararlı olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle buğdayımızı değirmende öğütüyoruz" diye konuştu. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Toroslar'ın Doruğunda 100 Yıldır Çalışan Su Değirmeni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement